Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη Ρωσία στο έτος τουρισμού 2017-2018

Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη Ρωσία στο έτος τουρισμού 2017-2018
Τουρίστες Eurokinissi

Η Ελλάδα αναδείχθηκε δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός Ρώσων τουριστών στον κόσμο, και το 2018 θα κλείσει με πάνω από 900.000 Ρώσους επισκέπτες.

Με μια καλλιτεχνική εκδήλωση στην Αθήνα, σήμερα το βράδυ, ολοκληρώνεται με επιτυχία το έτος τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017 – 2018.

Και βέβαια, πολλά περισσότερα κέρδισε η Ελλάδα σε σχέση με τη Ρωσία, διότι οι περίπου 900.000 Ρώσοι που ήρθαν το 2018 στη χώρα μας, δεν συγκρίνεται με τις κάποιες χιλιάδες Ελλήνων που πήγαν στη Ρωσία. Αυτό ήταν λογικό και αναμενόμενο και σε τέτοιες συνεργασίες δεν βάζεις στη ζυγαριά ποιος κερδίζει περισσότερο.

Για να ενδυναμωθεί η εικόνα της Ελλάδας στη Ρωσία, είχαμε ρεκόρ συμμετοχής σε εκθέσεις τουρισμού στην Ρωσία με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων συνεκθετών, ενώ συνολικά 31 δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις δύο χώρες και 16 ταξίδια εξοικείωσης Ρώσων δημοσιογράφων και στελεχών της ρωσικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας σε ελληνικούς προορισμούς (αριθμός ρεκόρ).

Παράλληλα, δρομολογήθηκαν 10 νέες πτήσεις από περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, απευθείας με αεροδρόμια της Ρωσίας και 6 με ενδιάμεσους σταθμούς. Το 2018, παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας, η Ελλάδα σημείωσε άνοδο άνω του 1% στη συνολική κίνηση Ρώσων ταξιδιωτών και 5% στα οργανωμένα πακέτα διακοπών το 2018, ενώ αναπτύχθηκε η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών περιφερειών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του εμπορίου και της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

Σήμερα, λοιπόν, με την καλλιτεχνική βραδιά, η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και η ομόλογός της, Alla Manilova, σφραγίζουν αυτήν την συνεργασία, που ανέδειξε νέους προορισμούς που δεν τους είχαν βάλει οι Ρώσοι στον τουριστικό χάρτη, ενώ δημιουργήθηκαν νέα θεματικά προϊόντα για την ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Ρωσία προς την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η θετική εικόνα που εξέπεμψε η Ελλάδα μέσα από τις δράσεις του Έτους Τουρισμού έδωσαν σημαντική ώθηση στην ενίσχυση των αφίξεων. Οι ελληνικοί προορισμοί είναι από τους λίγους ευρωπαϊκούς που δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από την αύξηση του ευρώ έναντι του ρουβλίου και την πολιτική των μεγάλων «εκπτώσεων» των τουρκικών ξενοδόχων. Σε αντίθεση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς που οι Ρώσοι ταξιδεύουν κυρίως την θερινή περίοδο, η Ελλάδα το 2018 κατέγραψε συνολική άνοδο 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ROSTOURISM και της Ένωσης της Ρωσικής Τουριστικής Βιομηχανίας (ATOR).

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και τη στροφή των Ρώσων τουριστών σε τουριστικούς προορισμούς εντός της Ρωσίας, λόγω της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η Ελλάδα φέτος βελτίωσε σημαντικά την θέση της στον τομέα του οργανωμένου τουρισμού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι προτιμήσεις των τουριστών έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Η Ελλάδα το 2018 αναδείχθηκε δημοφιλής προορισμός των Ρώσων επισκεπτών για πρώτη φορά και τους χειμερινούς μήνες (αύξηση 5% το 1ο εξάμηνο του έτους), δίνοντας έμφαση στο city-break σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οργανωμένα επαγγελματικά ταξίδια Ρωσικών εταιρειών, την φιλοξενία Ρωσικών εθνικών και συνολικά αθλητικών ομάδων για προπονητικό τουρισμό και τον οργανωμένο εκπαιδευτικό τουρισμό σχολείων και πανεπιστημίων της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού των αρμόδιων για τον τουρισμό Υπουργών της Ελλάδας και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η διασύνδεση 9 Περιφερειών της Ελλάδας και 30 Περιφερειών της Ρωσίας, όπου περιελάμβανε εκτενείς παρουσιάσεις του τουριστικού προϊόντος των Περιφερειών των δύο χωρών, B2B συναντήσεις και συναντήσεις εργασίας με έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των Περιφερειών και τα θεματικά τουριστικά προϊόντα (πολιτιστικό τουρισμό, θρησκευτικό-προσκυνηματικό, σχολικό, συνεδριακό, θαλάσσιο και τουρισμό υγείας και ευεξίας).

Μέσα από κεντρικές συμφωνίες του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς ομίλους της Ρωσίας δόθηκε έμφαση στην προώθηση και την προβολή νέων ελληνικών προορισμών στη ρωσική τουριστική αγορά, λιγότερο δημοφιλών, όπως η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Μακεδονία και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Καθώς, και στην καλή γνώση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από workshops και Β2Β συναντήσεις με στελέχη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας των δύο χωρών υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Ας θυμηθούμε ξανά το εντυπωσιακό βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το διάστημα, του Ρώσου κοσμοναύτη Αντόν Σκάπλεροφ, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που εξυμνεί την Ελλάδα και χαιρετίζει το Έτος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα