Τι περιλαμβάνει η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Πορεία διαμαρτυρίας από συνταξιουχικές οργανώσεις. (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Τι αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την απόδοση των αναδρομικών. Τι ξεκαθαρίζει για τις προσφυγές των συνταξιούχων.

Με το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θεωρούν ότι εξοφλούν το σύνολο των απαιτήσεων των συνταξιούχων από την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και 13ης και 14ης σύνταξης. 

Αυτό αναφέρει και η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την απόδοση των αναδρομικών, τα οποία, όπως αναφέρεται, θα επιστραφούν μέσα στους επομένους έξι μήνες. 

Επίσης, στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι το ποσό αυτό δεν αναιρεί τυχόν προσφυγές που έχουν γίνει από συνταξιούχους για μεγαλύτερα ποσά σε διοικητικά δικαστήρια. 

Η τροπολογία αναφέρει αναλυτικά πως: 

* Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ΄εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους. 

* Η καταβολή θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. 

* Με την καταβολή των παραπάνω ποσών αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016). 

* Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό. 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ το σχετικό δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ (σ.σ. αφορά τα αναδρομικά μόνο των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα) αφού από το μικτό ποσό αφαιρούνται οι φόροι και οι άλλες κρατήσεις.

https://www.news247.gr/download/6514//893000/tro.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα