Τι θα κόβει ο κόφτης, το μεγάλο ερώτημα

Τι θα κόβει ο κόφτης, το μεγάλο ερώτημα
Finance minister of Greece Euclid Tsakalotos gives a press briefing after the extraordinary Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on 9 May, 2016 / Eurogroup, , , , 9 2016. SOOC

Κλειδώνει η συμφωνία για το μηχανισμό, όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει μάχη με αντίπαλο το ΔΝΤ για μισθούς και συντάξεις

Συμφώνησαν μεν για το μηχανισμό αλλά μάλλον διαφωνούν ακόμη για το πόσο «βαθιά» θα μπει ο κόφτης των δαπανών σε μισθούς και συντάξεις αν υπάρξουν αποκλίσεις από το δημοσιονομικό στόχο του κάθε έτους μέχρι και το 2018.

Αθήνα και δανειστές περιμένουν να περάσει και η αργία του Αγίου Πνεύματος για τους Καθολικούς και να οριστικοποιήσουν μέχρι αύριο το θέμα των προληπτικών μέτρων με τρόπο με τον οποίο θα συναινέσει και το ΔΝΤ . Τούτο διότι αν το Ταμείο δεν συνυπογράψει την συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (staff level agreement) τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εμπλοκή και με την αξιολόγηση η οποία προϋποθέτει να νομοθετηθούν τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά και τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ .

Αν δηλαδή δεν υπάρξει η συναίνεση του ΔΝΤ για το σύνολο των μέτρων Γερμανία , Αυστρία , Ολλανδία και Φιλανδία ενδέχεται να μη συμφωνήσουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των περίπου 11 δις προς την Ελλάδα .

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν και οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε ένα πιο αιχμηρό κόφτη δαπανών που να εγγυάται – χωρίς να νομοθετεί – περικοπές των μεγάλων λογαριασμών του προϋπολογισμού δηλαδή αυτών που αφορούν μισθούς και συντάξεις .

Πού βρίσκεται ακριβώς το πρόβλημα: Η πρόταση της Αθήνας περιέχει και μια ενδεικτική κλιμάκωση των περικοπών ανάλογα με την απόκλιση του δημοσιονομικού στόχου ως εξής:

*Αν υπάρχει απόκλιση μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, τότε δεν θα λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα.

*Αν η απόκλιση είναι από 0,26%-0,75%, τότε θα χρειαστούν μέτρα 0,5% του ΑΕΠ. Αν η απόκλιση είναι από 0,76%-1,25% τότε θα χρειαστούν μέτρα 1% του ΑΕΠ.

*Αν η απόκλιση είναι 1,26%-1,75% του ΑΕΠ, τότε θα χρειαστούν μέτρα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ αν η απόκλιση είναι 1,76%-2,25% του ΑΕΠ τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Η διαφορά της Αθήνας με τους Ευρωπαίους δανειστές είναι ότι θέλει να ενεργοποιήσει την περικοπή μισθών και συντάξεων μόνο στο χειρότερο δυνατό σενάριο που είναι η απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 2% του ΑΕΠ ή ακόμη περισσότερο. Σε ενδιάμεσες αποκλίσεις ( από 0,25% μέχρι και 1,75% του ΑΕΠ ) η Αθήνα προτείνει περικοπές επενδυτικών δαπανών ( το εθνικό σκέλος που είναι 750 εκ ευρώ ) και λειτουργικές δαπάνες ( 1,7 δις ευρώ για το 2016 ) . Η διαφορά από κλιμάκιο σε κλιμάκιο θα καλύπτεται από την εντατικοποίηση είσπραξης καθυστερούμενων φόρων .

Η Αθήνα έχει εξαιρέσει από τις περικοπές ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο δαπάνες για την άμυνα, την υγεία, την παιδεία και το κονδύλι για την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας .

Οι Ευρωπαίοι δανειστές διαφωνούν σε τρία σημεία:

Κάθε απόκλιση ακόμη και μέχρι 0,25% θα πρέπει να καλύπτεται άμεσα, διαφορετικά θα υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει εκτροχιάζοντας το σύνολο των προβλέψεων

Δεν θέλουν ως έσχατη λύση περικοπές μισθών και συντάξεων αφού αποκλείοντας στην ουσία τους μεγαλύτερους λογαριασμούς ο όλος μηχανισμός καθίσταται αναξιόπιστος, υποστηρίζουν .

Πιέζουν να μην υπάρχει καμία παρέμβαση ούτε από την ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και από τους ίδιους τους θεσμούς . Κάθε απόκλιση θα πρέπει να καλύπτεται χωρίς δεύτερες σκέψεις και υπαναχωρήσεις και μόνο αν το πρόγραμμα φτάσει στο τέλος του η ελληνική πλευρά να μπορεί να αντικαταστήσει ένα μέρος των περικοπών με κάποια νέα αύξηση φόρων ( πχ του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%) .

Φιλοδοξία όλων είναι να υπάρξει συμφωνία και για τα προληπτικά μέτρα μέχρι την Δευτέρα 23 του μήνα όταν θα συνέλθει εκ νέου ο ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( euro working group) προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων και να κάνει την εισήγηση για έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προς το συμβούλιου υπουργών οικονομικών που θα συνεδριάσει την επόμενη ημέρα.

Εκτός όμως από το κρίσιμο σημείο των περικοπών κυρίως λόγω των διαφωνιών του ΔΝΤ υπουργείο Οικονομικών και δανειστές έχουν συμφωνήσει στο ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για την κάλυψη των αποκλίσεων .

Τα στοιχεία για το κλείσιμο κάθε έτους θα υποβάλλονται από την ΕΛΣΤΑΤ την 1η Απριλίου και θα πιστοποιούνται μέχρι και το τέλος του ίδιου μήνα από την Eurostat . Σε περίπτωση απόκλισης ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση κάθε 1η Μάιου και θα ανακοινώνει την απόκλιση και τα μέτρα διόρθωσης ( τα οποία θα έχουν προαποφασιστεί) και θα ενεργοποιούνται με προεδρικό διάταγμα..

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου θα ελέγχονται πιο αυστηρά σε μηνιαία βάση και θα υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία για το χρόνο της καθυστέρησης πάνω από τις 90 ημέρες, την αιτιολογία και ενδεχομένως το χρόνο της εξόφλησης της με τα πρόσθετα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα για το σκοπό αυτό .

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα