Το ‘χάσμα’ κυβέρνησης – θεσμών για την Εθνική Σύνταξη

Το ‘χάσμα’ κυβέρνησης – θεσμών για την Εθνική Σύνταξη
Street shot in Athens central, on Feb. 11, 2016 / , 11 , 2016 Sooc

Μικρές, αλλά ουσιαστικές είναι οι διαφοροποιήσεις, ανάμεσα στην ελληνική και στην πρόταση των θεσμών, για το σκέλος της εθνικής σύνταξης

Διαφοροποιήσεις που γίνονται όμως ακόμα πιο έντονες, εάν προστεθούν και οι απαιτήσεις των θεσμών, στο σκέλος των ποσοστών αναπλήρωσης.

Η βάση των 384 ευρώ, για 20 και πλέον έτη ασφάλισης, φαίνεται ότι αποτελεί ένα, αλλά ίσως και το μοναδικό σημείο συμφωνίας, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, φιλοδοξεί να πετύχει ώστε για κάθε περίπτωση συνταξιοδότησης, με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, να ισχύει μειωμένη εθνική σύνταξη κατά 2%, ανά έτος. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι στη 15αετία, η εθνική σύνταξη θα παρουσιάσει μείωση 10%, δηλαδή θα περιοριστεί στα 345 ευρώ.

Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να είναι ακόμα πιο μικρή γι’ αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρχει το κατάλληλο αντικίνητρο για την πρόωρη χορήγηση σύνταξης, που επιβαρύνει σημαντικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Για το λόγο αυτό, πιέζουν ώστε η εθνική σύνταξη να μην υπερβαίνει τα 320 ευρώ, για τα 15 έτη ασφάλισης.

Με αυτό ως δεδομένο, έρχεται να προστεθεί και το αναλογικό τμήμα της σύνταξης, εκείνο δηλαδή που θα προκύπτει από τα ποσοστά αναπλήρωσης για να γίνει ακόμα πιο δυσβάσταχτο το συνταξιοδοτικό «τοπίο». Η ελληνική πρόταση, θέλει συντελεστή όχι κάτω από 0,77, για τις περιπτώσεις 15αετίας, κάτι που μεταφράζεται σε 11,55% ποσοστό αναπλήρωσης. Η πρόταση των θεσμών όμως, θέλει συντελεστή ακόμα και στα επίπεδα του 0,45, γεγονός που οδηγεί σε μόλις 6% ποσοστό αναπλήρωσης.

Για μισθό 1.000 ευρώ, το αναλογικό τμήμα αυτού, θα φτάσει στα 60 ευρώ μόλις, σύμφωνα με την πρόταση των θεσμών συνεπώς, μαζί με την εθνική σύνταξη, το τελικό ποσό, θα κυμανθεί από 380 έως 405 ευρώ μόλις. Αντίστοιχα, αν τελικά επικρατήσει η ελληνική πρόταση στα ποσοστά αναπλήρωσης τότε η σύνταξη με 15αετία, πάντα για μισθό 1.000 ευρώ, θα κυμαίνεται από 431 – 456 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Παράταση για την κάρτα σίτισης – Τι γίνεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Αυξάνονται οι παρακρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα