Το πλούσιο βιογραφικό του Χριστόφορου Πισσαρίδη

Το πλούσιο βιογραφικό του Χριστόφορου Πισσαρίδη
O Χριστόφορος Πισσαρίδης Eurokinissi

To who is του Χριστόφορου Πισσαρίδη ο οποίος είναι κάτοχος του βραβείο Νόμπελ και έχει τον τίτλο του Sir.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, που έδωσε το όνομά του στη ομώνυμη Έκθεση Πισσαρίδη, γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 20 Φεβρουαρίου του 1948. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973, υπό την επίβλεψη του μαθηματικού οικονομολόγου Μίτσιο Μορισίμα.

Χριστόφορος Πισσαρίδης Βιογραφικό

Ο κ Πισσαρίδης, ο οποίος έχει τον τίτλο του Sir, είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στην μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Του απονεμήθηκε Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Dale Mortensen του πανεπιστημίου Northwestern και του Peter Diamond του MIT, για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές. Προηγουμένως, το 2005, ήταν ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ που κέρδισε (μαζί με τον Dale Mortensen) το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στα Οικονομικά της Εργασίας.

Έχει γράψει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο και το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Συχνά παραθέτει τις απόψεις του στον Τύπο για θέματα που αφορούν την Ευρωζώνη και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι εκλεγμένο μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ επίσης, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association.

Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε, επίσης, ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013.

Τα βιβλία που έχει γράψει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης συγγραφέας, ανάμεσα σε άλλα, του σημαντικού έργου Equilbrium Unemployment Theory. Εκλεγμένο μέλος (Fellow) της Βρετανικής Ακαδημίας και των Econometric Society, European Economic Association και Society of Labor Economists.

Συνολικά, τα βιβλία που έχει γράψει:

  • Labour Market Adjustment: Microeconomic Foundations of Short-run Neoclassical and Keynesian Dynamics, 1976
  • Equilibrium Unemployment Theory, 1990
  • Technological Progress, Job Creation and Job Destruction, 1995
  • The Impact of Employment Tax Cuts on Unemployment and Wages: The Role of Unemployment Benefits and Tax Structure, 1997
  • Job Reallocation, Employment Fluctuations and Unemployment, 1999
  • Looking Into the Black Box: A Survey of the Matching Function, 2000
  • Company Start-up Costs and Employment, 2001
  • Taxes, Subsidies and Equilibrium Labor Market Outcomes, 2001
  • Consumption and Savings with Unemployment Risk: Implications for Employment Contracts, 2002
  • Scale Effects in Markets with Search, 2002
  • Trade and Industrial Location with Heterogenous Labour, 2002
  • Job Matching, Wage Dispersion, and Unemployment, 2011

Χριστόφορος Πισσαρίδης και Βραβείο Νόμπελ

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία.

Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας απαιτεί χρόνο και πόρους και η τριβή στην αγορά οδηγεί σε λιγότερο ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης με τους συνεργάτες του ανέπτυξαν θεωρίες και τις εφάρμοσαν στην αγορά εργασίας. Τα μοντέλα τους μάς βοηθούν να κατανοήσουμε πώς οι οικονομικές πολιτικές επηρεάζουν την ανεργία, τις κενές θέσεις εργασίας και τους μισθούς. Αυτές οι θεωρίες έχουν επίσης εφαρμοστεί σε άλλους τομείς, όπως η αγορά κατοικιών.

Χριστόφορος Πισσαρίδης – Οικογένεια

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 20 Φεβρουαρίου του 1948 και έχει δύο αδέρφια. Πήγε σε γαλλικό σχολείο, μαθαίνοντας να μιλά άπταιστα γαλλικά και αγγλικά. Η οικογένειά του είχε καταγωγή από το χωριό Αγρός.

Στα νεανικά του χρόνια συνήθιζε να περνάει το χρόνο με τα ξαδέλφια του, να ψαρεύει, ενώ ασχολούνταν και με τις εργασίες στα χωράφια, ενώ κάθε Κυριακή πήγαινε στην εκκλησία για να προσευχηθεί με την οικογένειά του.

Ταραγμένα τα σχολικά χρόνια, γιατί συνέπεσαν με δραματικές στιγμές για την Κύπρο. Στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο τα μαθήματα γινόντουσαν όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν.

Ήταν η περίοδος του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ και οι Βρετανοί συχνά έκλειναν τα σχολεία, τα οποία είχαν γίνει εστία αντίστασης. Το ευτύχημα ήταν ότι η οικογένεια του Χριστόφορου είχε τη δυνατότητα να φέρνει δασκάλους στο σπίτι για να μη διακοπεί η εκπαίδευση των παιδιών.

Οι γονείς του, που εκτιμούσαν πολύ την εκπαίδευση, τον ώθησαν στο να αγαπήσει τη μάθηση, έχοντας συνεχώς ως στόχο να μαθαίνει ολοένα και πιο πολλά από το Δημοτικό σχολείο ακόμη.

Κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο στα 17, αντί για τα 18 και καθώς θεωρήθηκε πολύ νέος για να υπηρετήσει στο στρατό, του επιτράπηκε να πάει στο εξωτερικό για σπουδές, με την προσδοκία ότι τα «προβλήματα» μεταξύ των Ελληνοκύπριων και των Τούρκων θα τελειώσουν πριν από την επιστροφή του, και πως η στρατολόγηση θα καταργηθεί.

Πήγε στο Λονδίνο με στόχο να σπουδάσει οικονομικά, αν και την ίδια στιγμή ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, ωστόσο οι γονείς του τον έπεισαν να δοκιμάσει την τύχη του στα οικονομικά, τα οποία αγάπησε από την πρώτη στιγμή.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ως προπτυχιακός φοιτητής στο Έσσεξ, έγινε ενεργός στις φοιτητικές εξεγέρσεις που χαρακτήριζαν τις εποχές.

Αρχικώς φοίτησε σε κολέγιο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Δεν ήταν και τα πιο εύκολα χρόνια. Με όσα χρήματα διέθετε η οικογένεια ζούσε σε εστίες.

Το 1968 η φοιτητική πολιτική δραστηριότητα έγινε ιδιαίτερα έντονη, και παρόλο που δεν ήταν ποτέ πολύ δραστήριος, οι φιλελεύθερες τάσεις της εποχής τον επηρέασαν ιδιαίτερα.

Στο Λονδίνο είχε γνωρίσει μια φοιτήτρια από την Αθήνα με την αποφάσισε πως θα παντρευτεί, όμως ο γάμος έληξε άδοξα.

Τότε ήρθε ένας νέος έρωτας, με μια Ιταλίδα απόφοιτο του LSE, με την οποία παντρεύτηκε και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αντώνη και τη Μιράντα.

Το 2008 ο γάμος τους έληξε απότομα. Όπως ο ίδιος αναφέρει τότε ήταν που συνειδητοποίησε ότι ήρθε η ώρα να τα αφήσει όλα πίσω και να γυρίσει σελίδα.

Τρίτη σύζυγός του έγινε η Ρέιτσελ Νγκάι, καθηγήτρια Οικονομικών στο LSE, με την οποία απέκτησε ακόμα ένα παιδί.

“Η Έκθεση Πισσαρίδη, είναι ένα Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Έκθεση Πισσαρίδη για μια αναπτυξιακή μελέτη η οποία έχει ως στόχο θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, να αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι νομπελίστας οικονομολόγος και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκει στο London School of Economics. Δείτε όλο το κείμενο της έκθεσης Πισσαρίδη σε pdf”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα