Το Σάββατο η συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με Λαγκάρντ

Το Σάββατο η συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με Λαγκάρντ

Στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι να διαπιστώσει τις επίσημες θέσεις του Ταμείου στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους

Οι θέσεις του ΔΝΤ μετά την κατ' αρχήν έγκριση του προγράμματος με την Ελλάδα θα συζητηθούν κατά την συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο ο υπουργός οικονομικών και ο αναπληρωτής του με την επικεφαλής του Ταμείου, κ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Κατά την συνάντηση η οποία θα γίνει στο πλαίσιο της φιθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου ,θα συζητηθεί η πορεία των προαπαιτούμενων εν όψει της τρίτης αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει στις 21 του μήνα με την επιστροφή των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα.

Συζήτηση θα γίνει και για τις διαφορές που συνεχίζουν να υπάρχουν στις εκτιμήσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και ειδικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 όταν το Ταμείο βλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ και όχι 3,5% του ΑΕΠ . Αν επιμείνει στην εκτίμηση του το Ταμείο είναι πιθανό να έχουμε μια εξαιρετικά ανεπιθύμητη καθυστέρηση στην αξιολόγηση.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι να διαπιστώσει τις επίσημες θέσεις του ταμείου και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να κρίνουν και την συνέχιση της παρουσίας του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το κρίσιμο σημείο για την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα είναι να διαπιστώσει το πόσο μπορεί να περιμένει το Ταμείο τους Ευρωπαίους να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την μεταβατική φάση που περνάει η Ευρωζώνη μετά τις εκλογές στην Γερμανία το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την νέα ηγεσία της Γαλλίας αλλά τις αλλαγές προσώπων σε θεσμικά όργανα της ΕΕ.

SHARE: