Άλλη μια "ευκαιρία" για το χαράτσι της ΔΕΗ

Στιγμιότυπο από κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Νέα διορία για όσους δεν είχαν υποβάλλει αιτήσεις διόρθωσης στους δήμους για το χαράτσι. Πώς μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους

Όσοι κατέβαλαν υψηλότερο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) από αυτό που θα έπρεπε, λόγω χρήσης λανθασμένων στοιχείων που πήρε από τους Δήμους, το Υπουργείο Οικονομικών,σύμφωνα με το dikaiologitika.gr έχουν δικαίωμα να διορθώσουν το λάθος και να καρπωθούν τη διαφορά.

Σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Οικονομικών, Αικατερίνης Σαββαϊδου, γίνεται σαφές ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είχαν σπεύσει έως τις 15 Μαίου 2013 να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης στους οικείους δήμους, μπορούν τώρα να το πράξουν. Ουσιαστικά, υποβάλλεται αίτηση για επανυπολογισμό του φόρου με τα σωστά όμως στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός φόρος θα είναι μικρότερος από εκείνον που αρχικά προέκυψε. Ειδικότερα, στην εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:

* Σε περίπτωση κατά την οποία ο πρώτος λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ, εκδόθηκε με βάση εσφαλμένα στοιχεία, ενώ το ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 είχε υπολογισθεί με βάση ορθά στοιχεία. Ο υπόχρεος απαιτείται να υποβάλει στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ. αίτηση για τον επανυπολογισμό του ΕΕΤΑ, βεβαίωση από τον αρμόδιο δήμο για τα ορθά στοιχεία υπολογισμού του τέλους και ότι αφενός δόθηκαν εσφαλμένα στοιχεία στο ΔΕΔΔΗΕ με υπαιτιότητά του και αφετέρου ότι έχει πραγματοποιηθεί ο υπολογισμός του ΤΑΠ με βάση τα ορθά στοιχεία καθώς και τον προηγούμενο λογαριασμό του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος, στον οποίο περιλαμβάνεται το ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 με τα ορθά στοιχεία.

* Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει μεταβολή στην κυριότητα του ακινήτου μετά την ημερομηνία έκδοσης του τελευταίου λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που περιελάμβανε ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012, και το ΕΕΤΑ υπολογίσθηκε με βάση εσφαλμένα στοιχεία. Ο υπόχρεος απαιτείται να υποβάλει στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ. αίτηση για τον επανυπολογισμό του ΕΕΤΑ, βεβαίωση από τον αρμόδιο δήμο για τα ορθά στοιχεία υπολογισμού του τέλους και ότι έχει πραγματοποιηθεί ο υπολογισμός του ΤΑΠ με βάση τα ορθά στοιχεία, φωτοτυπία του συμβολαίου απόκτησης του ακινήτου και οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, το οποίο αποδεικνύει ότι η ημερομηνία απόκτησης του ακινήτου είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης του τελευταίου λογαριασμού, που περιελάμβανε ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012.

* Σε περίπτωση κατά την οποία ο πρώτος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ εκδόθηκε με εσφαλμένα στοιχεία, και δεν είχε εκδοθεί λογαριασμός για την παροχή αυτή κατά τα προηγούμενα έτη (είτε λόγω διακοπής, είτε πρόκειται για νέα σύνδεση). Ο υπόχρεος στο τέλος απαιτείται να υποβάλει στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ., αίτηση για τον επανυπολογισμό του ΕΕΤΑ, βεβαίωση από τον αρμόδιο δήμο για τα ορθά στοιχεία υπολογισμού του τέλους ότι έχει πραγματοποιηθεί ο υπολογισμός του ΤΑΠ με βάση τα ορθά στοιχεία καθώς και οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι στην παροχή αυτή εκδόθηκε ΕΕΤΑ μετά την 15/5/2013.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Πότε θα ανέβουν στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αναβλήθηκε η ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΝΦΙΑ, Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network