Τόμσεν: Περιμένουμε σύντομα αποφάσεις για το χρέος

Τόμσεν: Περιμένουμε σύντομα αποφάσεις για το χρέος

"Συζητούμε για ελάφρυνση του χρέους, θα είμαστε παρόντες στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο μας το ζητούν Ελλάδα και οι εταίροι της", τόνισε ο Πόουλ Τόμσεν

Τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα ζητήσει νέα μέτρα επανέλαβε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, ο Π. Τόμσεν δήλωσε ότι «δεν βλέπει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από την Ελλάδα».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί «επί της αρχής» το πρόγραμμα, θεωρώντας ότι είναι καλό ως προς το περιεχόμενο του και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο είναι ικανοποιημένο με το στόχο ύψους 2,2% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο αυτόν και ίσως με το παραπάνω.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. Η πληροφόρηση που έχω είναι πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά να πετύχει αυτό το στόχο ή να τον υπερβεί», είπε επί λέξει ο Π. Τόμσεν και τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι άμεσα συναρτημένο με το θέμα του χρέους. «Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», τόνισε.

Έρχονται δύο αξιολογήσεις

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι αξιολογήσεις του ΔΝΤ θα είναι δύο, μια το Φεβρουάριο και μια τον Αύγουστο. Ρωτήθηκε και για το θέμα του κεφαλαιακού ελέγχου των ελληνικών τραπεζών που φερόταν να ζητάει το ΔΝΤ και απάντησε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλά κόκκινα δάνεια και πως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δήλωσε πάντως ικανοποιημένος με την απόφαση της ΕΚΤ να επιταχύνει τα τεστ αντοχής, λέγοντας πως εκ των υστέρων θα αξιολογηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Τόμσεν είπε πως το ΔΝΤ μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διότι του ζητήθηκε και πως «για όσο μας ζητείται να συνεισφέρουμε θα συνεισφέρουμε».

Αναφερόμενος στη ευρωζώνη ο Πόουλ Τόμσεν ανέφερε πως η ανάπτυξη παραμένει ανοδική και πως κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των κρατών μελών. Ο ίδιος τόνισε πως 5-6 χώρες που έχουν χρέη που ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνούν το 100% θα πρέπει να συνεχίσουν τις δημοσιονομικές προσπάθειες.

Σύμφωνα πάντως με τον Πόουλ Τόμσεν όσοι επιλέγουν τις πολιτικές στην Ευρωζώνη θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να εφαρμόσουν δύσκολες πολιτικές που θα στηρίξουν τις οικονομίες στο μέλλον. «Θα πρέπει να δημιουργηθούν δημοσιονομικά αποθέματα, να καθαρίσουν τα βιβλία των τραπεζών και να ληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τις αγορές εργασίας και προϊόντων», είπε ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα