Ανατροπές στη βραχυχρόνια μίσθωση: Τα ξενοδοχεία κερδίζουν και πάλι έδαφος

Διαβάζεται σε 4'
Ανατροπές στη βραχυχρόνια μίσθωση: Τα ξενοδοχεία κερδίζουν και πάλι έδαφος
Τουρίστριες σε Airbnb Getty Images/ISTOCK

Υστέρηση παρουσιάζουν οι κρατήσεις καταλυμάτων τύπου AirBnb σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2024, μετά την “ξέφρενη κούρσα” της βραχυχρόνιας τα τελευταία χρόνια.

Επιβράδυνση παρατηρείται στις κρατήσεις τουριστικών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλο τον κόσμο και ενίσχυση των ξενοδοχείων, μετά από περίπου δύο χρόνια εντυπωσιακής ανάπτυξης του κλάδου, που εκκίνησε από την αυξανόμενη ζήτηση λόγω της πανδημίας.

Αυτό το διάστημα οι ταξιδιώτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διαμονής σε καταλύματα τύπου AirBnB και να αναγνωρίσουν τι τους ταιριάζει για τις διακοπές τους.

Η νέα έρευνα της Phocuswright για τη βραχυχρόνια μίσθωση 2023-2027, αποδίδει αυτή την επιβράδυνση στους εξής λόγους. Αρχικά στην ανάκαμψη της ζήτησης για ξενοδοχεία, τα οποία επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στην ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών, τα οποία παραδοσιακά επικεντρώνουν τις κρατήσεις τους στα ξενοδοχεία και όχι σε άλλου τύπου καταλύματα.

Ένας ακόμη λόγος είναι η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία, με αποτέλεσμα λιγότερα άτομα να εργάζονται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, μια τάση που ευνόησε ιδιαίτερα τη βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπλέον οι νέοι νόμοι και κανονισμοί για τη ρύθμιση της λειτουργίας της βραχυχρόνιας από πολλές μεγάλες χώρες, επηρέασε την αγορά.

Η έκθεση της Phocuswright για τα ταξίδια στις ΗΠΑ για το 2023 έδειξε σαφή επιστροφή των ταξιδιωτών στα ξενοδοχεία: Η επισκεψιμότητα των ξενοδοχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 2022 ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτή του 2019 (66% έναντι 67%), μετά από μια πτώση στα ενδιάμεσα έτη, ενώ για τις για τη βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων παρέμεινε χαμηλότερη από το 2019 (25% έναντι 28%).

Διαφορετική εικόνα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Σύμφωνα με της εταιρεία για τα ταξίδια στη Γηραιά Ήπειρο το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε παρόμοια πορεία με τις ΗΠΑ, καθώς οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις δεν επέστρεψαν δυναμικά. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, η επισκεψιμότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν σημαντικά υψηλότερη το 2022 σε σύγκριση με το 2019, αναδεικνύοντας την ανομοιογένεια που υπάρχει ανάμεσα στα καταλύματα τύπου AirBnb έναντι των ξενοδοχείων στις διάφορες χώρες.

Τα στοιχεία της Phocuswright δείχνουν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις και η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να βρίσκουν μαζικές εφαρμογές για κάθε πτυχή του ταξιδιωτικού τομέα, δίδοντας μεγάλη ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά ταξιδιών. Ο συνολικός ταξιδιωτικός τομέας της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 296 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, με εννιαψήφια ετήσια κέρδη μέχρι το 2026. Η Ευρώπη θα ανακτήσει την αξία της ταξιδιωτικής της αγοράς πιο γρήγορα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, με τα έσοδα να υπερβαίνουν τα επίπεδα του 2019 μέχρι το 2025. Έως το 2026, οι συνολικές κρατήσεις ταξιδιών στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 325 δις ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος της αύξησης στις κρατήσεις οφείλεται στην πληθωριστική πίεση.

Αεροδρόμιο
Αεροδρόμιο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι στα ταξίδια τους το 2024

Η έρευνα της Phocuswright για την Ευρώπη δείχνει ότι τα ταξίδια το 2024 κατατάχθηκαν ως η υψηλότερη κατηγορία δαπανών και στις πέντε μεγάλες αγορές: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Οι Γερμανοί είναι πιο πιθανό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πιο πιθανό να πάνε διακοπές στις χώρες τους.

Σχετικά με τις επιλογές διαμονής τους τα στοιχεία έδειξαν ότι μετά από δύο χρόνια σημαντικής ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που τροφοδοτήθηκε από την αυξημένη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την εμπειρία που αποκόμισαν οι ταξιδιώτες, οι κρατήσεις επιβραδύνονται καθώς σημαντικός όγκος ταξιδιωτών επιστρέφει στα ξενοδοχεία.

Στην ερώτηση για το αν συνδέουν τον υπερτουρισμό με τη βιωσιμότητα, μόνο το 13-21% των ταξιδιωτών απάντησαν ότι θεωρούν το ταξίδι τους σε λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς ως μορφή βιώσιμου ταξιδιού. Σε όλες τις αγορές που εξέτασε η Phocuswright στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα μέσο μεταφοράς λόγω του οικολογικού του αποτυπώματος παρά για την ευκολία που τους προσφέρει. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα της κράτησης, 1 στους 10 ταξιδιώτες, μερικές φορές ακόμη λιγότεροι, είναι αυτοί που πραγματικά επιλέγουν το μέσο μεταφοράς τους βασισμένοι στο κατά πόσο είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να κάνουν τουλάχιστον ένα ταξίδι φέτος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα