Ποια ξενοδοχεία “άλλαξαν χέρια” – Συναλλαγές εκατομμυρίων από τις αρχές του 2023

Ποια ξενοδοχεία “άλλαξαν χέρια” – Συναλλαγές εκατομμυρίων από τις αρχές του 2023
Φωτογραφία αρχείου Getty Images

Σε πάνω από 310 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι συναλλαγές που έγιναν στη χώρα μας και αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες που πέρασαν σε νέους ιδιοκτήτες.

Στο στόχαστρο εγχώριων και ξένων επενδυτών παραμένει η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Ελλάδας, με το πρώτο τρίμηνο του έτους να καταγράφει συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, καθώς πολλές μονάδες σε όλη την επικράτεια «άλλαξαν χέρια».

Σύμφωνα με το δελτίο της εταιρείας ερευνών GBR Consulting τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 έχουν ήδη γίνει συναλλαγές άνω των 320 εκατ. ευρώ που αφορούν σε υφιστάμενα ξενοδοχεία. Πολλές από αυτές έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα ή ανεπίσημα και αφορούν κυρίως την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων από διεθνείς επενδυτές.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Paul Richard Coulson απέκτησε το 4 αστέρων AKS Porto Heli που διαθέτει 214 δωματίων και το AKS Hinitsa Bay, 220 δωματίων 4 αστέρων, που βρίσκονται και τα δυο στο Πόρτο Χέλι.

Το τελευταίο ανακαινίστηκε πλήρως πριν από την πανδημία και περιλαμβάνει στις υποδομές του ένα συνεδριακό κέντρο μεγάλης χωρητικότητας. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ. Ο Paul Richard Coulson είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και πρόεδρος του ομίλου Ardagh, παραγωγού γυαλιού και μεταλλικών προϊόντων.

Η GBR αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας το 2022 εξαγόρασε την Τάσος Αλεξίου Α.Ε., εταιρεία που κατείχε ένα οικόπεδο που βρίσκεται μεταξύ του κόλπου ΑΚΣ Hinitsa και της περιοχής Κόστα, όπου βρίσκεται το λιμάνι που συνδέεται με τις Σπέτσες. Το ακίνητο όπως είναι γνωστό διαθέτει ιδιωτικό αεροδρόμιο με διάδρομο 700 μέτρων, το οποίο κατασκεύασε ο Τάσος Αλεξίου. Το αεροδρόμιο λειτουργούσε κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70, αλλά έκλεισε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το 2004.

Η εξαγορά στη Μήλο

Τον Ιανουάριο του 2023 η Invel Real Estate και η Prodea Investments ανακοίνωσαν την εξαγορά του ξενοδοχείου White Coast Pool Suites 5 αστέρων που βρίσκεται στο νησί της Μήλου. Το ξενοδοχείο έχει εξαγοραστεί από την Prodea Investments (49%) και την Invel Real Estate (51%) μέσω του fund «Invel Eudora Fund 1LP».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η τιμή εξαγοράς ανήλθε σε 14,85 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο θα επεκταθεί σημαντικά σε κλίνες και αυτή τη στιγμή διαθέτει 30 σουίτες. Από τη φετινή σεζόν θα λειτουργεί κάτω από τη διαχείριση της Domes Resorts ως θέρετρο μόνο για ενήλικες με την επωνυμία Domes White Coast Milos.

Έκλεισε η πώληση του χαρτοφυλακίου της Intrum

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Intrum Hellas, διαχειριστής των απαιτήσεων που προκύπτουν από δάνεια και πιστώσεις που ανήκουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού με τις επωνυμίες Sunrise I NPL Finance DAC, Sunrise II NPL Finance DAC και Vega II NPL Finance l DAC, ανακοίνωσε ότι κοινοπραξία αποτελούμενη από την SMERemediumCap / Latonia Enterprises Company Limited – Γραφείο οικογένειας Αθανασίου Λασκαρίδη / WHG Europe Limited και τη Brown Hotels επελέγη ως ο προτιμώμενος επενδυτής για την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων με νομική απαίτηση 254 εκατ. ευρώ, που ανήκει στις προαναφερθείσες εταιρείες ειδικού σκοπού (Project Thesys).

Η Tethys, που είναι το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο δανειακών υποχρεώσεων που πωλείται στη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα, αποτελείται από 72 ξενοδοχειακές μονάδες, με περισσότερα από 4.000 δωμάτια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εκ των οποίων το 50% βρίσκεται σε νησιά του Αιγαίου (22 μονάδες), του Ιονίου ( 3) και Κρήτη (11) ενώ οι υπόλοιποι σε Μακεδονία και Θράκη (19 μονάδες), Στερεά Ελλάδα (9) και Πελοπόννησο (8). Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version