Τράπεζα Πειραιώς: Ρίχνει στην αγορά 1,1 δισ. μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Τράπεζα Πειραιώς: Ρίχνει στην αγορά 1,1 δισ. μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Τι είπε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας και των ακινήτων.

Τη στρατηγική πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να στηρίξει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους ιδιώτες πελάτες της ανέπτυξε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χ. Μεγάλου.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο του 2020 στους αναλυτές ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι ήδη από την αρχή του έτους έχουν δοθεί 2,2 δισ. ευρώ νέα δάνεια, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές Μαρτίου. Η τράπεζα, όπως είπε, είναι έτοιμη να διαθέσει στην αγορά την ρευστότητα ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας ενώ στήριξε με νέα δάνεια 500 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στάθηκε ιδιαίτερα στην εντυπωσιακή όπως την χαρακτήρισε «κουλτούρα πληρωμών των δανειοληπτών, τονίζοντας ότι στο χαρτοφυλάκιο λιανικής έχουν κάνει χρήση του μορατόριουμ πληρωμών 36.000 πελάτες με 1,8 δισ. ευρώ δάνεια από το σύνολο των 254.000 επιλέξιμων πελατών με δάνεια 6,8 δισ. ευρώ, ενώ στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο έχουν κάνει χρήση του μορατόριουμ 2.400 επιλέξιμοι πελάτες με δάνεια 2,2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 77.000 επιλέξιμων πελατών με δάνεια 13,4 δισ. ευρώ.

Στο 8% η ύφεση φέτος

Σε ότι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προέβλεψε ύφεση 8% για το 2020 και ανάπτυξη 7% το 2021, ενώ εκτίμησε ότι πτωτικά θα κινηθούν οι τιμές των ακινήτων και συγκεκριμένα στα εμπορικά ακίνητα η πτώση θα αγγίξει το 9% και στα οικιστικά το 10%.

Για την τρέχουσα υγειονομική κρίση, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «οι συνθήκες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες ωστόσο η Ελλάδα αντιμετώπισε έως σήμερα με επιτυχία την υγειονομική κρίση ενώ τα σημάδια από το άνοιγμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι ενθαρρυντικά». Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι νωρίς για να υπολογιστεί το μέγεθος της ζημιάς στον τουρισμό, ωστόσο τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο στο μέτωπο της ρευστότητας, όσο και στο μέτωπο των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα θετικά.

Οι στόχοι του Ομίλου

Για τις προτεραιότητες της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι πέραν της στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στόχος είναι «το 2020 να καθαρίσουμε τον ισολογισμό και να προχωρήσουμε το πλάνο μετασχηματισμού της τράπεζας».

Σε αυτή την κατεύθυνση η τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων που έχει προγραμματίσει: το Phoenix ύψους 2 δισ. ευρώ και το Vega ύψους 5 δισ ευρώ. «Στόχος μας είναι η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2020, το αργότερο αρχές του 2021», ανέφεραν τα στελέχη του ομίλου και πρόσθεσαν ότι «στις συζητήσεις με τους επενδυτές δεν υπάρχουν αλλαγές στην τιμολόγηση ούτε η τράπεζα σχεδιάζει να περιορίσει την περίμετρο των δύο τιτλοποιήσεων».

Παράλληλα οι αναλυτές ενημερώθηκαν ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται ένα βήμα πριν την συμφωνία για την πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων Iris, ολοκλήρωσε την πώληση του Trinity I και τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει μετά την κατάθεση των προσφορών από τους επενδυτές και στο Trinity II.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα