Τράπεζα Πειραιώς: Σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το placement

Διαβάζεται σε 4'
trapeza peiraiws
Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς SOOC

Η ξαφνική αδιαθεσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη ανέβαλε για σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης για το ύψους του placement της Τράπεζας Πειραιώς. Την Δευτέρα το πρωί η έγκριση του ενημερωτικού από την ΕΚ.

Η ξαφνική εισαγωγή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη χθες στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε χολυκυστεκτομή ανέβαλε για σήμερα τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το εάν θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζας Πειραιώς (27%) ή μέρος αυτού (20 – 22%) ώστε το υπόλοιπο ποσοστό να αξιοποιηθεί σε δεύτερo χρόνο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η γνώμη του Κωστή Χατζηδάκη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελική απόφαση του Πρωθυπουργού αναφορικά με την διελκυνστίνδα που είναι εδώ και εβδομάδες σε εξέλιξη για τα τα οφέλη της κάθε επιλογής και γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η ολιγόωρη αναβολή της σχετικής απόφασης.

Όπως έχει γράψει το news247.gr στο εσωτερικού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν δημιουργηθεί εδώ και μήνες δύο βασικές επενδυτικές τάσεις, σε ότι αφορά την αποεπένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς. Η μία τάση εισηγείται την διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 20 – 22% των μετοχών, προκειμένου το υπόλοιπο 5-7%, να διατεθεί το 2025, σε κάποιο στρατηγικό επενδυτή – διεθνή τράπεζα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Unicredit για το 9% της Alpha Bank. Και αυτό γιατί υπάρχει η εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά τραπεζικά assets θα είναι ακόμα μεγαλύτερο ειδικά αν δώσει την επενδυτική βαθμίδα και η Μoodys το 2025 και αναβαθμιστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η δεύτερη τάση, με την οποία τάσσεται και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προκρίνει τη διάθεση του συνόλου του 27% των μετοχών, σύμφωνα με τα μηνύματα και το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, και δηλώνει ότι το εγχείρημα έχει εξασφαλισμένη αρκετές φορές υπερκάλυψη.

Μικρή παράταση

Για την Δευτέρα 4 Μαρτίου νωρίς το πρωί, μεταφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες και η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντί μεθαύριο Παρασκευή, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει αργότερα μέσα στην ημέρα.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να κρατήσει και τις σχετικές ισορροπίες θα αναφέρει για ποσοστό έως και 27%, με την τελική απόφαση πιθανότατα να λαμβάνεται το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου που κλείνει το βιβλίο, ανάλογα της ζήτησης και της ποιότητας των επενδυτών που θα έχει καταγραφεί.

Την προοπτική αυτή ενισχύει η υψηλή κερδοφορία που ανακοίνωσε η τράπεζα πρόσφατα, στοχεύοντας σε κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2026 και η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος ίσου με 25% επί των κερδών του 2024 και της τάξης του 50% ετησίως τη διετία 2025-2026.

Το τι θα γίνει τελικά θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε σύσκεψη που θα γίνει για αυτόν τον λόγο αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πιθανότερο πάντως σενάριο, με τα σημερινά δεδομένα, είναι η διάθεση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στο σύνολό τους.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με την διαδικασία το ΤΧΣ θα δεχθεί τις επόμενες ώρες τις εισηγήσεις της BofA και μέχρι την Παρασκευή θα λάβει την απόφασή του ώστε την Δευτέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει το ενημερωτικό και αμέσως μετά να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στα 4,9 δισ. ευρώ και η διάθεση του 27% θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο έως και 1,3 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή που θα κλείσει το βιβλίο.

Η διαδικασία θα προβλέπει παράλληλα το άνοιγμα βιβλίου και για το ελληνικό κοινό, με τη διάθεση μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Εθνικής με επιτυχία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα