Τράπεζες: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα στεγαστικά των ευάλωτων

Τράπεζες: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα στεγαστικά των ευάλωτων
Ακίνητα George Vitsaras / SOOC

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την επιδότηση του 50% της αυξημένης δόσης των στεγαστικών από τις τράπεζες προς τα ευάλωτα νοικοκυριά. Χαμηλό μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον. Τα κριτήρια και οι αιτίες

Με χαμηλό μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από πλευράς των δανειοληπτών ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για την επιδότηση του 50% της αυξημένης δόσης των στεγαστικών από τις τράπεζες προς τα ευάλωτα νοικοκυριά με βάση τα διευρυμένα κατά 30% κριτήρια που θεσμοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές η διαδικασία επιδότησης του 50% της αύξησης της δόσης στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου για τους συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες, δεν έχει καταφέρει να αποτελέσει ουσιαστικό πόλο έλξης για τους δανειολήπτες καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις 2.700 βεβαιώσεις ευαλωτότητας.

Με βάση το πρόγραμμα εάν η δόση ενός ενυπόθηκου δανείου ήταν τον περασμένο Ιούνιο 400 ευρώ και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα στα 500 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ. Εφόσον με βάση την πορεία του euribor η αύξηση τους προσεχείς μήνες φτάσει τα 560 ευρώ, η συνολική επιδότηση θα είναι 80 ευρώ. Στην κατηγορία των συνεπών δανειοληπτών ανήκουν όσοι δεν έχουν καθυστερήσει την δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Τα κριτήρια

Το ΦΕΚ με τα νέα κριτήρια δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας και βάσει αυτών:

  • το εισόδημα καθορίζεται μεταξύ 9.100 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες και φθάνει έως τις 27.300 ευρώ για τις οικογένειες με 5 μέλη,
  • η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας καθορίζεται μεταξύ 156.000 έως 234.000 ευρώ και
  • το ύψος των καταθέσεων μεταξύ 9.100 ευρώ έως και 27.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών.

Την ίδια στιγμή υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η διεύρυνση των κριτηρίων αναμένεται ότι θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων του προγράμματος, που μέχρι σήμερα προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Ασθμαίνει το πρόγραμμα

Πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της επιδότησης είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η χαμηλή εγκρισιμότητα του προγράμματος αποδίδεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των αιτούντων δεν συγκεντρώνει τα κριτήρια που προβλέπονται προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τον υψηλό αριθμό των αιτήσεων που ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής και οι οποίες φθάνουν τις 16.840 περιπτώσεις, ενώ άλλες 2.712 είναι αυτές απορρίφθηκαν.

Οι περιπτώσεις αυτές θα μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση με βάση τα νέα κριτήρια και να τύχουν της επιδότησης κατά 50% της αύξησης του επιτοκίου, με ημερομηνία έναρξης για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022 και για διάστημα 12 μηνών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία έχουν δημιουργηθεί 62.200 αιτήσεις για βεβαίωση ευαλώτου, εκ των οποίων οι 23.243 έχουν ολοκληρωθεί. Από αυτές, οι 16.840 ακυρώθηκαν, οι 2.712 απορρίφθηκαν και οι 3.691 εγκρίθηκαν.

Εξ αυτών που πήραν το “πράσινο φως”, οι 2.712 αφορούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο, στη διευρυμένη του εκδοχή, απευθύνεται σε 40.000 – 45.000 συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες. Σημειώνεται ότι κύριο “αγκάθι” της διαδικασίας αποτελεί η προϋπόθεση ο αιτών να συναινέσει σε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Ειδικότερα, από τις αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για τις 19.303 δεν έχει γίνει οριστικοποίηση μελών, ενώ για τις 15.236 αιτήσεις έχουν παρέλθει οι 20 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία άντλησης στοιχείων.

Συνολικά ενδιαφέρον για το πρόγραμμα έχουν δείξει 62.000 περιπτώσεις δανειοληπτών, και ο συνολικός χρόνος για την υποβολή της αίτησης και την άντληση των στοιχείων από τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και τις τράπεζες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον ένα μήνα. Οι οφειλέτες θα πρέπει να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, ενώ την ίδια υποχρέωση έχουν και τα εξαρτώμενα μέλη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα