Τράπεζες: Ανοικτές οι κάνουλες για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Τράπεζες: Ανοικτές οι κάνουλες για τις μεγάλες επιχειρήσεις
Τράπεζες Getty Images/iStockphoto

Μετά το πρόσκαιρο και δικαιολογημένο πάγωμα των χρηματοδοτήσεων την περασμένη Άνοιξη, οι επιχειρήσεις ξαναέβαλαν σε τροχιά τα επενδυτικά τους σχέδια με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτός ο στόχος των 20 δις. ευρώ νέων δανείων για το 2022.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τραπεζική χρηματοδότηση, παρά τις όποιες παρενέργειες προκαλεί στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μεγάλες, με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτός ο στόχος των 20 δις. ευρώ νέων δανείων για το σύνολο της χρήσης.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο news247.gr «ότι μετά το πρόσκαιρο και δικαιολογημένο πάγωμα των χρηματοδοτήσεων την περασμένη Άνοιξη, ως αποτέλεσμα του πολέμου, οι επιχειρήσεις ξαναέβαλαν σε τροχιά τα επενδυτικά τους σχέδια και οι εκταμιεύσεις εκτοξεύτηκαν εν μέσω Θέρους με αποτέλεσμα στο επτάμηνο να αγγίζουν τα 11,5 δις. ευρώ».

Μάλιστα η βασική εκτίμηση θέλει την τάση αυτή να συνεχίζεται καθώς υπάρχει σημαντική ουρά για χρηματοδοτήσεις, περίπου 10 δισ. ευρώ, η οποία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους αλλά και στις αρχές του 2023.

Σε ότι αφορά στην μέχρι σήμερα εικόνα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους κυριαρχούσαν τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της διάθεσης των συγχρηματοδοτούμενων και εγγυημένων δανείων από το Pan European Fund και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι εκταμιεύσεις αυτών των δανείων κορυφώθηκαν τον Ιούνιο, καθώς έληγε ο πρώτος κύκλος, ενώ αναμένεται συνέχεια από Σεπτέμβριο. Ήδη, το πρώτο μέρος των εγγυήσεων που είχαν λάβει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, άνω του 1,5 δισ. ευρώ, εξαντλήθηκε. Απομένουν άλλες τόσες εγγυήσεις βάσει των συμβάσεων που υπογράφηκαν στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το συνολικό ύψος των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις προσέγγισε το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου τα 11,5 δις. ευρώ. Συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρήσης τα νέα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε 3,6 δις. ευρώ, τον Μάιο προσέγγισαν τα 900 εκατ. ευρώ για να εκτοξευτούν οι εκταμιεύσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με 3,2 και 3,7 δις. ευρώ αντίστοιχα.

Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές «από το Μάιο ξεκίνησαν να ωριμάζουν μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια για τη χρηματοδότηση δρομολογημένων επιχειρηματικών ντιλ και επενδυτικών σχεδίων, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση της συμφωνίας Motor Oil – Ελλάκτωρ, ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα προστέθηκαν και αρκετά δάνεια για κεφάλαια κίνησης και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων ενέργειας, κατασκευών, μεταφορών, τουρισμού, εμπορίου και τροφίμων, με αποτέλεσμα οι συνολικές εκταμιεύσεις να αγγίξουν τα 877 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 263 εκατ. ευρώ αφορούν σε μικρομεσαίες).

Σε ότι αφορά το μαζικό καλοκαιρινό ενδιαφέρον για νέες χορηγήσεις, συνέβαλαν οι μεγάλες εκταμιεύσεις με στόχο αναχρηματοδοτήσεις και νέο δανεισμό μεγάλων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται η αναχρηματοδότηση και νέος δανεισμός των αεροδρομίων της Fraport συνολικού ύψους 980 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Ακολούθησε η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΔΗΕ με επιπλέον 600 εκατ. ευρώ και η δεύτερη αναχρηματοδότηση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν χρηματοδοτήσεις διαφόρων έργων στην Τουρκία συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Έτσι, οι συνολικές εκταμιεύσεις δύο μηνών ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σχεδόν στο 70% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις στο επτάμηνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα