Τράπεζες: Δώρο ρευστότητα 10 δισ. από την ΕΚΤ για να στηριχθεί η οικονομία

Τράπεζες: Δώρο ρευστότητα 10 δισ. από την ΕΚΤ για να στηριχθεί η οικονομία
Σχέδιο διάσωσης των τραπεζών ASSOCIATED PRESS

Οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια με μηδενικό επιτόκιο, απελευθερώνεται ρευστότητα 10 δισ. για νέα δάνεια, ενισχύεται η διατραπεζική αγορά και ανοίγει τον δρόμο για νέα έξοδο του δημοσίου στις αγορές

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν το βράδυ της Τρίτης  βράδυ οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει αποδεκτά και χωρίς κανένα όριο τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

«Αρχικά η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας» τονίζει στο Νews24/7  υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και αναλύοντας τις πρακτικές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό η απόφαση απελευθερώνει ρευστότητα της τάξης των 10 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι  ελληνικές τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ένα απόθεμα ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 18 – 20 δισ. ευρώ από τα οποία μπορούν να αντλήσουν μια ρευστότητα που ανέρχεται περίπου στα 9 – 10 δις. ευρώ

Στην πράξη η απόφαση της ΕΚΤ παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια της με μηδενικά επιτόκια ενώ με ενέχυρό ελληνικά ομόλογα θα τους χορηγεί ισόποση (χωρίς κούρεμα) ρευστότητα.

Παράλληλα κρατά ανοικτή τη διατραπεζική αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς από τη στιγμή που το Ευρωσύστημα θα αποδέχεται τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο, προφανώς αυτά θα γίνονται αποδεκτά από τις άλλες τράπεζες. Έτσι, εξασφαλίζεται πως εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν στον ιδιαίτερα ακριβό Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε θα απαιτηθεί να στηριχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ότι αφορά τις συνέπειες και τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, αποδεχόμενη η ΕΚΤ πως το ελληνικό χρέος είναι ασφαλές και εξομοιώνοντας το ουσιαστικό με εκείνο χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, αρχικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές. 

Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να πουλάει με μεγαλύτερη ευχέρεια ομόλογα στις τράπεζες, ενώ η ίδια απόφαση κάνει πιο εύκολη και μια νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, καθώς οι επενδυτές – τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν αυτό το ομόλογο ως ενέχυρο στην ΕΚΤ και να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα.

Σημειώνεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα κατήργησε το καθεστώς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα στις 21 Αυγούστου του 2018. Και τούτο λόγω της ολοκλήρωσης του 3ου μνημονίου,  με το οποίο έληξε και το waiver δηλαδή η κατ’ εξαίρεση αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για να διευκολυνθεί η “φθηνή” χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Είχε προηγηθεί το πρόγραμμα PEPP

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί στις αρχές Μαρτίου η απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP) και με την οποία έγινε ευκολότερη η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές και στο ευρωσύστημα ενόψει των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα για τη χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία». 

Σημειώνεται ότι το TLTRO, για τη συμμετοχή στο οποίο οι τράπεζες δίνουν στην ΕΚΤ κρατικά ομόλογα αλλά και άλλους τύπους τίτλων, συνιστά ρευστότητα και το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να λάβουν οι τράπεζες ή το κόστος δανεισμού εξαρτώνται από το ύψος των δανείων που χορηγούν προς την πραγματική οικονομία. Γίνεται έτσι σαφές ότι τα κρατικά ομόλογα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να δώσουν ως ενέχυρα, θα ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που δίνει το ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα