Τράπεζες: Επιδότηση δανείου πρώτης κατοικίας και σε μη ενήμερους κορονόπληκτους

Τράπεζες: Επιδότηση δανείου πρώτης κατοικίας και σε μη ενήμερους κορονόπληκτους
ΑΚΙΝΗΤΑ EUROKINISSI

Ακτινογραφία των κόκκινων δανείων κατά την διάρκεια του κορονοϊού παρέδωσαν στην κυβέρνηση Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης. Τι θα ισχύει με την επιδότηση δανείου.

Προσπάθεια να διευρύνει την περίμετρο στήριξης των νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία, εντάσσοντας στη ρύθμιση για κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία και όσους δεν ήταν ενήμεροι στις 31/12/2019, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση, ως μεταβατικό μέτρο προς την πλήρη κατάργηση κάθε προστασίας για την πρώτη κατοικία εξετάζει τη δυνατότητα για όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία.

Προκειμένου να έχει στη φαρέτρα της ισχυρά διαπραγματευτικά ατού κατά τις νέες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από τις τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και είναι προϊόν της κρίσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα μετά το νέο «ναυάγιο» που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης – Θεσμών για την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Γ.Γ. Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης συγκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη τόσο με τις τράπεζες όσο και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων και τους ζήτησε να του καταθέσουν μέχρι χθες πλήρη και αναλυτικά στοιχεία των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους, μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τα παραπάνω στοιχεία προκειμένου να εξασφαλίσει τις επόμενες ημέρες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους θεσμούς για την εφαρμογή ενός σχεδίου στήριξης των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση, με ταυτόχρονη προστασία της κύριας κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μετά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς θα πρέπει όχι μόνο να βρει τους απαιτούμενους πόρους, αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που θα συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, χωρίς να αυξάνει τον ηθικό κίνδυνο και τα ρίσκα για τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Η νέα μορφή με την οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία θα συναρτάται και με το εύρος του πλήγματος που έχει επιφέρει στους δανειολήπτες η κρίση του κορονοϊού. Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να ενεργοποιήσει δύο δράσεις:

1. Πρόγραμμα επιδότησης ενήμερων και μη στεγαστικών δανείων. Στοχεύει στην υποστήριξη εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση, με την επιδότηση μέρους των δόσεων των στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλος, με βάση όσα έχουν συζητηθεί, το ύψος του πακέτου θα μπορούσε να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, με άντληση κοινοτικών πόρων. Με αυτό ως δεδομένο, θα επιδοτηθούν περισσότερα από 250.000 δάνεια πρώτης κατοικίας, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Η μέση μηνιαία επιδότηση ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος του δανείου θα διαμορφωθεί μεταξύ 300 και 350 ευρώ τον μήνα. Πιο συγκεκριμένα ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει το ύψος της επιδότησης να ορίζεται ανά τρίμηνο όπου στο πρώτο τρίμηνο η επιδότηση θα αφορά το σύνολο της δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, στο δεύτερο το 66% της δόσης και μέχρι 350 ευρώ και στο τρίτο το 33% της δόσης και μέχρι 175 ευρώ. Οι τελικές πάντως λεπτομέρειες του προγράμματος θα αποφασιστούν σε συνεργασία με τους Θεσμούς και αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.

2. Νέο πτωχευτικό δίκαιο με προστασία στην κύρια κατοικία. θα δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα είτε να έρχονται εξωδικαστικώς σε συμφωνία με τον πιστωτή για ρύθμιση του χρέους του, με επιδότηση για τους πιο αδύναμους μέρους των δόσεων της ρύθμισης, ή να επιλέγουν την πτωχευτική διαδικασία, με προστασία όμως βάσει κριτηρίων της κύριας κατοικίας.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την 1η Μαΐου αναμένεται να διατηρηθεί μέσω μιας σιωπηρής άτυπης παράτασης του νόμου, προσαρμοσμένης στα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού. Η συμφωνία με τους θεσμούς εκτιμάται ότι θα κλείσει την εβδομάδα που έρχεται, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οι θεσμοί έχουν εμφανιστεί κάθετα αντίθετοι σε νέα χρονική επέκταση, και δη οριζόντια, του ν. 4605 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα