Τράπεζες: Έρχονται μειώσεις στις προμήθειες για μικρές συναλλαγές με κάρτα

Διαβάζεται σε 4'
POS
POS iStock

Υπό την απειλή του Υπουργού Οικονομικών για κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιβάλει την μείωση των προμηθειών κατά τη χρήση POS και την «αβάντα» του IRIS, οι πάροχοι προχωράνε στις πρώτες μειώσεις

«Καρπούς» φαίνεται να αποδίδει η πίεση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης στους παρόχους συναλλαγών με κάρτα για μείωση των προμηθειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσφατη απειλή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζιδάκη στους παρόχους των συγκεκριμένων συναλλαγών ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν άμεσα σε μείωση των προμηθειών για τη χρήση POS, θα φέρει άμεσα νομοθετική παρέμβαση που θα τις επιβάλει, προκαλεί την άμεση αντίδραση της αγοράς.

Συγκεκριμένα το ζήτημα των προμηθειών κατά την χρήση POS συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό Κωστή Χατζηδάκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών και των εταιρειών αποδοχής συναλλαγών με κάρτες.

O αρμόδιος υπουργός έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της μείωσης των προμηθειών για μικρές κυρίως συναλλαγές, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί στους παριστάμενους ότι σε περίπτωση που η αγορά δεν συναινέσει, τότε δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πληροφορίες, οι σχετικές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα όπου την πόρτα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θα διαβούν οι εκπρόσωποι των δύο σχημάτων πληρωμών, δηλαδή της Visa και της Mastercard, προκειμένου να διερευνηθούν τα όρια μειώσεων που έχουν τα δύο μεγάλα σχήματα, που αποτελούν βασική παράμετρο του κόστους χρήσης των καρτών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Visa έχει ανακαλέσει την πρόθεσή της να αυξήσει τις τιμές που είχε ανακοινώσει για το 2024.

Βασικό επιχείρημα στις συζητήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ότι οι συναλλαγές με κάρτες έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια και από τα 8 δισ. ευρώ που ήταν η αξία τους το 2015. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ χαμηλότερες χρεώσεις από άλλες ευρωπαϊκές στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κλιμάκωση της πίεσης

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν μένει μόνο στην πρόθεση της νομοθετικής παρέμβασης αλλά έχει ρίξει στη μάχη και μια σειρά από ενναλακτικά «όπλα». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει αναδείξει επικοινωνιακά και άλλους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής με πιο χαρακτηριστική παρέμβαση την πρόσφατη ανακοίνωση για την υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS κατά την χρήση του οποίου οι προμήθειες που πληρώνουν οι επαγγελματίες είναι 50% χαμηλότερες σε σχέση με τα POS ενώ για τους πολίτες – ιδιώτες οι πληρωμές έως και 500 ευρώ είναι εντελώς δωρεάν.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου απέδιδαν την έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης σε μια προσπάθεια του Κωστή Χατζηδάκη να κλιμακώσει την πίεση προς τις τράπεζες προκειμένου να πιεστούν για την ανάγκη μείωσης των χρεώσεων, κυρίως κατά την υλοποίηση μικρών – σε ποσά – συναλλαγών έως τα 10 ευρώ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Σε αυτό το κλίμα η NBG Pay ήδη ανακοίνωσε ότι θα δώσει την δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να αποδέχονται πληρωμές μέσω POS, για συναλλαγές έως 10 ευρώ, με χαμηλή προμήθεια ίση με 0,5%. Η προμήθεια του 0,5% ενσωματώνει το σύνολο των χρεώσεων που επιβαρύνουν τη χρήση της κάρτας στο POS, δηλαδή τη χρέωση της τράπεζας που έχει εκδώσει την κάρτα, τη χρέωση του σχήματος πληρωμών (Visa ή Mastercard) και τη χρέωση της NBG Pay, που αποτελεί τον διαχειριστή του τερματικού.

Μετά την πρωτοβουλία της NBG Pay, σε παρόμοιες κινήσεις οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η Nexi Payments που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο εμπόρων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η NBG Pay αποτελεί κοινοπραξία της Εθνικής Τράπεζας και της Global Payments, και η Nexi Payments είναι δημιούργημα της Alpha Bank και της ιταλικής Nexi που εξαγόρασε το 2022 το 90% της δραστηριότητας εκκαθάρισης συναλλαγών σε POS της τράπεζας. Σε αυτή τη βάση, την εμπορική πολιτική τους δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν τόσο η Wordline όσο και η Euronet, αμφότεροι μεγάλοι πάροχοι πληρωμών που έχουν εξαγοράσει το δίκτυο αποδοχής καρτών της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς αντίστοιχα.

Στο 1% η προμήθεια

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια για συναλλαγές με κάρτες αγγίζει το 1% και αποτελεί για τους εμπόρους σημαντική επιβάρυνση για ένα μικρό σχετικά μέσο τζίρο συναλλαγών, ειδικά σε κατηγορίες προϊόντων όπου το περιθώριο κέρδους είναι οριακό.

Στο κόστος της προμήθειας που επιβαρύνονται οι μικροί έμποροι θα πρέπει να συμπεριληφθεί τόσο η δαπάνη για την απόκτηση του POS που φθάνει τα 300 ευρώ, όσο και το κόστος συντήρησης που κυμαίνεται μεταξύ 2,5-4,5 ευρώ μηνιαίως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα