Τράπεζες: Μαζικό ενδιαφέρον για αναδιαρθρώσεις χρεών μέσω του νέου Πτωχευτικού

Τράπεζες: Μαζικό ενδιαφέρον για αναδιαρθρώσεις χρεών μέσω του νέου Πτωχευτικού
Τράπεζα. Φωτο αρχείου. Getty Images

Σε προ Covid επίπεδα οι ανακτήσεις κόκκινων δανείων καθώς αποδίδουν οι συναινετικές ρυθμίσεις οφειλών. Άμεσα αποτελέσματα από την πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών. Μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για πτώχευση ή εξυγίανση.

Σε αρκετά υψηλότερα από τα προ Covid επίπεδα βρίσκονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή του οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης, οι ανακτήσεις κόκκινων δανείων, καθώς έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι συναινετικές ρυθμίσεις οφειλών.

Όπως επισημαίνουν στο news247.gr υψηλόβαθμα στελέχη τόσο από τις Τράπεζες όσο και από τις Εταιρείες Διαχείρισης, οι ανακτήσεις κόκκινων δανείων πάνε αρκετά καλά το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα δάνεια φυσικών προσώπων και είναι αποτέλεσμα της καλύτερης χρήσης των data analytics μέσω των οποίων οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης μπορούν να δώσουν φιλικότερες και βιώσιμες ρυθμίσεις στους οφειλέτες.

Σε ότι αφορά στα νομικά πρόσωπα τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς ισχύουν κατά περίπτωση συμπεριφορές και αποτελέσματα.

Παράλληλα, εκτός της καλύτερης χρήσης των data analytics, έχει αλλάξει και η κουλτούρα πληρωμών των δανειοληπτών, οι οποίοι δείχνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό προθυμία να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Συνολικά πάντως οι ανακτήσεις των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών διαχείρισης, εμφανίζουν υστέρηση άνω του 20% εξαιτίας του παγώματος των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για περίπου ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.

Τα πρώτα αποτέλεσμα της πλατφόρμας για την ρύθμιση οφειλών

Οι ρυθμίσεις δανείων απασχολούν ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης κυρίως όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης υποστηρίζουν την πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών και πιστεύουν στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει στο άμεσο μέλλον παρά την αρχική διστακτικότητα των ενδιαφερομένων. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου πτωχευτικού νόμου, καταδεικνύουν την αύξηση των περιπτώσεων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που κατέφυγαν στην πτώχευση προκειμένου να απαλλαγούν από τα χρέη τους ή στη διαδικασία της εξυγίανσης προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία:

  • Πάνω από 650 φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν καταθέσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου αίτηση πτώχευσης. Η πλατφόρμα άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Ιούνιο για τα φυσικά πρόσωπα και τις ατομικές επιχειρήσεις και ήδη 82 περιπτώσει βρίσκονται στην τελική έγκριση από τα δικαστήρια.
  • Πάνω από 650 επιχειρήσεις επίσης υπέβαλαν αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης. Η πλατφόρμα άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο και ήδη 24 επιχειρήσει έχουν συμφωνήσει με τους πιστωτές τους στο πρόγραμμα εξυγίανσης και δύο συμφωνίες έχουν λάβει τη δικαστική έγκριση.
  • 944.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ξεκίνησαν τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η πλατφόρμα άνοιξε επίσης τον περασμένο Ιούνιο και ήδη έχουν υποβληθεί στους πιστωτές 1.200 αιτήσει εξωδικαστικής ρύθμισης και 350 υποθέσεις ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
  • 915.000 αιτήσεις περίπου δανειοληπτών έχουν εκκινήσει αλλά δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία, καθώς είναι κολλημένες στο στάδιο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Πρόκειται κυρίως για συνοφειλέτες και εγγυητές που δεν πατούν το κουμπί για την άρση του τραπεζικού απορρήτου τους ώστε να προχωρήσει η αίτηση του πρωτοφειλέτη και να προταθεί η λύση ρύθμισης της οφειλής από τους πιστωτές.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία call center, το οποίο θα παρέχει βοήθεια στους δανειολήπτες σε κάθε βήμα για τη συμπλήρωση της αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των αιτήσεων και οι οφειλέτες θα παραινεθούν στην αναγκαία άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για πτώχευση ή εξυγίανση

Εκτός από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το ενδιαφέρον για πρώτη φορά επικεντρώνεται και στις δύο ξεχωριστές διαδικασίες της πτώχευσης και της εξυγίανσης, οι οποίες, έχοντας αποδεσμευτεί από τα δικαστήρια, στοχεύουν στην ταχεία απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του, παρέχονται δεύτερη ευκαιρία που επιτρέπει την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή οδηγεί στην ταχεία συνεννόηση με τους πιστωτές του προκειμένου να επιτύχει την αναδιάρθρωση των οφειλών του, στην περίπτωση της εξυγίανσης.

Με την πρώτη οι πτωχεύσαντες απαλλάσσονται άμεσα από τα χρέη τους, χωρίς η εξέλιξη αυτή να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάληψη νέας επαγγελματικής δραστηριότητας. Αντίστοιχα παύει να αποτελεί αιτία καθυστέρησης για την απαλλαγή του οφειλέτη η ρευστοποίηση της περιουσίας του, που αποτελεί προϋπόθεση της πτώχευσης αλλά όχι προϋπόθεση για να ξεκινήσει άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Συνωστισμός παρατηρείται και σε επιχειρήσεις που επιδιώκουν την αναδιάρθρωση των οφειλών τους μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης. Ειδοποιός διαφορά στη εξυγίανση των επιχειρήσεων βάσει του νέου νόμου είναι η αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών, δηλαδή από την υποβολή της αίτησης, την ειδοποίηση και τη συμμετοχή των πιστωτών έως και τη συμφωνία της εξυγίανσης, που γίνεται μέσω της πλατφόρμας που έχει ανοίξει στην Ειδική Γραμματείς Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα