Τράπεζες: Μηνιαίο report στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των ρυθμίσεων

Τράπεζες: Μηνιαίο report στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των ρυθμίσεων
istock

Νέα όπλα στη μάχη για επιτάχυνση των ρυθμίσεων και αύξηση της εγκρισιμότητας μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού. Τι αποφασίστηκε στην πρώτη συνάντησης της νέας ΕΓΙΧ με τράπεζες και εταιρείες Διαχείρισης. Βελτιώσεις ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Στα «βαθιά» με το καλημέρα βούτηξε η νέα Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Θέωνη Αλαμπάση, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί για άλλη μια φορά να κλιμακώσει την «πίεση» προς τις τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης προκειμένου να αρχίσουν να αποδίδει ουσιαστικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός και να αυξηθούν οι ρυθμίσεις οφειλετών.

Το Υπουργείο Οικονομικών πιέζει προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού και η αύξηση της εγκρισιμότητας αποτελεί ένα από τα ζητούμενα του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα και της κυβέρνησης.

Η νέα Ειδική Γραμματέας της ΕΓΔΙΧ πραγματοποίηση ήδη την πρώτη συνάντηση με ανώτατα στελέχη από τις τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης με αντικείμενο την πορεία των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού. Κατά την διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση ρυθμίσεων που έχουν γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και αποδόθηκε αφενός στη δυσκολίας κατανόησης των οφειλετών για το πότε πρέπει να ξεκινήσουν να καταβάλουν τις δόσεις των ρυθμίσεων και αφετέρου στην ολιγωρία των εταιριών διαχείρισης και των τραπεζών να δώσουν στον οφειλέτη τον αριθμό λογαριασμού στον οποίο πρέπει να καταβάλλει τις μηνιαίες δόσεις.

Πρώτο δείγμα γραφής της κας. Αλαμπάση είναι η υιοθέτηση ενός μηνιαίου report που θα συντάσσουν οι πιστωτές με αντικείμενο τις καθυστερήσεις των ρυθμίσεων. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι εφεξής, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα υποβάλουν αναφορά στην ΕΓΔΙΧ κάθε 30 ημέρες στην οποία θα καταγράφουν τις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής για 90 ημέρες.

Ο στόχος

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τουλάχιστον στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2023.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι ο μέσος όρος της εγκρισιμότητας ρυθμίσεων κινείται αυτή τη στιγμή στο 60% των αιτήσεων που υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχοντας βελτιωθεί από το 40% που ήταν το ποσοστό εγκρισιμότητας μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία επισκόπηση για την πορεία των ρυθμίσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν ολοκληρωθεί 6.400 αιτήματα για οφειλές 2,1 δισ. ευρώ και βρίσκονται σε στάδιο οριστικής υποβολής και διαπραγμάτευσης 5.500 αιτήματα για οφειλές 3,7 δισ. ευρώ. Στο στάδιο της αρχικής υποβολής και της άντλησης στοιχείων παραμένουν 33.900 αιτήματα για οφειλές 19,5 δισ. ευρώ.

Τέσσερις βελτιωτικές κινήσεις

Παράλληλα με την στενή παρακολούθηση της πορείας των ρυθμίσεων, αναμένονται και περαιτέρω βελτιωτικές κινήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Προκειμένου οι διαδικασίες να ανεβάσουν περαιτέρω ρυθμούς και οι οφειλέτες να κατανοήσουν ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί μονόδρομο που παρέχει οριστική λύση στον βραχνά της διευθέτησης του χρέους τους, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης συζητούν με την ΕΓΔΙΧ περαιτέρω βελτιωτικές κινήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού.

Οι βελτιωτικές κινήσεις που συζητούνται, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • στην αντιπρόταση από τους πιστωτές στον οφειλέτη για αρρύθμιστες οφειλές του,
  • στην εφαρμογή του εξωδικαστικού και για χρέη μικρότερα των 10.000 ευρώ,
  • στην μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων στα ανεξασφάλιστα δάνεια και την προσαρμογή της οφειλής, χωρίς ο οφειλέτης να έρχεται σε δυσμενέστερη θέση κ.ά.,
  • ενώ υποχρεωτική αναμένεται να γίνει η διαμεσολάβηση στην περίπτωση που έχει απορριφθεί η ρύθμιση από τους πιστωτές ή τον οφειλέτη.

Όλες οι βελτιώσεις πρόκειται να οριστικοποιηθούν από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και να ακολουθήσει νομοθετικό έργο μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, το 74% των υποψήφιων προς ρύθμιση ή των ρυθμισμένων χρεών αφορά οφειλές φυσικών προσώπων και μόλις το 26% οφειλές επιχειρήσεων, ενώ το 79% των οφειλών είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και το 21% προς το Δημόσιο. Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς τα 15 έτη. Το 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί σε διάρκεια άνω των 20 ετών.

Όσο για το ποσοστό της άφεσης χρέους που εμπεριέχουν οι ρυθμίσεις, το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 20,4% και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς στο 30,8%. Ποσοστό 39% των ρυθμίσεων (ποσό περίπου 320 εκατ. ευρώ) έχουν λάβει «κούρεμα» άνω του 30%.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ανέρχεται σε 63% και από το Δημόσιο έως 93%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα