Τράπεζες: Οι 12 προμήθειες που τις έβαλαν στο στόχαστρο

Τράπεζες: Οι 12 προμήθειες που τις έβαλαν στο στόχαστρο
ISTOCK

Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τη Σακελλαροπούλου. Οι 12 τραπεζικές προμήθειες που έβαλε στο στόχαστρο το Υπ. Οικονομικών.

Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνάντησής τους.

«Πρέπει να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία ώστε να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων». Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις αλλά και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές.

ADVERTISING

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβερνητική πλευρά η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τελευταίες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών.

Ποιες προμήθειες είναι στο στόχαστρο

Εν τω μεταξύ την επανεξέταση 12 διαφορετικών προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες ζήτησε από τις διοικήσεις τους ο  Υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για τραπεζικές συναλλαγές με προμήθειες που επιβαρύνουν σημαντικά την ελληνική κοινωνία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Αφορούν:

 • Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
 • Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
 • Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
 • Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
 • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
 • Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
 • Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
 • Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
 • Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
 • Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
 • Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
 • Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
SHARE:

24Media Network