Τράπεζες: “Σαφάρι” υγειών μικρών επιχειρήσεων στην επαρχία

Τράπεζες: “Σαφάρι” υγειών μικρών επιχειρήσεων στην επαρχία
Τράπεζα στην Αθήνα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Βλέποντας ότι το ουκρανικό επηρεάζει αρνητικά την πιστωτική επέκταση, οι τράπεζες "οργώνουν" την επαρχία προς αναζήτηση υγειών μικρών επιχειρήσεων και επισπεύδουν την αξιοποίηση των ακινήτων.

Στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα ενισχύσουν τα έσοδα τους για την φετινή χρήση στρέφονται το τελευταίο διάστημα οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, καθώς συνειδητοποιούν ότι οι συνέπειες της παρατεταμένης πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία έχει επηρεάσει αρνητικά την πολυπόθητη πιστωτική επέκταση.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναπροσαρμόζουν την στρατηγικής τους για φέτος και εστιάζουν σε δύο πυλώνες ανάπτυξης. Ο πρώτος αφορά στην αναζήτηση αξιόλογων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της επαρχίας που μπορούν να αποτελέσουν δυνητικούς πελάτες και ο δεύτερος η επιθετικότερη ανάπτυξη και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων.

“Οργώνουν” την επαρχία

Μόνο τυχαίες δεν είναι τις τελευταίες εβδομάδες οι αλλεπάλληλες περιοδείες που πραγματοποιούν οι διοικήσεις των τραπεζών σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Χθες ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Θεόδωρoς Τζούρος και στελέχη της Τράπεζας βρέθηκε στην Κρήτη όπου συζήτησαν με επιχειρηματίες για τις θετικές προοπτικές του τουριστικού κλάδου και της οικονομίας γενικότερα, αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον. Τα στελέχη της Πειραιώς επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Τράπεζας να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους καθοδήγηση, τεχνογνωσία και χρηματοδότηση μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και με εξειδικευμένα προϊόντα που καλύπτουν, πέραν από ανάγκες ρευστότητας και επενδύσεων, και ανάγκες που προκύπτουν από το ενεργειακό κόστος και το κόστος χρήματος.

Την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη βρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού, κατά κύριο λόγο από τον κλάδο του τουρισμού, και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διά ζώσης μαζί τους τόσο για τη διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, όσο και για την ενεργοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων, μέσα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Συνολικά, η αποστολή της Τράπεζας είχε συναντήσεις με περισσότερους από 150 επιχειρηματίες, επικεφαλής μεγαλύτερων ομίλων αλλά και μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, από τους κλάδους του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των ΑΠΕ, της μεταποίησης και της βιομηχανίας.

Τριήμερη περιοδεία που περιλάμβανε επισκέψεις στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο πραγματοποίησε στα μέσα Μαϊου και η Διοίκηση της Eurobank. Η τακτική επαφή με τους πελάτες, φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, σε όλη την περιφέρεια, αποτελεί πάγια πρακτική στην οποία η Τράπεζα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, επιδιώκοντας να στηρίζει τις επιχειρήσεις για την αξιοποίηση αναπτυξιακών δυνατοτήτων, σε κάθε συγκυρία.

Σε δείπνα εργασίας σε επιχειρηματικούς πελάτες ο Διευθύνων Σύμβουλος Φ. Καραβίας, ανέλυσε τα Επιδοτούμενα και Συγχρηματοδοτούμενα Αναπτυξιακά Προγράμματα και οι πελάτες είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις απευθείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας και να συζητήσουν λύσεις και πρωτοβουλίες που καλύπτουν κάθε ανάγκη της επιχείρησής τους.

Παράλληλα με τις περιοδείες που έχουν ξεκινήσει οι τραπεζίτες σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας, έχουν δώσει εντολή στα αρμόδια τμήματα που ασχολούνται με τα δάνεια προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με καλούς πελάτες -επιχειρηματίες. Πρόκειται για δυνητικούς πελάτες που δεν είναι δανεισμένοι, διοικούν επιχειρήσεις με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και έχουν καλές προοπτικές. Κύριος στόχος των τραπεζών είναι αρχικά να τους εντοπίσουν και να τους πείσουν να γίνουν αρχικά πελάτες και εν συνεχεία να αναζητήσουν τρόπους δανεισμού.

Plan b με τα ακίνητα

Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών βλέποντας πως και φέτος δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες για αύξηση εσόδων από νέες εκταμιεύσεις δανείων, εστιάζουν στη μέγιστη αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Όπως λένε οι τραπεζίτες στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους, μπορεί ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση να έχει φρενάρει μια σειρά από επενδυτικά σχέδια, η αγορά real estate όμως αντέχει και τα ξένα funds δείχνουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, σημαντική άνοδο της τάξεως του 34,4% σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων ανήλθαν πέρυσι σε 1,17 δισ. ευρώ, έναντι 875 εκατ. ευρώ το 2020. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, ο περυσινός όγκος των κεφαλαίων βρίσκεται πλέον στο επίπεδο του 2018 και στο 80% του ύψους-ρεκόρ των 1,45 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2019.

Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς βάζουν τις τελευταίες πινελιές προκειμένου να ολοκληρώσουν την στρατηγική που επέλεξε η κάθε μια για την αξιοποίηση του χαρτοφυλάκιου ακινήτων που διαθέτουν συνολικού ύψους 1,3 δις. ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έχει ήδη στην κατοχή του τις δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό Skyline και καλείται να επιλέξει τον επενδυτή μαζί με τον οποίο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έκρινε ότι ο διαγωνισμός πώλησης του χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς (project Terra), χρειάζεται μικρή παράταση μέχρι τα μέσα Ιουνίου προκειμένου να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην οριστικοποίηση της περιμέτρου με ακίνητα αξίας 820 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα