Τράπεζες: Συμφωνία με την Κυβέρνηση για την στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών

Τράπεζες: Συμφωνία με την Κυβέρνηση για την στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών
Η Τράπεζα της Ελλάδας Eurokinissi

Η συμφωνία προβλέπει την χορήγηση από το Δημόσιο έκτακτης επιδότησης έως και 210 ευρώ το μήνα στους ευάλωτους δανειολήπτες μέχρις ότου να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Σε συμφωνία για την στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει της επανέναρξης των πλειστηριασμών στις αρχές Ιουνίου κατέληξαν χθες το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Όπως είχε γράψει το NEWS 24/7, οι τράπεζες είχαν καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών μια πρόταση, που τελικά έγινε αποδεκτή, για την στήριξη των πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών που στηρίζεται στην επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων τους από το Δημόσιο.

Η συμφωνία προβλέπει την χορήγηση από το Δημόσιο έκτακτης επιδότησης έως και 210 ευρώ το μήνα στους ευάλωτους δανειολήπτες μέχρις ότου να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Ειδικότερα, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με αντικείμενο τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, ο οποίος τίθεται σε ισχύ – στο σύνολό του, δηλαδή και για τα φυσικά πρόσωπα – από την 1η Ιουνίου αποφασίστηκε για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών (ετήσιο εισόδημα από 7.000 ευρώ – 21.000 ευρώ) να χορηγείται επιδότηση από 70 ευρώ έως 210 ευρώ αναλόγως την οικογενειακή κατάσταση μέχρι τη σύσταση του Φορέα που υπολογίζεται περί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Έστω, λοιπόν, πως η δόση του δανείου ανέρχεται σε 300 ευρώ το μήνα. Το κράτος θα καταβάλει τα 210 ευρώ και το νοικοκυριό τα υπόλοιπα 90 ευρώ, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον πλειστηριασμό της κατοικίας του.

Επί της ουσίας, οι τράπεζες θα λαμβάνουν εκείνες το επίδομα ενοικίου 210 ευρώ τον μήνα που θα χορηγούσε το Δημόσιο στον Φορέα Διαχείρισης Ακινήτων, εάν είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Όπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος με γνώση της συμφωνίας, η επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί κατά το πρότυπο της προστασίας που θα ισχύσει όταν τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης ακινήτων. «Προφανής στόχος δεν είναι άλλος από την προστασία της πρώτης κατοικίας έως ότου συσταθεί ο φορέας» συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει τις λεπτομέρειες του πλαισίου, το οποίο θα κινείται στη λογική του Φορέα και τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Επιτακτική ανάγκη

Η πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για όλες τις κατηγορίες οφειλετών σταδιακά από τις αρχές Μαΐου καθιστά επιτακτική την ανάγκη προστασίας της συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών. Όπως έχει γράψει το news247.gr η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει έως τις 31 Μαΐου και μόνον υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών αναζητούσαν τρόπους για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω απευθείας επιδότησης των νοικοκυριών αυτών ανεξάρτητα από τη σύσταση του φορέα. Προκειμένου μάλιστα να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την καταβολή από τον οφειλέτη ενός μέρους του ενοικίου.

Η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων

Υπενθυμίζεται ότι στον νέο πτωχευτικό νόμο για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας προβλέπεται και ο φορέας απόκτησης ακινήτων, που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών επιτρέποντάς τους να διαμένουν σε αυτά έναντι ενοικίου.

Το κράτος στην περίπτωση αυτή θα ενισχύει το ευάλωτο νοικοκυριό χορηγώντας επίδομα ενοικίου πρώτης κατοικίας. Το επίδομα διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού.

Η σύσταση ωστόσο του φορέα αναμένεται να καθυστερήσει και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι έτοιμος από τις αρχές του 2022. Ετσι, δημιουργείται κενό στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και δη για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αυτά δηλαδή που έχουν χαμηλό εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη.

Πότε είναι ευάλωτος ένας οφειλέτης

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια, για να κριθεί ένας οφειλέτης ευάλωτος, είναι:

Α) Εισοδηματικά: Έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Οροφή είναι τα 21.000 ευρώ τον χρόνο, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά: Συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού έως τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Συνολικό ύψος καταθέσεων ή/και τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.ά. έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Η προσαύξηση για το πρώτο ανήλικο τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας ορίζεται στα 7.000 ευρώ. Η ίδια προσαύξηση ισχύει για κάθε απροστάτευτο τέκνο στα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα