Τράπεζες: Σπεύδουν στις αγορές το 2021 με εκδόσεις 3,5 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Σπεύδουν στις αγορές το 2021 με εκδόσεις 3,5 δισ. ευρώ
Κόσμος έξω από τράπεζα Eurokinissi

Η υποχρέωση των εποπτικών αρχών και η θετική χρονική συγκυρία ανοίγουν ορθάνοικτα τον δρόμο των ελληνικών τραπεζών για τις αγορές. Την αρχή κάνει σήμερα η Eurobank με την έκδοση ομολόγων 500 εκατ. ευρώ.

Τη θετική χρονική συγκυρία που δημιουργείται μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P και την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών, βγαίνοντας στις αγορές και αντλώντας κατά την διάρκεια του 2021 περί τα 3,5 δισ. ευρώ περίπου μέσω ομολογιακών εκδόσεων.

Με αφορμή την δρομολογούμενη αυτή στρατηγική επιλογή, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο NEWS 24/7, ότι μέχρι τα τέλη του 2021, η καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων περί το 1 δισ. ευρώ, σε τμήματα που θα μπορεί να απορροφήσει την δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά.

Το θετικό κλίμα δεν είναι ο μόνος λόγος που επιταχύνονται οι ομολογιακές εκδόσεις από πλευράς των ελληνικών τραπεζών καθώς υπάρχει και η υποχρέωση που έχουν επιβάλει οι εποπτικές αρχές στο πλαίσιο της άσκησης MREL (Minimum Required Eligible Liabilities) αφενός για τη διεύρυνση των πηγών άντλησης ρευστότητας και αφετέρου διεύρυνσης της κεφαλαιακής βάσης με ομολογιακούς τίτλους.

Σημειώνεται ότι μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – 2010 το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board) έθεσε ως στόχο την διαμόρφωση του δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας περί το 25% το 2025.

Συνολικά πάντως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εμπλουτίσουν την κεφαλαιακή τους δομή, μέχρι το 2025, με κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να καλύψουν την απόσταση των 10 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει τον σημερινό τους μέσο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (15%) από το 25%. Με βάση το συνολικό σταθμισμένο ενεργητικό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ανέρχεται σε 160 δισ. ευρώ, μέχρι το 2025 θα πρέπει τα κεφάλαιά τους να ενισχυθούν μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων κατά 16 δισ. ευρώ.

Πρεμιέρα από την Eurobank

Την αρχή κάνει σήμερα η Eurobank με την έκδοση των πρώτων 500 εκατ. ευρώ ομολόγων της κατηγορίας senior preferred notes. Η έκδοση θα είναι διάρκειας έξι ετών, με δυνατότητα ανάκλησης από την Τράπεζα στην πενταετία και αποσκοπεί στη διεύρυνση των πηγών ρευστότητας μέσω πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι τίτλοι αναμένεται να έχουν βαθμολογία Caa1 από την Moody’s, B από την S&P και CCC από την Fitch, ενώ σύμβουλοι έκδοσης είναι οι HSBC, Goldman Sachs, UBS, BofA και BNP.

Η διοίκηση της Eurobank σχεδιάζει εντός του έτους την έκδοση ομολόγων της κατηγορίας senior preferred notes ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Euro Medium Term Notes (EMTN) που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού 2021 – 2022, φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τους τίτλους που προσμετρώνται στα κεφάλαια της Τράπεζας, η Eurobank διαθέτει ήδη ομόλογο Tier II ύψους 950 εκατ. ευρώ (σε αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών).

Όπως επισήμανε η διοίκηση του ομίλου κατά την παρουσίαση στους επενδυτές των ετήσιων αποτελεσμάτων, η Τράπεζα έχει δυνατότητα άντλησης επιπλέον 200 εκατ. ευρώ με τη μορφή Tier II, καθώς και έκδοσης κεφαλαίων Tier I (AT1) έως και 800 εκατ. ευρώ.

Εθνική τράπεζα

Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου και ενδεχομένως ενός νέου senior ομολόγου προεξοφλείται από την αγορά και για την Εθνική Τράπεζα, η οποία είχε προχωρήσει σε δύο αντίστοιχες κινήσεις το 2019 και το 2020. Η έκδοση Tier II ήταν ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25%, ενώ το senior ομόλογο της κατηγορίας green bond, που εκδόθηκε μεσούσης της κρίσης, τον Οκτώβριο του 2020, ήταν ύψους 500 εκατ. ευρώ, τιμολογήθηκε στο 2,75% και ήταν το πρώτο ομόλογο αυτής της κατηγορίας που εξέδωσε ελληνική τράπεζα από το 2015.

Alpha Bank

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% στις αρχές Απριλίου, ενώ στο σκέλος της ρευστότητας δρομολογεί την έκδοση senior notes ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου. Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια περίπου 150 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο του 2020 και λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η Alpha Bank είχε προχωρήσει με εξαιρετική επιτυχία στην άντληση κεφαλαίων μειωμένης εξασφάλισης 500 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς Tier II (με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πενταετία).

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει εξαντλήσει τo capacity Tier II ομολόγων, με δύο σχετικές εκδόσεις, η πρώτη τον Ιούνιο του 2019 και η δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2020, αξίας 400 και 500 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 9,75% και 5,5% αντίστοιχα. Μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η Τράπεζα σχεδιάζει την έκδοση κεφαλαίων της κατηγορίας Tier I ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Καταλύτης η μείωση των κόκκινων δανείων

Ο ρυθμός υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων των ελληνικών τραπεζών θα διευκολύνεται όσο οι τράπεζες μειώνουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους και γίνονται πιο υγιείς και ελκυστικές για τους επενδυτές. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν να βγουν στις αγορές για την έκδοση ομολόγων Tier II από τα τέλη του 2019 – αρχές 2020 και από το 2014 για εκδόσεις senior ομολόγων (σημειώνεται ότι τα senior ομόλογα συνιστούν εν μέρει και ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί σε δάνεια). Το 2017 είχαν εκδώσει καλυμμένες ομολογίες, οι οποίες έληξαν το 2020, με το covered bond μίας Τράπεζας να έχει εκδοθεί το 2018 με λήξη το 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα