Τράπεζες: Στα 5 δισ. τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Τράπεζες: Στα 5 δισ. τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας
Στιγμιότυπο από την Τράπεζα της Ελλάδας (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Το νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία θα είναι τελικά της τάξης των 5 δις. ευρώ περίπου. Η στρατηγική της Eurobank μετά το τέλος των μορατόριουμ.

Την πρώτη ουσιαστική αποτίμηση για τις συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, κατέγραψε την Πέμπτη η διοίκηση της Eurobank.

Όπως προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας κατά την ενημέρωση των επενδυτών, τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν για τον Όμιλο λόγω της πανδημίας θα ανέλθουν στο 1,2 – 1,3 δις. ευρώ.

Πρόκειται όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας για το 20% των δανείων που έχουν μπει από την Eurobank σε καθεστώς αναστολής δόσεων, το συνολικό ύψος των οποίων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του 9μήνου, ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει για το σύνολο του κλάδου –στην περίπτωση που η εικόνα είναι αντίστοιχη και για τις άλλες συστιμικές τράπεζες – και με δεδομένο ότι το συνολικό ύψος των δανείων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής δόσεων προσεγγίζει τα 25 δις. ευρώ, είναι ότι το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων που θα επιβαρύνει το σύστημα θα είναι τελικά στο ύψος των 5 δις. ευρώ περίπου, όσο δηλ. ήταν και οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών πριν την επιβολή του 2 ου lockdown.

Σημειώνεται ότι η εικόνα αυτή είναι σαφώς πιο αισιόδοξη από την αντίστοιχη εκτίμηση της ΤτΕ, η οποία έχει τοποθετήσει τον πήχη για τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα 10 δις. ευρώ.

Stop στα μοτόρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank σύμφωνα με την οποία για το 2021 δεν αναμένεται επέκταση των μορατόριουμ με αποτέλεσμα η Τράπεζα να εφαρμόσει step up προϊόντα για τη σταδιακή επαναφορά των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή σε καθεστώς πλήρους δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες και ενώ οι τράπεζες ετοίμαζαν την επιχειρηματολογία τους ώστε να πείσουν τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SMM) για την ανάγκη παράτασης στα Μορατόρια, ήρθε η πρώτη «ψυχρολουσία» από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF).

Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικές, κυπριακές και πορτογαλικές τράπεζες έθεσαν σε πρώτη φάση το θέμα της παράστασης στα moratoria στους κόλπους της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF), αλλά αντιμετώπισαν την παγωμένη αντίδραση των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών.

Αναμφίβολα η EBF βάζει στον πάγο, σε πρώτη φάση, το υπό συζήτηση αίτημα παράτασης στα moratoria» τονίζουν τραπεζικά στελέχη και χαμηλώνει ελαφρώς τον πήχη των προσδοκιών σε περίπτωση προώθησης του αιτήματος της παράτασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο SSM αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζει το αίτημα για παράταση στα moratoria με την απαραίτητη επιχειρηματολογία που θα το συνοδεύει, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στην αποστολή του.

Η επόμενη μέρα χωρίς μορατόρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου από τα 4,9 δισ. ευρώ των αναστολών που δόθηκαν την τρέχουσα χρονιά το 48% αφορά σε δάνεια νοικοκυριών, το 23% σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 29% σε επιχειρηματικά δάνεια.

Η στρατηγική αντιμετώπισης των δανείων αυτών από 1/1/2021 όταν θα έχουν λήξει τα προγράμματα αναστολής πληρωμών, θα βασιστεί στον διαχωρισμό των περιπτώσεων και στην ομαδοποίηση των δανειοληπτών με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του προγράμματος “Γέφυρα” για την αντιμετώπιση των δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος οι επιλέξιμες αιτήσεις για το πρόγραμμα “Γέφυρα” κινούνται σε 140.000 και αντιστοιχούν σε δάνεια περίπου 7 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια της Eurobank που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα “Γέφυρα” ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 55% των δανείων που η τράπεζα έχει θέσει σε αναστολή πληρωμής. Για τα δάνεια που δεν είναι επιλέξιμα για κρατική επιδότηση από το “Γέφυρα”, η Eurobank θα εφαρμόσει προγράμματα σταδιακής μετάβασης στην πλήρη αποπληρωμή.

Η Eurobank επικεντρώνει στην ενίσχυση της ρευστότητα των πελατών της με νέες εκταμιεύσεις δανείων. Στο πλαίσιο αυτό η καθαρή οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων της Τράπεζας τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό αύξησης στις καταθέσεις. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία εκταμίευσης επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των κρατικών προγραμμάτων», όπως σημείωσε, τα περισσότερα από τα οποία θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα