Τράπεζες: Στην Κομισιόν η ελληνική πρόταση για τον Ηρακλή 2

Τράπεζες: Στην Κομισιόν η ελληνική πρόταση για τον Ηρακλή 2
Η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες shutterstock

Στις 11 Απριλίου ξεκινά ο «βελτιωμένος» Ηρακλής 2 για να ενταχθούν νέες τιτλοποιήσεις ύψους 30 – 32 δις. ευρώ. Δύσκολη αποστολή προκειμένου ο δείκτης των κόκκινων δανείων να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μ.ο του 3% από 25% που είναι σήμερα.

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται σήμερα το σχέδιο – αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού “Ηρακλής” προκειμένου να συνεχιστεί η στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων του εγχώριου πιστωτικού συστήματος σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2023.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν στο news247.gr «ότι η έγκριση της Κομισιόν για την δεκαοκτάμηνη παράταση του Ηρακλή αναμένεται να έχει δοθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου καθώς ως γνωστόν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την έναρξη του Ηρακλή 2 στις 11 Απριλίου, με στόχο την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων του εγχώριου πιστωτικού συστήματος προκειμένου ο σχετικός δείκτης να συγκλίνει με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό πέριξ του 3%.

Βελτιωμένος ο Ηρακλής 2

Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών έχουν συμφωνήσει στη χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια του «Ηρακλή». Η χαλάρωση αφορά τις εισπράξεις από τα κόκκινα δάνεια που πρέπει να επιτυγχάνουν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις τιτλοποιήσεις και ειδικότερα στο σκέλος της υλοποίησης των business plans από τις εταιρείες διαχείρισης, καθώς οι συνθήκες της πανδημικής κρίσης έχουν διαφοροποιήσει τον αρχικώς προβλεπόμενο σχεδιασμό.

Οι αλλαγές για μεγαλύτερη ευελιξία στις τιτλοποιήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναφορά προόδου για την πορεία των ανακτήσεων σε τριμηνιαία αντί της μηνιαίας βάσης, καθώς και την παροχή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος σχετικά με την επίτευξη των ανακτήσεων.

Αυξημένη ζήτηση

Ο Ηρακλής 2 ξεκινάει με βελτιωτικές αλλαγές για τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αλλά και με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους, υποβάλλει στο Υπουργείο Οικονομικών τα πλάνα τους για τις επόμενες τιτλοποιήσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς, μάλιστα, η οποία ολοκλήρωσε τον «Ηρακλή 1» με την τιτλοποίηση Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα είναι και η πρώτη που θα «επιβιβαστεί» στον «Ηρακλή 2», με τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ την οποία αναμένεται να ανακοινώσει στις 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο των ενεργειών για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

31,3 δις τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή

Υπενθυμίζεται ότι οι τιτλοποιήσεις που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στον Ηρακλή είναι οι εξής: Το χαρτοφυλάκιο Cairo, αξίας 7,5 δισ. ευρώ, της Eurobank. To Galaxy, αξίας 10,8 δισ. ευρώ, της Alpha Bank. Τα Phoenix και Vega, συνολικής αξίας 6,9 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς. To Frontier, αξίας 6,1 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας.

Για τη μείωση των NPEs κατά 31,3 δισ. ευρώ από τον περασμένο Ιούνιο έως και τον Ιούνιο του 2021, οπότε και θα ολοκληρωθεί και η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας, το Δημόσιο έχει δώσει εγγυήσεις αξίας 11,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα έχει εγγυηθεί 2,4 δισ. ευρώ για τη Eurobank, 3,8 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, 2,4 δισ. ευρώ για την Πειραιώς και άλλα 3,3 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Για την εξασφάλιση της κρατικής εγγύηση οι τράπεζες πληρώνουν κάθε χρόνο στο Δημόσιο προμήθεια που υπολογίζεται με βάση το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας (CDs) και το οποίο, λόγω της απομάκρυνσης του κινδύνου χρεοκοπίας , έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά και συγκεκριμένα κάτω από το 1%. Έτσι, οι τράπεζες έβγαλαν από τους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια 31,3 δισ. ευρώ, από τα οποία κράτησαν, με τη μορφή ομολόγων, το σχετικά καλό κομμάτι, δηλαδή 11,9 δισ. ευρώ όσα εγγυήθηκε το Δημόσιο και μεταβίβασαν σε funds το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που είναι μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητα

Μακρύς ακόμη ο δρόμος

Άπαντες πάντως στο τραπεζικό σύστημα αναγνωρίζουν ότι ο ο δρόμος που έχουν να διανύσουν οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος καθώς παρά την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 31 δις. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο μέσω τιτλοποιήσεων, παραμένουν ακόμη 35 δις. χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας.

Έμπειρος τραπεζίτης επισημαίνει στο news247.gr ότι «αν και το πρώτο κύμα τιτλοποιήσεων, μέσω του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Συγκεκριμένα το ύψος των κόκκινων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετά τις τιτλοποιήσεις ύψους 31 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στον Ηρακλή , θα μειωθεί στα 35 δισ. ευρώ και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα περιοριστεί στο 25% έναντι 36% που ήταν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Θα παραμείνει ωστόσο σε δυσθεώρητα επίπεδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που είναι μόλις 2,8%» επισημαίνει η ίδια πηγή.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στα υπόλοιπα των 35 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων που παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν περιλαμβάνονται αυτά που θα αφήσει πίσω της η πανδημία και τα οποία οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τα εκτιμούν στα 5 δις. ευρώ περίπου με τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα να ανεβάζει το ποσό στα 8 – 10 δις. ευρώ δημιουργώντας ένα πιεστικό πλαίσιο για τις τράπεζες, που έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν τα NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα