Τράπεζες: Στον “πάγο” για ένα χρόνο τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων

Τράπεζες: Στον “πάγο” για ένα χρόνο τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων
Σπίτια στην Αθήνα sooc

Οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για «πάγωμα» των επιτοκίων. Τι προβλέπει το σχέδιο των τραπεζών. Εξασφαλίζεται σταθερό επιτόκιο για ένα χρόνο χωρίς αλλαγή της σύμβασης. Αφορά περίπου 500.000 δάνεια 

Σε μια συμφωνία «ανάσα» για τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών προχωρούν τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών παγώνοντας για ένα χρόνο τα επιτόκια βάσης (Euribor ενός και τριών μηνών, libor και βασικό επιτόκιο ΕΚΤ), βάσει των οποίων τιμολογούνται τα στεγαστικά δάνεια.

Όπως εξηγούν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου πρόκειται για ουσιαστικό μέτρο στήριξης των δανειοληπτών και ταυτόχρονα ανακοπής ενός νέου πιθανού κύματος κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν πρόταση του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα για «πάγωμα» των επιτοκίων, οι διαδοχικές αυξήσεις των οποίων έχουν αυξήσει υπέρμετρα το κόστος εξυπηρέτησης για τους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα οι δόσεις των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο από 150 έως 200 ευρώ το μήνα (ανάλογα με το ύψος των δανείου, την διάρκεια και το περιθώριο που εφαρμόζει η τράπεζα) από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Μετά από έξι διαδοχικές αυξήσεις το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 3%, συμπαρασύροντας σε αυτά τα επίπεδα και το euribor 3μήνου, που αποτελεί και την βάση τιμολόγησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των στεγαστικών δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περιθώριο 2,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η δόση πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν 535 ευρώ το μήνα και σήμερα διαμορφώνεται στα 695 ευρώ το μήνα, ενώ το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια η δόση από 400 ευρώ διαμορφώνεται σήμερα στα 575 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το euribor 1 μήνα ήταν χθες στο 2,899% (από -0,576% τον Ιανουάριο του 2022) και το euribor 3μήνου στο 3,052% (επίσης ήταν στο -0,57% τον Ιανουάριο του 2022). To libor 3μηνου ήταν στο 5,22% ότα πριν από 1 χρόνο ήταν στο 1%.

Το σχέδιο των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του σχεδίου τραπεζών – ΥΠΟΙΚ είναι οι εξής:

  • Το μέτρο είναι οριζόντιο, αφορά, δηλαδή, σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα. Δεν αφορά γενικά στα δάνεια που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, στα μικρά επιχειρηματικά, ενώ εκτός μένουν και όσα θα χορηγηθούν στη συνέχεια.
  • Το επιτόκιο θα κλειδώσει σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες. Για παράδειγμα, τα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Οι δόσεις, λοιπόν, που θα πρέπει να πληρωθούν από εδώ και στο εξής, θα τιμολογούνται με βάση το επίμαχο επιτόκιο – ανεξαρτήτως των αυξήσεων που ενδεχομένως ακολουθήσουν – συν το περιθώριο που χρεώνει η εκάστοτε τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετατρέπονται σε σταθερά, αφού για ένα χρόνο οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλουν.
  • Σε περίπτωση που εντός 12μήνου επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς, τότε το πρόγραμμα θα διακόπτεται και οι τράπεζες θα περνούν το όφελος στον δανειολήπτη. Επομένως, οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων από δω και πέρα δεν επιβαρύνει τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και το κόστος της αύξησης θα βαραίνει τις τράπεζες. Διπλά κερδισμένοι, σίγουρα, θα είναι οι ευάλωτοι οικονομικά οι οποίοι λαμβάνουν και την επιδότηση του 50% της αύξησης που έχει υποστεί η μηνιαία δόση τους από το καλοκαίρι του 2022 έως και σήμερα.
  • Το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προστίθεται στο ποσό που έχουν ήδη προϋπολογίσει για την επιδότηση του 50% της αύξησης στους ευάλωτους δανειολήπτες, ήτοι πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικέ πηγές, η παρέμβαση στο επιτόκιο αναφοράς φέρεται να έχει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα απαιτηθεί – σε δεύτερο χρόνο – και την έγκριση της Ευρώπης.

Πριν το Πάσχα οι ανακοινώσεις

Για την άμεση ισχύ και υλοποίηση του σχεδίου αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν συγκροτήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς πρόθεση είναι το πρόγραμμα να κλειδώσει άμεσα και να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και σαφώς πριν το Πάσχα.

Τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών συζητούσαν την πρόταση αυτή τον τελευταίο μήνα και ήδη στην πρόσφατη συνάντηση τους την προηγούμενη Δευτέρα οι διοικήσεις των τραπεζών ενημέρωσαν σχετικά τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το μέτρο πρόκειται να ωφεληθούν και οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους και έτσι θα ανακοπεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων» σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος προσθέτοντας ότι τα τράπεζες τα στεγαστικά δάνεια που είναι σήμερα ενήμερα και έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ, euribor 1 μήνα ή 3μήνου, libor υπολογίζονται περί τα 500.000

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα