Τράπεζες: Τα εργαλεία για 15 δις χρηματοδοτήσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων

Τράπεζες: Τα εργαλεία για 15 δις χρηματοδοτήσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων
Χρήματα ISTOCK

Την ώρα που 180 επενδυτικά σχέδια μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι τράπεζες σχεδιάζουν να διαθέσουν το 2023 προς τις μικρές επιχειρήσεις δάνεια 2 δις. ευρώ, ενώ κεφάλαια 2,5 δις ευρώ θα ρίξει στην αγορά και η ΕΑΤ.

Τις «μηχανές» απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης βάζουν μπροστά οι τράπεζες, μετά το σύντομο διάλειμμα της προεκλογικής περιόδου, σχεδιάζοντας παράλληλα εργαλεία για την χρηματοδότηση και των μικρότερων επιχειρήσεων.

Στα τραπεζικά επιτελεία θεωρούν ικανοποιητική την μέχρι σήμερα πορεία των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο της απορρόφησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί περίπου 180 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 δισ. ευρώ έχουν.

Ενδεικτικό της μέχρι σήμερα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το γεγονός ότι οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει και την 4η δόση του πακέτου, ποσό που αντιστοιχεί σε 300 εκατ. ευρώ και πολύ σύντομα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στις υπόλοιπες.

Τραπεζικά στελέχη επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία για την μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας να παράξει επενδύσεις ενώ τονίζουν ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχουν χρηματοδοτηθεί πολλές επιχειρήσεις, κυρίως όμως μεγάλου και μεσαίου μεγέθους. όχι αποκλειστικά μόνο μεγάλες, αλλά και μεσαίου μεγέθους.

Η συνολική εικόνα

H Τράπεζα Πειραιώς έλαβε πρώτη από όλες τις τράπεζες ήδη από τον περασμένο Απρίλιο την 4η δόση (300 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα να έχει έχει αναλάβει τη διαχείριση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δισ. ευρώ. Έχει προχωρήσει σε χρηματοδότηση 47 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 3,05 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους του ΤΑΑ ύψους 777 εκατ. ευρώ και δικά της κεφάλαια ύψους 689 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία χρηματοδότησης έργων προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ (με πόρους του Ταμείου ύψους 220 εκατ. ευρώ). Με αυτά έχει απορροφηθεί πλήρως και η τέταρτη δόση – και το 1 δισ. ευρώ σύνολο που ανέλαβε η Τράπεζα (220 εκατ. συν τα 777 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί). Παράλληλα, έχει λάβει επιπλέον νέες αιτήσεις έργων προς χρηματοδότηση, ύψους άνω των 1 δισ. ευρώ δανείων ΤΑΑ.

Και η Eurobank όμως λαμβάνοντας την 4η δόση (300 εκατ. ευρώ) μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, έχει συνολικά αναλάβει τη διαχείριση κεφαλαίων μέσω του ΤΑΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ανά την ελληνική επικράτεια. Η Eurobank συμμετέχει στη χρηματοδότηση 39 επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,6 δισ. ευρώ στη χώρα, αξιοποιώντας πόρους 680 εκατ .ευρώ μέσω του Ταμείου και 530,7 εκατ. ευρώ μέσω δικών της δανείων.

Δίνοντας έμφαση στον «πράσινο» και «ψηφιακό» προσανατολισμό του ΤΑΑ αλλά και εστιάζοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, προχωρά άμεσα στη διάθεση και της 4ης δόσης, διοχετεύοντας πόρους σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδου).

H Alpha Bank από την πλευρά της έχει εγκρίνει 90 συναλλαγές, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές έχουν ήδη υπογραφεί, με το συνολικό ποσό επενδύσεων να φτάνει περίπου τα 2,85 δισ. ευρώ. Ειδικότερα στον κλάδο του Τουρισμού που όπως επισημαίνει κατέχει την πρωτιά στις χρηματοδοτήσεις, έχει εγκρίνει 17 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Οι συναλλαγές με τη χρηματοδότηση της Alpha Bank αφορούν σε επενδυτικά σχέδια εταιρειών από όλους τους νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας (Τουρισμός, Ενέργεια, Εμπόριο κ.ά.) και εμπίπτουν στους πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της πράσινης μετάβασης του ΤΑΑ.

Τέλος η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, που προάγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την πράσινη οικονομία. Έχει ήδη λάβει την 3η δόση του ΤΑΑ από το πρώτο τρίμηνο φέτος και εκτιμά ότι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει λάβει και την 4η δόση των 300 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, από την Εθνική Τράπεζα έχουν χρηματοδοτηθεί 43 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 1,280 εκατ. ευρώ, με δάνεια από πόρους του ΤΑΑ ύψους 477 εκατ. ευρώ και δάνεια από το τραπεζική χρηματοδότηση, ύψους 485 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο και οι ΜμΕ

Την ίδια στιγμή και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους, οι συστιμικές τράπεζες σχεδιάζουν να διαθέσουν προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κατά την διάρκεια του 2023 δάνεια της τάξης των 2 δις. ευρώ.

Όπως εξηγεί κορυφαία τραπεζική πηγή «η χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για την τρέχουσα χρονιά και σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τους πόρους που χρειάζεται για καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική».

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια των τραπεζών είναι τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, που έχει ανοίξει τις πύλες του τόσο για τις μικρομεσαίες όσο και τις μικρές επιχειρήσεις, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια για το σκέλος που προέρχεται από το Ταμείο. Το νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και τις δύο δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμες για τις ΜμΕ, ανοίγει μαζί με τον αναπτυξιακό, τον χορό των επιδοτήσεων και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις επενδυτικές πρωτοβουλίες ΜμΕ με στόχο την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον της ψηφιακής εποχής και της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΑΤ

Τα χρηματοδοτικά μπάτζετ των τραπεζών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύονται από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που «τρέχουν» ήδη και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Τα προϊόντα που σχεδιάζονται και δίνονται στις επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχουν μειωμένα επιτόκια, χαμηλότερες ή καθόλου εξασφαλίσεις, μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, αυξημένη περίοδο χάριτος και χαμηλές ή μηδενικές προμήθειες εγγύησης. Ιδιαιτέρως τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, είναι φθηνότερα κατά 40% και από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που στηρίχτηκαν μέσω αυτών το 60%-70% περίπου είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις με 1-9 άτομα προσωπικό.

Ήδη με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό περισσότερες από 60.000 «αποκλεισμένες», λόγω μεγέθους. Μέσω του προγράμματος, ο προϋπολογισμός του οποίου θα ανέλθει στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ, η αξιολόγηση των επιχειρήσεων θα γίνεται από την HDB, αντί για τις τράπεζες, η οποία και θα εγγυάται στις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς αυτές.

Τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχουν οι τράπεζες μέσα από τις καθιερωμένες γραμμές ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης και χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, συμπληρώνουν οι συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει και ανανεώνουν κάθε χρόνο με υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το European Investment Fund (EIF) και η EBRD. Τα πρώτα προγράμματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα γκισέ των τραπεζών και αναμένεται να εμπλουτιστούν περαιτέρω, στοχεύοντας μέσω των διευκολύνσεων που παρέχουν, όπως η εγγύηση μέρους του δανείου, να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους τιμολόγησης, σε μια περίοδο που η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα για τις ΜμΕ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα