Τράπεζες: Τόνωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια

Τράπεζες: Τόνωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια
istock

Οι συνολικές εκταμιεύσεις για το 2022 αναμένονται γύρω στο 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 900 εκατ. ευρώ το 2021. Οι λόγοι της αυξημένης ζήτησης, τα νέα προϊόντα και οι νέοι παίκτες. 

Έναν ισχυρό σύμμαχο στη στρατηγική αύξησης των επιτοκιακών τους εσόδων για την τρέχουσα χρήση βρίσκουν οι τράπεζες στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία, παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η ακρίβεια και η παρατεταμένη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, καταγράφουν σημαντική ζήτηση.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη στο news247.gr «τα τραπεζικά επιτελεία αν και κράτησαν χαμηλά στην αρχή της σεζόν τον πήχη για νέα καταναλωτικά δάνεια, βλέπουν με μέχρι σήμερα δεδομένα ότι οι νέες εκταμιεύσεις για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα προσεγγίζουν το αντίστοιχο ποσό που θα διατεθεί για τα στεγαστικά.

Έχοντας πλέον στην διάθεσή τους αναλυτικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι στόχοι που έχουν θέσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε ότι αφορά στην καταναλωτική πίστη προβλέπουν ότι οι συνολικές εκταμιεύσεις για το 2022 αναμένονται γύρω στο 1 δισ. με 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 100-150 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2021 ήταν 900 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την υπόλοιπη διάρθρωση της καταναλωτικής πίστης, για το σύνολο του 2022 τα δάνεια από τις ίδιες τις τράπεζες και τα ψηφιακά κανάλια χωρίς εξασφαλίσεις, αναμένονται να ανέλθουν σε 550 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 70-80 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το 2021.

Τα καταναλωτικά δάνεια μέσω συνεργαζόμενων αλυσίδων προβλέπεται να διαμορφωθούν γύρω στα 240-250 εκατ. ευρώ ήτοι υψηλότερα από πέρσι κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ στην αγορά αυτοκινήτου τα καταναλωτικά δάνεια θα παραμείνουν σχετικά σταθερά, φτάνοντας τα 300 εκατ., όσα περίπου και πέρσι.

Οι λόγοι της αυξημένης ζήτησης

Εξηγώντας τους λόγους της αυξημένης ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι «η ακρίβεια, τα προγράμματα “Εξοικονομώ” και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και οι αγορές οικιακού εξοπλισμού που συνεπάγεται η συνεπακόλουθη αύξηση των στεγαστικών δανείων το δ’ τρίμηνο του 2021, εκτινάσσουν τη ζήτηση και τις εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων, παρά στην σταθερότητα που παρατηρείται στην αγορά αυτοκινήτου.

Επιπλέον, μεγάλη ώθηση στα καταναλωτικά, έχουν δώσει τα μικρά ποσά, μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, τα λεγόμενα fast loan. Το μέσο ποσό κινείται γύρω στα 1.000 με 1.500 ευρώ, με το μέγιστο να ανέρχεται στα 3.000 ευρώ και σε αυτό έχουν συμβάλει οι έκτακτες ανάγκες και υποχρεώσεις.

Επίσης, μεγάλο κομμάτι των νέων καταναλωτικών δανείων προέρχεται από συνεργαζόμενες εμπορικές αλυσίδες και περιλαμβάνουν οικιακό εξοπλισμό.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες εάν οι τράπεζες δεν διατηρούσαν αμετάβλητα τα ήδη αυστηρά πιστωτικά κριτήρια. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, σχεδόν 1 στις 2 αιτήσεις απορρίπτονται.

Με αυτά τα δεδομένα και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι τράπεζες δεν σκοπεύουν προς το παρόν να άλλαξαν τους ετήσιους στόχους για τα καταναλωτικά δάνεια.

Νέα προϊόντα

Η αυξημένη ζήτηση για κάλυψη προσωπικών αναγκών, η οποία τροφοδοτείται και από την στεγαστική πίστη (οικιακός εξοπλισμός, κλπ), οδηγεί τις τράπεζες στον σχεδιασμό νέων προϊόντων καταναλωτικής πίστης.

Για παράδειγμα, στα fast loan μέσω κινητού τηλεφώνου πρόκειται να εισέλθει και η Alpha Bank, ενώ ετοιμάζονται συστήματα που θα αξιολογούν την πελατεία και θα προεγκρίνουν προσωπικά δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα όταν και αν ο πελάτης τα χρειαστεί.

Σε αυτό το νέο προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει στα fast loan και ονομάζεται pre advised loan, έχει ήδη λανσάρει από το φθινόπωρο η Eurobank για ποσά μέχρι 7.000 ευρώ. Τα συστήματα της τράπεζας αξιολογούν τις συναλλαγές και το οικονομικό προφίλ των πελατών ανακαλύπτοντας αξιόχρεους πελάτες. Σε αυτούς, ανάλογα με την πελατειακή σχέση, προεγκρίνεται προσωπικό δάνειο έως 7.000 ευρώ με επιτόκιο 11% έως 12%. Ο πελάτης ενημερώνεται ότι έχει προεγκριθεί το δάνειο, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να το χρησιμοποιήσει. Μέχρι σήμερα, όσοι έχουν κάνει χρήση, τα ποσά φτάνουν μέχρι τα 3.000 ευρώ από τα 7.000 ευρώ που είναι το όριο, ενώ το μέσο ποσό ενός fast loan ανέρχεται γύρω στα 600 ευρώ και χρησιμοποιείται για την κάλυψη πραγματικών αναγκών, όπως δίδακτρα, έκτακτη ζημιά, θέματα υγείας κ.λπ.

Νέοι παίκτες

Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται νέοι παίκτες στην ελληνική αγορά που δραστηριοποιούνται στην καταναλωτική πίστη. Η παρουσία τους μάλιστα πρόκειται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, φέρνοντας νέα μοντέλα για τη διευκόλυνση των αγορών από τους καταναλωτές, αλλά και των αποθεμάτων από τους εμπόρους.

Ένα τέτοιο μοντέλο, γνωστό ως “αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα” που επεκτείνει χρονικά την αποπληρωμή στις αγορές των καταναλωτών πρόκειται να λανσάρει η TBI Bank, η οποία σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη και πρόσφατα πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα