Τράπεζες: Τρέχουν οι εξελίξεις για τη δημιουργία του πέμπτου πόλου

Τράπεζες: Τρέχουν οι εξελίξεις για τη δημιουργία του πέμπτου πόλου
Τράπεζα της Ελλάδας Nick Paleologos / SOOC

Είναι πολιτική της ΤτΕ να ενισχύσουμε τις μικρότερες τράπεζες για να φτιάξουν τον λεγόμενο πέμπτο τραπεζικό πόλο, δηλώνει ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας πυροδοτώντας τις εξελίξεις στις "μικρές" τράπεζες.

Έχοντας την πλήρη στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εξελίξεις στις λεγόμενες «μικρές τράπεζες» προχωρούν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς με ουσιαστικό στόχο τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου θα λειτουργήσει υπέρ της ομαλής λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού.

Σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίστηκε αρωγός των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη της τελευταίες εβδομάδες με άξονα της μικρότερες τράπεζες. «Είναι πολιτική της ΤτΕ, να ενισχύσουμε τις μικρότερες τράπεζες, αυτό που λέμε τις μη συστημικές τράπεζες ενισχύοντάς τες κεφαλαιακά, δηλαδή οπωσδήποτε αυξήσεις κεφαλαίου, οπωσδήποτε βελτιώσεις στη ρευστότητα τους και όπου δει, αν μπορούν αυτές οι μικρότερες τράπεζες να συγχωνευτούν για να φτιάξουν τον λεγόμενο πέμπτο τραπεζικό πόλο. Δεν είναι κάτι εύκολο. Έτσι πρέπει όμως να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται τόσο η είσοδος της Optima Bank στο Χρηματιστήριο όσο και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, με τη συμμετοχή της Thrivest. Κοινή επιδίωξη και των δύο προσπαθειών είναι να αποτελέσουν το λεγόμενο «πέμπτο πόλο», δηλαδή μια ισχυρή, μη συστημική τράπεζα η οποία και θα απευθύνεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καλύπτοντας το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει.

Εκτός όμως από την επίσημη θέση της ΤτΕ και στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι κυρίαρχη η εκτίμηση ότι το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους επόμενους μήνες. Όπως τονίζει έμπειρος τραπεζίτης «από τη μία η είσοδος της Optima Bank στο Χρηματιστήριο θα της δώσει επιπλέον κεφάλαια και άρα νέα δυναμική, από την άλλη, η επιτυχημένη ΑΜΚ της Attica Bank και η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα της επιτρέψει να αποκτήσει νέα δυναμική αλλά και μεγαλύτερο τραπεζικό εκτόπισμα».

Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ της Attica Bank

Παρά την πρόσφατη απόφαση για την μη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης συνεχίζεται κανονικά.

Η αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ θα υποκατασταθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα συνεισφέρουν 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία, συνεκτιμώντας την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την προσδοκία για τη δυνατότητα υπεραξίας από τη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Από την πλευρά της η Thrivest Holding –συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου– διατηρεί τη δέσμευσή της να συνεισφέρει 64 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 11,5% της Attica Bank. Μέρος αυτού του ποσού και συγκεκριμένα 34 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα –με εγγύηση της Thrivest– στην οποία η τελευταία ελέγχει το 44%. Η εμπλοκή της Παγκρήτιας σηματοδοτεί και την προοπτική συγχώνευσης των δύο τραπεζών, που αποτελεί άλλωστε και τον απώτερο στόχο των νέων επενδυτών, οι οποίοι επιδιώκουν να ελέγχουν στη νέα τράπεζα που θα προκύψει το 50+1 των μετοχών.

Το ΤΧΣ θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, που αντιστοιχούν στο 69,5% συμμετέχοντας στην επικείμενη ΑΜΚ με 329 εκατ. ευρώ, ενώ το E-ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει με 40 εκατ. ευρώ, διατηρώντας επίσης το ποσοστό του, δηλαδή το 8,4%.

Η πρώτη εισαγωγή τράπεζας στο ΧΑ εδώ και 17 χρόνια

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τις πόρτες της Λεωφόρου Αθηνών αναμένεται να περάσει η Optima Bank, αποτελώντας την πρώτη τράπεζα που «μπαίνει» στο Χρηματιστήριο εδώ και 17 χρόνια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Optima Bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης, σχετικά με την έγκριση που έδωσε η Γενική Συνέλευση της τράπεζας για την είσοδο στο Χρηματιστήριο, «ο επόμενος σημαντικός στόχος μας στην Optima bank, είναι η εισαγωγή της τράπεζάς μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή η στρατηγική για εμάς απόφαση, θα υλοποιηθεί με τον τρόπο που έως σήμερα λειτουργούμε. Με σχέδιο, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες μας, στους εργαζομένους μας αλλά κυρίως στους παρόντες και μέλλοντες μετόχους μας. Οι άνθρωποι της Optima bank που συνέβαλαν στις μέχρι σήμερα επιτυχίες, είναι έτοιμοι να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική τραπεζική αγορά.»

Σημειώνεται ότι η Optima bank στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της, έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει χορηγήσεις σε επιχειρήσεις το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 1,8 δισ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, στόχος είναι χρηματοδοτεί «κάθε επιχείρηση που κατάφερε να επιδιώκει τη 10χρονη λαίλαπα». Σήμερα, το 95% των χορηγήσεων αφορά επιχειρήσεις και το 5% στεγαστικά δάνεια.

Παράλληλα, σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της, το οποίο σήμερα απαριθμεί 26 καταστήματα, εκ των οποίων τα 21 στην Αττική. Στόχος είναι –σε πρώτη φάση- να φτάσει τα 35 καταστήματα, με μια προσθήκη να έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, η Optima έχει υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο “clicks and mortar” συνδυάζοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες με τη φυσική παρουσία και τραπεζικά καταστήματα νέας γενιάς. Ως προς το εργασιακό δυναμικό, η Optima σήμερα απασχολεί 412 άτομα έναντι 182 εργαζομένων στην έναρξη της λειτουργίας της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα