Στο τραπέζι του Eurogroup η στήριξης της απασχόλησης μέσω SURE και το ταμείο ανάκαμψης

Στο τραπέζι του Eurogroup η στήριξης της απασχόλησης μέσω SURE και το ταμείο ανάκαμψης
Eurogroup (φωτογραφία αρχείου) AP

Η χρηματοδότηση της εκ περιτροπής απασχόλησης με τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για την Ελλάδα και η έναρξη μάχης για το ταμείο ανάκαμψης αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup.

Μετά τις πιστωτικές γραμμές Light που εγκρίθηκαν από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχουμε θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα. 

Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών η επόμενη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα έχει στα θέματα της η πρόταση της επιτροπής για την πρωτοβουλία στήριξης της απασχόλησης μέσω δανείων συνολικού ύψους 100 δις με την κωδική ονομασία SURE αλλά και ένα προσχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης.

Το ενδιαφέρον για το SURE είναι ζωηρό από την ελληνική πλευρά καθώς τα περίπου 1,5 δις ευρώ που αναμένεται να εξασφαλίσει η Ελλάδα υπολογίζει να χρηματοδοτήσει την κάλυψη εισοδημάτων στο κύκλο της εκ περιτροπής εργασίας που θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο της σταδιακής επανεκκίνησης της εργασίας σε συνδυασμό και με τους περιορισμούς λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Βεβαίως η χρήση του θα πρέπει να γίνει με μέτρο καθώς τα κονδύλια θα είναι δάνεια ενώ κάθε τέτοιο δάνειο θα συνοδεύεται και από εγγυήσεις του κράτους μέλους που θα παίρνει αυτό το δάνειο . 

Το θέμα της πρωτοβουλίας SURE παρακολουθείται στενά από τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποια μέλη της Ευρωζώνης δεν θα κάνουν χρήση του δικούς τους μεριδίου . Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο τους θα μπορεί να δοθεί αναλογικά στα υπόλοιπα κράτη μέλη . Το ζητούμενο πάντως είονια ότε θα ολοκληρωθούν τα τεχνικά κείμενα ώστε το πρόγραμμα – το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει – θα καταστεί λειτουργικό . Με το ρυθμό που κινείται η προετοιμασία τα χρήματα του ταμείο θα είναι διαθέσιμα όχι νωρίτερα από τις αρχές Ιουλίου . 

Τα 200 δισ. της ΕΤΕπ 

Με το ίδιο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ελλάδα και την προετοιμασία του τεράστιου προγράμματος εγγυοδοσίας ύψους 200 δις ευρώ από την ΕΤΕπ από το οποίο η Ελλάδα περιμένει 3,5 – 4 δις ευρώ που θα τύχουν μόχλευσης από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες οι οποίες θα χορηγήσουν δάνεια κυρίως για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης . Και αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να τρέξει γρήγορά αφού για να καταστεί λειτουργικό θα πρέπει πρώτα να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΤΕπ κάτι για το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη που είναι και μέτοχοι της τράπεζας.

 Το Ταμείο ανάκαμψης 

Τέλος εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλο των Ευρωπαϊκό Νότο θα έχει και η πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης που Ιταλός επίτροπος κ. Πάολο Τζεντιλόνι υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει η Commission την Παρασκευή . Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες αναμένεται να κινητοποιήσει κονδύλια 1,5 τρις ευρώ συνδεόμενο με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό σύμφωνο που θα αποτυπώνει το προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-202. 

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν το χρηματοδοτικό σχήμα με κάποιο τρόπο να μπορεί με εγγυήσεις των κρατών μελών να προσφεύγει στις αγορές αντλώντας κεφάλαια για την ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών μελών . Η ανάγκη για το ταμείο ανάκαμψη είναι να οριστικοποιηθεί η πρόταση της Commission ώστε το ταμείο να μην αποκλίνει πολύ από τον αρχικό προγραμματισμό για την ενεργοποίηση του στις αρχές του 2021. Και εδώ τα ανοιχτά και δύσκολα με βασικό εκτός από τα διαθέσιμα κονδύλια την αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων που θα παρέχει το συγκεκριμένο ταμείο 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα