Τρισέ: "Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα"

DAVOS/SWITZERLAND, 29JAN10 - Jean-Claude Trichet, President, European Central Bank, Frankfurt, speaks during the session 'Rethinking Government Assistance' in the Congress Centre of the Annual Meeting 2010 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 29, 2010.

Copyright by World Economic Forum
swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger
DAVOS/SWITZERLAND, 29JAN10 - Jean-Claude Trichet, President, European Central Bank, Frankfurt, speaks during the session 'Rethinking Government Assistance' in the Congress Centre of the Annual Meeting 2010 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 29, 2010. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger SWISS-IMAGE.CH

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να συνεχισθεί το πρόγραμμα στήριξης εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ. Να υλοποιήσει η χώρα μας το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας κάλεσε και ο Σόιμπλε

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να συνεχισθεί το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας, οι οποίοι αναμένονται και πάλι στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, έδωσαν στην κυβέρνηση τον χρόνο να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. "Ο χρόνος είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος, για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται από τις τρέχουσες συνθήκες", δήλωσε ο κ. Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε τη Δευτέρα στην τηλεόραση LCI.

"Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, τίποτε περισσότερο", είπε, προσθέτοντας: "Ξόδευαν (σ.σ.: στην Ελλάδα) περισσότερο από τα έσοδά τους και αυτό δεν ήταν δυνατό να συνεχισθεί… Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα".

Εξάλλου, ο κ. Τρισέ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την εκτίμηση (σ.σ.: σε προσχέδιο έκθεσης) από το ΔΝΤ ενός ελλείμματος κεφαλαίων ύψους 200 δισ. ευρώ.

"Υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφωνία για τις μεθόδους υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών…Είμαι πεπεισμένος ότι η τελική εκτίμηση του ΔΝΤ δεν θα είναι αυτή", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σόιμπλε: "Δεν υπάρχουν περιθώρια"

Από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, ενώ ανέφερε ότι η διακοπείσα αποστολή της τρόικας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς, ειδάλλως δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

"Πρέπει να το ξέρουν αυτό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποφάσεων", δήλωσε ο Σόιμπλε ανοίγοντας τη συζήτηση, στη γερμανική Βουλή στο Βερολίνο, για τον προϋπολογισμό του 2012.

Σημείωσε ότι η υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης μπορεί πάντοτε να είναι μόνο "βοήθεια για την αυτοβοήθεια". Παραδέχτηκε ότι αυτή η πορεία είναι δύσκολη, όπως έδειξαν οι εσωτερικές αντιδράσεις στις πληττόμενες χώρες, οι οποίες αποφάσισαν σκληρά μέτρα για τη μείωση του χρέους. Τόνισε πάντως ότι "η εικόνα της άνετης αιώρας είναι σίγουρα λανθασμένη".

Αναφερόμενος στις επικείμενες ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου και τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, επεσήμανε τις μέχρι τώρα οικονομικές επιτυχίες του ευρώ. Χαρακτηριστικά είπε ότι η μέση τιμή του πληθωρισμού είναι χαμηλότερη μετά την καθιέρωση του ευρώ σε σχέση με την περίοδο του γερμανικού μάρκου.

"Το ευρώ ήταν και είναι ένα σταθερό νόμισμα", τόνισε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η Γερμανία ως εξαγωγική χώρα έχει ωφεληθεί περισσότερο απ' όλες τις άλλες.

"Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Παρά τις παρούσες ανησυχίες θα πρέπει να το συνειδητοποιούμε ξανά και ξανά", υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπαρόζο: Το ευρώ θα επιβιώσει

SHARE:

24Media Network