Τρίζουν τα θεμέλια του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τρίζουν τα θεμέλια του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Pensioners protest against the pension cuts proposed in the upcoming reforms on the insurance system that are promoted by the government, in Athens, on March 10, 2016. / , , 10 , 2016. SOOC

Σαθρά εμφανίζονται τα θεμέλια του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφού μετά τις παρεμβάσεις των δανειστών στο τελευταίο Eurogroup, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η σύστασή του.

Αποτέλεσμα είναι ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τον τρόπο που θα καλύψει τη δημοσιονομική δαπάνη ύψους άνω των 100 εκατ ευρώ, που προκύπτει από την μη αναδρομική επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από το ΕΚΑΣ, όπως είναι και η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα. Αν το Ταμείο συσταθεί όπως δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr, τότε θα πρέπει το κονδύλι αυτό να προκύψει από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Αν όχι θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να καλυφθεί η «τρύπα». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους δανειστές τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα προκύπτουν στο εξής, θα αξιοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και όχι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής…

Βέβαια το δεδομένο είναι ότι η τροπολογία της περασμένης Παρασκευής που αφορούσε το ΕΚΑΣ και που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ψηφίστηκε κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ακύρωσή της, θα γίνουν κανονικά οι αναδρομικές κρατήσεις από το ΕΚΑΣ σε περίπου 70.000 δικαιούχους, που από τον επόμενο μήνα χάνουν το εν λόγω επίδομα, επειδή αλλάζουν προς το χειρότερο, τα εισοδηματικά κριτήρια.

Πρόβλημα όμως αναμένεται να προκύψει και με την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αν τελικά το Ταμείο, δεν λάβει «σάρκα και οστά». Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» της προνοιακής πολιτικής της κυβέρνησης, επίσης επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από πόρους του επίμαχου Ταμείου. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε κινδυνεύουν σοβαρά να περικοπούν ή να καταργηθούν μια σειρά από προνοιακά επιδόματα, για να υπάρξει η ανάλογη εξοικονόμηση κόστους και να προχωρήσει το πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ DIKAIOLOGITIKA

 

Με αποδείξεις μέσω καρτών το αφορολόγητο από την 1η Ιουλίου
Οι παγίδες από την εφαρμογή των νέων αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα