Τσακαλώτος: Κάνουμε και πράγματα που δεν θέλουμε για να βγούμε από την κρίση

Τσακαλώτος: Κάνουμε και πράγματα που δεν θέλουμε για να βγούμε από την κρίση
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Αποκάλυψε ότι και η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεσμευτεί το Δεκέμβρη του 2014 για εισοδηματική κριτήρια στους πλειστηριασμούς. Σφοδρή αντιπαράθεση με Χάρη Θεοχάρη

Την απόσταση που χωρίζει τις κυβερνητικές θέσεις από την τελική συμφωνία για τους πλειστηριασμούς αναγνώρισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας όμως ότι ο τελικός συμβιβασμός με τους δανειστές προστατεύει τους αδύναμους πολίτες.

«Εκπληρώνουμε το σχέδιό μας βήμα-βήμα, με κόστος, με συμβιβασμούς, ακόμη και με πράγματα που δεν θέλουμε. Το κάνουμε για να βγει η χώρα από την κρίση» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει. «Κερδίσαμε και χάσαμε πράγματα στη διαπραγμάτευση» παραδέχτηκε στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, όμως, υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις για την προστασία της κατοικίας καταγγέλλοντας ως υπερβολικούς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση «παίρνει τα σπίτια» των πολιτών. «Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να μοιράσει το βάρος της αναπροσαρμογής ανάμεσα στις τράπεζες με κούρεμα στα δάνεια, στους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αλλά και στους φορολογούμενους» είπε και υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις μοιράζουν πολύ καλά το βάρος ανάμεσα στους τρεις «παίκτες». Ξεκαθάρισε, δε ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός πως «δεν προστατεύεται κανείς» επισημαίνοντας ότι εισοδήματα μέχρι  23.000 ευρώ δηλώνει το 85,5% των φορολογουμένων και μέχρι 35.000 χιλιάδες ευρώ το 94% των φορολογουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών προκάλεσε, όμως, τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν αποκάλυψε ότι πριν από ένα χρόνο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, παραδέχτηκε, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει με τους δανειστές για την  κατάρτιση ενός νέου πλαισίου προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια για τους πιο αδύναμους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Αυτό κάνουμε και εμείς τώρα» είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος ήρθε εντωμεταξύ σε έντονη αντιπαράθεση με τον βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη». «Για τον κ. Θεοχάρη έχω χάσει πλέον κάθε ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει. Αλλά επειδή είμαι καλοπροαίρετος θα πω ότι πάντα υπάρχει ελπίδα για όλους» είπε ο υπουργός Οικονομικών δηκτικά. Απαντώντας ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι «θα υπάρχει ελπίδα αν πιάσει ο κ. Τσακαλώτος τη φοροδιαφυγή». «Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής σας δεν το άντεξε ούτε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο τέλος αν συνεχίσετε έτσι δεν θα σας μείνει καθόλου Κοινοβουλευτική Ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα