Τσακαλώτος: Πρόγραμμα εγγυήσεων για ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων

Τσακαλώτος: Πρόγραμμα εγγυήσεων για ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στον News 24/7 στους 88,6 εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας πως οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν κινδυνεύουν, ενώ όσον αφορά στην άρση των capital controls είπε, πως κάθε δύο μήνες υπάρχει χαλάρωση και μέχρι το τέλος του χρόνου οι περιορισμοί θα μείνουν ελάχιστοι.

Τα κόκκινα δάνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας παραδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας μάλιστα πρέπει να παραμείνει στην θέση του μέχρι να επιλυθεί.

Μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η Κυβέρνηση δουλεύει ένα πρόγραμμα εγγυήσεων σε συνεργασία με την ΤτΕ το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για να βοηθήσει την ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, συνδράμοντας πρωτοβουλίες όπως αυτήν της Eurobank με την συγχώνευση της Grivalia.

Καθησύχασε πάντως, λέγοντας δεν συνετρέχει λόγος πανικού, αφού όπως είπε σήμερα οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν κινδυνεύουν.

Δεν έκρυψε πάντως το ψυχρό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, συστήνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ να περιοριστεί στα καθήκοντα του.

«Ο κ, Στουρνάρας δεν αποφεύγει την δημοσιότητα και αυτό μας δημιουργεί προβλήματα. Έχουμε άλλες απόψεις για την ανάπτυξη. Καλό θα ήταν να περιοριστεί στο ρόλο του» είπε ο κ. Τσακαλώτος. Σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών από τα capital control δεν έδωσε συγκεκριμένο χρόνο για την πλήρη άρση τους. Τόνισε ότι κάθε δύο μήνες υπάρχει χαλάρωση και ήδη για τους ιδιώτες οι περιορισμοί που απομένουν είναι ελάχιστοι και μέχρι το τέλος του χρόνου θα μείνουν ελάχιστοι.

Έξοδος στις αγορές

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη έξοδο προς τις αγορές έδωσε την εικόνα ότι για φέτος προτεραιότητα θα είναι περισσότερο η αναδιάρθρωση και λιγότερο πολλές νέες εκδόσεις ομολόγων.

«Διαπραγματευτήκαμε ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας που υπερβαίνει τα 25 δισ. ευρώ και αυτό μας δίνει την άνεση να βγούμε στις αγορές όταν θεωρήσουμε ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές» είπε ο υπουργός οικονομικών Επανέλαβε δε την βούληση να χρησιμοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες μέρος από την διαθέσιμη ρευστότητα για να αγοραστεί ακριβό χρέος με μικρή διάρκεια από το ΔΝΤ ή και την ΕΚΤ.

Θύμισε ότι με την λύση για το χρέος το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται σε χαμηλό επιτόκιο . Είπε ότι στόχος είναι να μεταφερεθεί όσο μεγαλύτερο μέρος σ ε σταθερό επιτόκιο αντι για κυμαινόμενο αφού όπως είπε το κέρδος για κάθε αύξηση κατά 1% του διεθνών επιτοκίων σημαίνει και κέρδος 500 εκ ευρώ για τόκους.

Κανένα πρόβλημα με την δεύτερη αξιολόγηση

Ο κ Τσακαλώτος δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση προς την Ελλάδα της πρώτης δόσης ύψους 600 εκ ευρώ από τα ANFA SNP’s δηλάδη τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από την διακράτηση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Η εκταμίευση των χρημάτων αυτών με βάση την συμφωνία του περασμένου Ιουνίου για το χρέος είναι στα μέτρα υπό αίρεση που συνδέονται με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως είπε η Ελλάδα είναι σε ένα νέο καθεστώς με επισκέψεις των θεσμών για δύο τρείς μέρες με την αξιολόγηση να αφορά δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης . «Δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις και δεν έχουμε καμμία ένδειξη ότι θα έχουμε κάποιο πρόβλημα στην εκταμίευση των ANFA και SNP’s» είπε χαρακτηριστικά.

Ληξιπρόθεσμα του δημοσίου

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες υπολόγισε, ότι σήμερα φτάνουν λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ .

«Από αυτά περίπου 1 δισ. βρίσκονται σε αμφιβήτηση , δηλάδη για το ποιος χρωστάει σε ποιον» είπε ο υπουργός για να συνεχίσει λέγοντας ότι το καθαρό υπόλοιπο είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και προέκυψε από την αδυναμία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης να πληρώσουν τους ιδιώτες λόγω διαρθρωτικών στρεβλώσεων και όχι λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων είπε ότι αυτές που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ -με πρώτη το Ελληνικό- προχωρούν και προέβλεψε, ότι μετά το διαγωνισμό για το Καζίνο η εμβληματική επένδυση θα προχωρήσει στην φάση της υλοποίησης μέσα στο καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του Υπερταμείου που διαχειρίζεται την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θύμισε, ότι δεν υπάρχει καμμία υποχρέωση αποκρατικοποίησης και ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση θα πάνε κατά 50% σε επενδύσεις και 50% στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Αφορολόγητο

Τέλος σε ερώτημα για το αν υπάρχει περιθώριο για την μη περικοπή του αφορολόγητου άφησε μεν να εννοηθεί ότι είναι στην βούληση της Κυβέρνησης να το διαπραγματευτεί, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Θύμισε πάντως και ότι παρά την δυσπιστία που υπήρχε και το μέτρο της αναστροφής της περικοπής των συντάξεων τελικά η περικοπή δεν εφαρμόστηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα