Τσακαλώτος: Το μόνο πρόβλημα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Το μόνο πρόβλημα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε πως όλοι αναγνώρισαν την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας για το 2016. Η κυβέρνηση δεν ψηφίζει μέτρα εκ των προτέρων, διαμηνύει η Αθήνα

“Απαράδεκτο για το κεκτημένο και τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης”, χαρακτήρισε το αίτημα του ΔΝΤ για την εκ των προτέρων ψήφιση προληπτικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ το μοναδικό μεγάλο πρόβλημα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο υπουργός οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, είπε ότι “στην σημερινή συνεδρίαση όλοι αναγνώρισαν την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας για το 2016. Το θετικό ρυθμό ανάπτυξης παρά τις προβλέψεις για ύφεση το 2016 καθώς και την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 2% του ΑΕΠ αφού με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου”.

“Αυτό” όπως είπε “δίνει στην Ελλάδα το επιχείρημα ότι όσο σταθεροποιείται η ανάπτυξη τόσο λιγότερο θα είναι απαραίτητα κάποια πρόσθετα μέτρα για να στηρίξουν του στόχους του ελληνικού προγράμματος”.

Η ελληνική πλευρά λέει όχι στην ψήφιση προληπτικών μέτρων

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων: το μήνυμα αυτό εκπέμπει η Αθήνα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε σήμερα η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% – κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, οικονομικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, η έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου να είναι εν τέλει προαναγγελία άρνησής του να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα