Τσακαλώτος: Τουλάχιστον διπλάσιο από το 2016 το κοινωνικό μέρισμα του 2017

Η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».
Η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις». EUROKINISSI

Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που θα δοθεί φέτος θα είναι το "πάτωμα" και όχι το "ταβάνι", σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών

Κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον διπλάσιο από το 2016 προανήγγειλε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα μοιραστεί φέτος μέσα από το υπερπλεόνασμα του 2017, ο κ. Τσακαλώτος είπε «θεωρώ ότι το περιθώριο για την διανομή μερίσματος θα είναι διπλάσιο αυτό του 2016».

ADVERTISING

Σε δεύτερη ερώτηση, ως προς το αν αληθεύει η εκτίμηση για μέρισμα 1,1 δισ. ευρώ, ο υπουργός απάντησε, ότι το ποσό αυτό θα είναι το «πάτωμα» και όχι το «ταβάνι» των χρημάτων που θα δοθούν.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρσι μοιράστηκε μέσω του επιδόματος των 300 ευρώ σε μικροσυνταξιούχους μέρισμα συνολικού ύψους 630 εκ ευρώ πράγμα, που σημαίνει ότι φέτος θα δοθούν για κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους είπε γίνονται ακόμη τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς Ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει βούληση το μέρισμα να διατεθεί σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Σίγουρα είπε στους δυνητικούς δικαιούχους είναι οι πολύ φτωχοί αλλά και σε μεσαία στρώματα αναφέροντας ενδεικτικά ότι κάποιο κριτήριο μπορεί να είναι ο αριθμός των τέκνων. Τόνισε πάντως ότι ένα μέρος θα δοθεί για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση εκτίμησε ότι υπάρχει Βούληση και από τους δανειστές για να βρεθούν λύσεις και η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει πολύ τεχνική δουλειά που θα πρέπει να γίνει και πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν κλείσει η αξιολόγηση. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και κάποιες συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα νομικά θέματα που δεν ανέφερε.

Τόνισε πάντως ότι βούληση και της ελληνικής πλευράς είναι η αξιολόγηση να κλείσει πριν ξεκινήσει η συζήτηση τον επόμνεο χρόνο για το είδος και την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους , την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα αλλά και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν .

Σχετικά με την επόμενη έξοδο στις αγορές την τοποθέτησε χρονικά μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης. «Η αγορές δεν θέλουν να γίνει μια έκδοση για εντυπωσιασμό αλλά όταν πρέπει ώστε να σηματοδοτηθεί η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα. Στο μεταξύ είμαστε έτοιμη να κάνουμε κάποιες κινήσεις που θα κάνουν τα ελληνικά ομόλογα πιο ελκυστικά» είπε ο υπουργός οικονομικών αναφερόμενος στο σχέδιο για την ανταλλαγή κουρεμένων ομολόγων του PSI με ‘άλλα περισσότερο εμπορεύσιμα και; Με χαμηλότερο επιτόκιο.

SHARE:

24Media Network