ΤτΕ: Κίνητρα για πράσινες επενδύσεις

ΤτΕ: Κίνητρα για πράσινες επενδύσεις
Ο Γιάννης Στουρνάρας Eurokinissi

Την ελπίδα ότι οι τράπεζες θα θέσουν υψηλούς στόχους προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων εξέφρασε ο Διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας σε σχετική Ημερίδα της Τράπεζας Πειραιώς.

Η πράσινη ανάκαμψη είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί”, τόνισε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η τράπεζα Πειραιώς για την “Βιώσιμη Τραπεζική Χρηματοδότηση του Αύριο”, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι τράπεζες θα θέσουν υψηλούς στόχους προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων”.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση δίνοντας φορολογικά και άλλα κίνητρα με στόχο την πράσινη ανάπτυξη και τις πράσινες επενδύσεις, αλλά κάλεσε και τις εποπτικές αρχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης να προχωρήσουν σε δράσεις όπως μέσω αγοράς πράσινων ομολόγων αλλά και μέσω των collaterals που δέχονται με στόχο την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας. Ανέφερε δε ότι οι αγορές δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως με την αναγκαιότητα της πράσινης οικονομίας και δεν τιμολογούν ακόμη το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις ωστόσο αυτός δεν είναι λόγος να αφήσουμε πίσω την ευκαιρία για μια πράσινη ανάκαμψη της οικονομίας”, τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Επεσήμανε ότι τα προγράμματα ανάκαμψης με αιχμή το NextGeneration EU είναι ευθυγραμμισμένα με τις πράσινες ανάγκες και οι επενδύσεις πρέπει να προσαρμοσθούν και να κατευθυνθούν προς αυτές.

Σχολιάζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε: “Αποτελεί μια υπέρβαση. Ελπίζω να είναι και μια μόνιμη δραστηριότητα”. Τέλος, υπογράμμισε ότι η ΤτΕ ήταν η 1η Κεντρική Τράπεζα που συμμετείχε και υπέγραψε τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών.

Γιώργος Χαντζηνικολάου: Πρωτοπόρος η Πειραιώς στη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη

Χρειάζονται βαθιές αλλαγές και τομές που θα οδηγήσουν σε επανακατανομή επενδυτικών πόρων προς την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας”, τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία και πρόκληση να προχωρήσει μπροστά και να εξαλείψει τις σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες της. Έχουμε ως οικονομία συγκριτικά πλεονεκτήματα στο δρόμο προς μια βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη οικονομία”, ανέφερε ο πρόεδρος της Πειραιώς και πρόσθεσε: “Ας αδράξουμε την ευκαιρία, ας τολμήσουμε τις αλλαγές, ας μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία”.

Οι τράπεζες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου έχουν κομβικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. “Οι τράπεζες πρέπει να κατευθύνουν πόρους προς την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που στηρίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα προκειμένου να κάνουν την οικονομία και την κοινωνία βιώσιμες”.

Αναφερόμενος στην τράπεζα Πειραιώς υποστήριξε ότι «η τράπεζα πρωτοπορεί καθώς συμμετείχε στις διεθνείς διαβουλεύσεις για τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα