“Βγαίνει από το ψυγείο” το πλάνο για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό

“Βγαίνει από το ψυγείο” το πλάνο για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό
Φωτογραφία αρχείου iStock

Προϋπόθεση για να θεμελιώσουν σχετικό δικαίωμα οι ενδιαφερόμενοι, είναι να έχουν πληρώσει δύο δόσεις της ρύθμισης και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Ένα πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του οποίου η υλοποίηση εκκρεμεί εδώ και χρόνια φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Ο λόγος για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, που λειτουργεί ως “μπόνους” για όσους οφειλέτες θέλουν να μπουν σε ρότα εξυπηρέτησης των οφειλών τους και βέβαια δείχνουν συνέπεια σε ρυθμίσεις, που έχουν κάνει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση, που έχει ψηφιστεί από το 2019 με στόχο της μείωση του ρυθμού συσσώρευσης των “κόκκινων οφειλών” και “διάνοιξης” οδού επανάκαμψης στην οικονομία για χιλιάδες επαγγελματίες, θα περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023. Θα προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που διακανονίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν προοδευτικά ένα ακατάσχετο λογαριασμό.

Προϋπόθεση για να θεμελιώσουν σχετικό δικαίωμα είναι να έχουν πληρώσει δύο δόσεις της ρύθμισης και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, με βάση το σχετικό πλάνο ο φορολογούμενος, που αντιμετωπίζει δέσμευση λογαριασμών, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχει ένα όριο των 1.250 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν μπορεί να υπάρξουν κατασχεσεις. Με τα νέα δεδομένα το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν και πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Ωστόσο αύξηση του ακατάσχετου θα έχουν μόνο οι οφειλέτες που η μηνιαία δόση της ρύθμισης είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ. Σε περίπτωση που η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του συντελεστή 3, το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ. Επίσης, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο οφειλέτης είναι συνεπής ο συντελεστής θα αυξάνεται.

Τα όρια του ακατάσχετου ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αν φορολογούμενος που έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας της μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο καθώς και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα