Βλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αριστερά, συζητά με τον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο για το 750 δισεκατομμυρίων πακέτου διάσωσης του ευρώ στο Βερολίνο, Τετάρτη 19 Μαΐου 2010. Το Γερμανικό Κοινοβούλιο Μπούντεσταγκ συνεδρίασε για να συζητήσει το 730 δισεκατομμυρίων ευρώ (1 τρισεκατομμύριο δολάρια) πακέτο διάσωσης για να βοηθήσουν τα έθνη της ευρωζώνης να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν πληρωμές - με την Γερμανία να συνεισφέρει με τουλάχιστον 123 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις δανείων. Η ψηφοφορία αναμένεται την Παρασκευή 21 Μαΐου 2010. (AP Photo/Markus Schreiber)
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αριστερά, συζητά με τον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο για το 750 δισεκατομμυρίων πακέτου διάσωσης του ευρώ στο Βερολίνο, Τετάρτη 19 Μαΐου 2010. Το Γερμανικό Κοινοβούλιο Μπούντεσταγκ συνεδρίασε για να συζητήσει το 730 δισεκατομμυρίων ευρώ (1 τρισεκατομμύριο δολάρια) πακέτο διάσωσης για να βοηθήσουν τα έθνη της ευρωζώνης να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν πληρωμές - με την Γερμανία να συνεισφέρει με τουλάχιστον 123 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις δανείων. Η ψηφοφορία αναμένεται την Παρασκευή 21 Μαΐου 2010. (AP Photo/Markus Schreiber) ASSOCIATED PRESS

Πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα δεν θα γλυτώσει τη στάση πληρωμών εμφανίζονται οι Γερμανοί. "Δεν είναι ταμπού η χρεοκοπία" σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ. Βυθίστηκε το χρηματιστήριο Αθηνών. Επιστρέφει η τρόικα τη Δευτέρα

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με όλο και περισσότερους εταίρους να μην αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, για το "σχέδιο Β" της Γερμανίας σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης, τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορούσε να το πει πιο ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε ερώτηση για το αν η κα Μέρκελ συμφωνεί ότι δεν αποτελεί ταμπού μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, απάντησε καταφατικά.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, εκφράζει αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να "γλυτώσει".

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η πορεία της Ελλάδας προς τη στάση πληρωμών δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Την ίδια στιγμή,  η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας μας με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου εκτοξεύθηκε στο 95,85%, με την Citigroup να μην αποκλείει αναδιάρθρωση του χρέους μέσα στον επόμενο χρόνο.

Πανικός στις αγορές

Βυθίσθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές (υποχωρούν σε χαμηλά 26 μηνών).

Αιτία η αβεβαιότητα για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, οι φήμες για υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από τη Moody΄s εξαιτίας της έκθεσής τους στο χρέος του ευρωπαϊκού νότου και τα σενάρια που κυκλοφορούν για την ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 1,35 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διέσπασε καθοδικά και τα επίπεδα των 850 μονάδων, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά έτους. Έκλεισε στις 847,48 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 4,43%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 56,913 εκατ. ευρώ.

Οι τροϊκανοί ξανάρχονται

Μετά τη φυγή της τρόικας, που οδήγησε σε μεγάλη αναταραχή στις αγορές και τελικά στη λήψη νέων σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι της επιστρέφουν.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ για την 6η δόση, θα ξαναρχίσουν την επόμενη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όργιο φημών για ελληνική χρεοκοπία

SHARE:

24Media Network