Χατζηθεοδοσίου: Εντείνεται η πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Απαιτούνται άμεσα μέτρα

Χατζηθεοδοσίου: Εντείνεται η πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Απαιτούνται άμεσα μέτρα
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις συγκρατημένες αγορές των καταναλωτών ακόμη και κατά την περίοδο του Πάσχα, ενώ για το πασχαλινό τραπέζι εκτίμησε ότι το κόστος του θα είναι αυξημένο κατά περίπου 20%.

Για ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις τις επόμενες εβδομάδες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω της ακρίβειας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην ΕΡΤ1, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων από την κυβέρνηση.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στη μείωση της κατανάλωσης και τις συγκρατημένες αγορές των καταναλωτών ακόμη και κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ενώ για το πασχαλινό τραπέζι εκτίμησε ότι το κόστος του θα είναι αυξημένο κατά περίπου 20%.

Όταν, όπως εξήγησε, το εισόδημα των νοικοκυριών εξαντλείται σε σούπερ μάρκετ και λογαριασμούς ενέργειας, δεν περισσεύουν χρήματα για άλλες αγορές, με αποτέλεσμα η μείωση τζίρου σε άλλους κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση, να φτάνει έως και 50%.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. επισήμανε ότι πηγή όλων των ανατιμήσεων είναι η ενεργειακή κρίση, η οποία εκτίμησε ότι θα μας συνοδεύει έως και τις αρχές του 2023. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι αφενός “η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει απαθής” και αφετέρου η κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει τη στήριξη έναντι των αυξήσεων στην ενέργεια.

Επανέλαβε, παράλληλα, τις προτάσεις του Ε.Ε.Α. για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, καθώς και για αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των πανδημικών οφειλών από 72 σε 120.

Με το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων να έχει εκτοξευθεί και τις υποχρεώσεις, παλαιές και νέες, να είναι πλέον δυσβάσταχτες, ο κ. Χατζηθεοδοσίου προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, πιθανότατα πάνω από το 30% των επιχειρήσεων δεν θα έχει μέλλον.

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. δήλωσε πως πρέπει να είναι βαρύς ο πέλεκυς για όσους αισχροκερδούν, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που το πράττουν και δεν πρέπει να δυσφημείται το σύνολο της επιχειρηματικότητας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης υπήρξε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην αναγόρευση του Προέδρου του Ε.Ε.Α. σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ προβλήθηκε και βίντεο από την τελετή της αναγόρευσης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα