Ξεκινά η πρώτη διαπραγμάτευση όχι πια για μέτρα αλλά για ελαφρύνσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος EUROKINISSI

Συντάξεις, κατώτατος μισθός, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις και αλλαγές στο Δημόσιο στο "τραπέζι" της διαπραγμάτευσης. Τις ελληνικές αρχές θα εκπροσωπήσουν σε όλα τα θέματα ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ όλα θα συζητηθούν με βάση την επίσημη ατζέντα.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, οι μόνες διαφωνίες που μπορούν να υπάρξουν κατά την σημερινή πρώτη συνάντηση των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο δεν θα αφορούν μια νέα λιτότητα, αλλά νέες ελαφρύνσεις.

Μετά από τις δύο «προκαταρκτικές» μέρες κατά τις οποίες τα τεχνικά κλιμάκια συγκέντρωσαν στοιχεία σήμερα θα γίνει - για πρώτη φορά - στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης η πρώτη επίσημη μετά -μνημονική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των ομάδων από την ΕΕ το ΔΝΤ τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την ΕΚΤ.

Αυτή την φορά τις ελληνικές αρχές θα εκπροσωπήσουν σε όλα τα θέματα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ όλα τα θέματα θα συζητηθούν με βάση την επίσημη ατζέντα.

Συγκεκριμένα:

- Η πρόταση για την μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και οι ελαφρύνσεις που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη θα εξεταστούν εν όψει της σύνταξης του προσχεδίου του 2019. Ήδη τα μέτρα για το 2019 δηλαδή η μείωση του συντελεστή φορολογίας από το 29 % στο 28%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, έχουν δοθεί στα τεχνικά κλιμάκια. Περισσότερη συζήτηση θα χρειαστεί για το 1 δισ. των αναδρομικών σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς. Όσο για κρίσιμο θέμα της περικοπής των συντάξεων σήμερα θα συζητηθεί μόνο το τεχνικό μέρος της πρότασης με την ελληνική πλευρά να αναμένει την αντίδραση του ΔΝΤ και του ΕΜΣ. Οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν στην καλύτερη περίπτωση μέσα στον Οκτώβριο ή αλλιώς τον Δεκέμβριο κατά την δεύτερη μεταμνημονική αξιολόγηση.

- Το θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού και την συνέχισης της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα συζητηθούν στο πεδίο των αλλαγών στις αγορές εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών. Στο ίδιο πεδίο θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

 -Η μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι άλλο ένα πιεστικό θέμα αφού θα πρέπει να εφαρμοστεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν ενταχθεί ή θέλουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, ώστε να εντοπίζονται εύκολα «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Επίσης, επείγει η γεωγραφική διασπορά των πλειστηριασμών και οι πωλήσεις πακέτων δανείων από τις Εμπορικές Τράπεζες.

- Στο τομέα της κοινωνικής ασφάλειας και της κοινωνικής πρόνοιας θα συζητηθεί η συνέχιση της υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ειδικότερα την συνέχιση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ αλλά και την απόδοση των καθυστερούμενων συντάξεων.

 -Οι αλλαγές στο δημόσιο και ειδικότερα η πορεία των διαγωνισμών για την πρόσληψη ανεξάρτητων γενικών γραμματέων, γενικών διευθυντών αλλά και η αξιολόγηση και η νέας μορφής κινητικότητας θα είναι ένα από θέματα που θα συζητηθούν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι επαφές με τους δανειστές.

-Τέλος κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις όπως το Ελληνικό, η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η πορεία ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων αλλά και έναρξη αξιοποίησης περιουσίας από την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ( ΕΕΣΥΠ ) θα είναι ένα βασικό θέμα των συναντήσεων.

Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Θα ακολουθήσουν πυκνές επαφές εξ αποστάσεως μέχρι και την ολοκλήρωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 ως το τέλος του μήνα και μετά την κατάθεση του την 1η Οκτωβρίου. Δεκαπέντε μέρες αργότερα το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Το Νοέμβριο θα δοθεί στην δημοσιότητα η έκθεση της αξιολόγησης που ξεκινά ουσιαστικά σήμερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσακαλώτος, Συντάξεις, Κόκκινα δάνεια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο ΥΠΟΙΚ η πρώτη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση

Προϋπολογισμός: Στα ύψη το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι

SHARE: