Ξεκινούν οι εκδόσεις των “λαϊκών εντόκων” – Στο “κόκκινο” το ενδιαφέρον μικροαποταμιευτών

Διαβάζεται σε 4'
Ξεκινούν οι εκδόσεις των “λαϊκών εντόκων” – Στο “κόκκινο” το ενδιαφέρον μικροαποταμιευτών
Φωτογραφία αρχείου iStock

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια, τόσο ελληνικά, όσο και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, που διατίθενται από τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες.

Οκτώ εκδόσεις εντόκων γραμματίων προγραμματίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι οποίες, μάλιστα, θα είναι ανοιχτές για το ευρύ κοινό.

Τα “λαϊκά”, αυτά, έντοκα γραμμάτια αποτελούν “καταφύγιο” για πολλούς αποταμιευτές καθώς διασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις έως 3,9%, που λειτουργούν ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες.

Με δεδομένη, μάλιστα, τη ζήτηση που υπάρχει για επικερδείς αποταμιευτικές λύσεις, λόγω και του πληθωρισμού, αλλά και της προσπάθειας του Δημοσίου για άνοιγμα στο “μέτωπο” του εσωτερικού δανεισμού, έχει προκριθεί η λύση των “λαϊκών εντόκων”, με τη συμμετοχή φυσικών προσώπων, σε μόνιμη βάση. Να σημειωθεί ότι η γειτονική και βέβαια “υπερχρεωμένη” Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους της, σε διαδικασία εσωτερικού δανεισμού, κάτι που θεωρείται ότι εξασφαλίζει σχετική “άμυνα” από πιέσεις και βέβαια “κλειδώνει” την εθνική κυριαρχία, που το δυσβάσταχτο χρέος, πάντα “δοκιμάζει”.

Συγκεκριμένα, οι μικροαποταμιευτές θα μπορούν να συμμετάσχουν σε οκτώ δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, που θα διενεργήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο πρώτο εξάμηνο φέτος και θα είναι ανοικτές για το ευρύ κοινό.

Η πρώτη αναμένεται να γίνει σε λίγες μέρες, δηλαδή, την επόμενη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου με τα εξάμηνα έντοκα που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο. Οι υπόλοιπες εκδόσεις θα διενεργηθούν στις: 21 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου, 23 Μαρτίου, 24 Απριλίου, 29 Μαϊου, 5 Ιουνίου και 26 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το “άνοιγμα” της συμμετοχής των φυσικών προσώπων σε δημοπρασίες επανήλθε στην οικονομική καθημερινότητα της χώρας, στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, μετά από δύο χρόνια διακοπής, δίνοντας την ευκαιρία στους μικροκαταθέτες να μπορούν να συμμετέχουν στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενεργεί το δημόσιο για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Να σημειωθεί ότι στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν μεταξύ 3,8% – 3,9%. Το, δε, ενδιαφέρον “χτύπησε” κόκκινα, με 10.000 – 12.000 φυσικά πρόσωπα να δηλώνουν ενδιαφέρον, αγοράζοντας τίτλους αξίας 350 εκατ. ευρώ με τις εκτιμήσεις για το 2024 να ανεβάζουν το ποσό της ζήτησης στο 1 δις. ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο μέσος επενδυτής που θα τοποθετήσει τα χρήματά του στα έντοκα γραμμάτια θα εξασφαλίσει απόδοση 3,9% όταν οι απλές καταθέσεις ημέρας δίνουν επιτόκιο 0,03% για τα νοικοκυριά, στις νέες καταθέσεις 0,43% και στις προθεσμιακές έως 2%.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες για αγορά των εντόκων μπορούν, εν όψει δημοπρασιών, να εγγραφούν στις σχετικές λίστες στις τράπεζες, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα σχετικά έγγραφα και τις εξουσιοδοτήσεις που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια επενδυτικών πράξεων, δεσμεύοντας, κατ΄ ελάχιστον 15.000 ευρώ που είναι το όριο για την συμμετοχή στην πρωτογενή αγορά.

Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, να αγοράσουν τίτλους μέσω τραπεζών, κατά την πάγια πρακτική, συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών. Στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έναν νέο τίτλο με ίδια ή μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια αποκομίζοντας στη λήξη του απόδοση ίση με το επιτόκιο της ίδιας έκδοσης

Ο ρόλος επιτοκίων και πληθωρισμού

Ενισχυτικά του ενδιαφέροντος για τα έντοκα αναμένεται να λειτουργήσει ο πληθωρισμός, που συνεχίζει να “δείχνει” τα δόντια του, αλλά και το επίπεδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, που παρά τις “σκέψεις” για έναρξη κάποιων μικρών κινήσεων αποκλιμάκωσης, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, ως κίνητρο για την συγκεκριμένη επένδυση λειτουργεί και η κατάργηση της φορολογίας 15% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Έτσι, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

Σημειώνεται, ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια, τόσο ελληνικά, όσο και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, που διατίθενται από τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζουν τις εκδόσεις λαϊκών τίτλων, ως λύση για τους μικροεπενδυτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα