Χρέη προς το Δημόσιο: Ο διπλός στόχος – Τα “ανεπίδεκτα” είσπραξης και το “μπαράζ” κατασχέσεων

Χρέη προς το Δημόσιο: Ο διπλός στόχος – Τα “ανεπίδεκτα” είσπραξης και το “μπαράζ” κατασχέσεων
Υπολογισμός οφειλών (φωτογραφία αρχείου) iStock

"Διπλό” στόχο θέτει για το επόμενο διάστημα η φορολογική διοίκηση και οι αρχές. Τα "αραχνιασχμένα" χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα.

Έναν “διπλό” στόχο θέτει για το επόμενο διάστημα η φορολογική διοίκηση αλλά και οι αρχές, που είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αφενός, να ξεκαθαρίσουν τη λίστα των χρεών και του αριθμού των οφειλετών προς την Εφορία και ΕΦΚΑ και να δουν ποια είναι δυνατόν να εισπραχθούν, κι αφετέρου να ξεκινήσουν “δυναμικά” την πίεση και τα αναγκαστικά μέτρα, για όσους δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις που έληξαν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου και μπορούν να πληρώσουν έχοντας “κρυφό απόθεμα”.

Τα “αραχνιασχμένα” χρέη

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις συσσωρευμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία εξετάζεται η υλοποίηση ενός σχεδίου από τις εμπλεκόμενες αρχές, δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων, ώστε να “ξεχωρίσει” η “ήρα από το στάρι” και να ληφθεί μια απόφαση για το ποιες, από τις συσσωρευμένες, οφειλές θεωρούνται “ανεπίδεκτες είσπραξης” και ποιες όχι. Έτσι, θα σταματήσει το φαινόμενο με τη δημοσιοποίηση οφειλετών “χαμένων” στα βάθη της ιστορίας, μαζί με άλλους που, όντως, έχουν “κόκκινες οφειλές” και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλο το φάσμα των πιθανών μέτρων πίεσης, μεταξύ των οποίων και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους κτλ.

Να σημειωθεί ότι μόνο στην εφορία, τα ληξιπρόθεσμα (μαζί με πρόστιμα κτλ) φτάνουν τα 142,6 δισ. ευρώ, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι από παλαιόθεν χρεοκοπημένες εταιρείες, όπως καταδείχθηκε με αφορμή την ανακοίνωση, στις αρχές Αυγούστου, των στοιχείων με όσους χρωστούν στο δημόσιο οφειλές άνω του ποσού των 150.000 ευρώ.

Έτσι, ενώ οι σχετικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα, υπάρχουν ανάμεσά τους πολλοί νέοι φοροφυγάδες, που ωστόσο “κρύβονται” πίσω από τα “λαμπερά” ονόματα του παρελθόντος, που ωστόσο έχουν χρέη που δεν μπορούν να εισπραχθούν

Για τη “θεραπεία” αυτής της κατάστασης η φορολογική διοίκηση έχει κινήσει τις διαδικασίες άμεσης εκκαθάρισης χρεών και οφειλετών ξεκινώντας από τα ληξιπρόθεσμα της Εφορίας, που (χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα) ανέρχονται στα 105 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρξει μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με το ποια από αυτά μπορούν να εισπραχθούν και ποια να διαγραφούν μελλοντικά. Αν και το πραγματικό ληξιπρόθεσμο μετά από την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης των 26,3 δισ. ευρώ τοποθετείται στα 78,68 δισ. ευρώ, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο χαμηλό.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, 51.000 φορολογούμενοι, σχεδόν 2.000 περισσότεροι από πέρυσι, χρωστούν στην εφορία πάνω από 100.000 ευρώ, με το συνολικό ύψος της οφειλής να υποχωρεί στα 95,6 δισ. ευρώ από 100,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

Προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χρέη άνω των 100.000 ευρώ έχουν περίπου 64.000 πολίτες, αυξημένοι κατά 7.000 σε σχέση με τον Μάιο του 2022, με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να αγγίζει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 οφειλές προς την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους φορολογούμενους αυτούς οι 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Την ίδια στιγμή οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το ίδιο διάστημα κινούνται πάνω από τα 2,8 δις. ευρώ με τα 500 εκατ. ευρώ να είναι τα φρέσκα χρέη που μπήκαν στην δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των χρεών η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών του δημοσίου ή 1,87 εκατ. ΑΦΜ χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ με αριθμό αυτών να έχει τάση μείωσης. Στον αντίποδα παρατηρείται αύξηση των μεσαίων και μεγάλων οφειλετών με τα μεγαλύτερα χρέη στην Εφορία να έχουν 9.023 φορολογούμενοι οι οποίοι κατά μέσον όρο χρωστούν ο καθένας πάνω από 9 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την ποιοτική διάρθρωση των χρεών το 57% αυτών που αντιστοιχεί σε 46,3 δισ. ευρώ, προέρχεται κυρίως από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).

Υπενθυμίζεται, ότι από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των μεγαλοοφειλετών εξαιρούνται όσες οφειλές έχουν υπαχθεί σε νόμιμη ρύθμιση και η ρύθμιση τηρείται κανονικά. Επίσης, όποιες νόμιμα έχουν χαρακτηριστεί ότι είναι σε αναστολή πληρωμής με κάποια δικαστική απόφαση. Εξαιρούνται και οι ανεπίδεκτες εισπράξεων οφειλές. Πάντως, το πότε ένα χρέος χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης και πότε όχι, προκύπτει από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αναγκαστικά μέτρα

Στο μεταξύ αν και μέχρι τις 31 Ιουλίου έτρεχαν οι ρυθμίσεις οφειλών σε 36 έως 72 δόσεις και η αναβίωση των 120 δόσεων, εντάχθηκαν μόλις 50.000 οφειλέτες, όταν ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων ανέρχονταν στους 200.000 φορολογούμενους.

Μετά και από αυτήν την ευκαιρία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) , στη βάση και της σχετικής στοχοθεσίας που έχει, “ζεσταίνει” μηχανές για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Συγκεκριμένα σε πρώτο πλάνο, από το φθινόπωρο, είναι είναι οι κατασχέσεις, ώστε όσοι χρωστούν και επιμένουν να αγνοούν την τήρηση υποχρεώσεων να πληρώσουν τα οφειλόμενα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, οι υπάλληλοι του εισπρακτικού κέντρου της Αθήνας θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες από τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 για να πάρει σειρά από τον Ιανουάριο του 2024 το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι πλέον οι αρμόδιοι ελεγκτες στα; εισπρακτικά κέντρα αυτά έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ένα νέο “εργαλείο”, το “Eispraxis” το οποίο δίνει την ευκαιρία, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.), για διασταυρώσεις και καταγραφή του προφίλ κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο. Κι έτσι μπορεί να καταφανεί εάν κάποιος είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, αλλά και να καταγραφούν και κινήσεις άλλων εμπλεκομένων με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις) ώστε να ενεργοποιηθεί κάθε δυνατή νόμιμη ενέργεια για την είσπραξη οφειλών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα