Υπογράφονται οι πρόδρομες εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό

Υπογράφονται οι πρόδρομες εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό
Εργοτάξιο Μετρό eurokinissi

Το έργο θα διαρκέσει 96 μήνες και κατά τη διάρκεια του η Αθήνα, θα ξαναζήσει στιγμές της δεκαετίας του 1990.

Σήμερα, 29 Μαρτίου το μεσημέρι, η Αττικό Μετρό θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στα έργα Μετρό της χώρας. Μετά από σχεδόν 15 χρόνια από την πρώτη εξαγγελία της γραμμής 4, θα υπογραφεί η πρώτη σύμβαση που αφοράς τις πρόδρομες εργασίες για τη νέα γραμμή του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πρωτεύουσας της χώρας.

Με τις πρόδρομες εργασίες ξεκινά επίσημα η κατασκευή της νέας γραμμής. Σταδιακά θα στηθούν 24 εργοτάξια στο κέντρο, τα ανατολικά και τα βόρειο δυτικά προάστια της Αθήνας. Για να μην υπάρξει παρανόηση θα πρέπει να σημειωθεί πως, οι πρόδρομες εργασίες είναι μέρος της κατασκευής του Μετρό.

Μέχρι και σήμερα αυτές οι εργασίες συμπεριλαμβάνονταν στην σύμβαση κατασκευής. Με τον ν.4412 υπήρξε διαχωρισμός τους με την ελπίδα τα έργα να επιταχυνθούν. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο διαγωνισμοί, αλλά το αντικείμενο αφορά στο ίδιο έργο.

Τα πρώτα δύο εργοτάξια αναμένεται να στηθούν στα άκρα της γραμμής, δηλαδή στο Άλσος Βεΐκου (στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής) και για το σταθμό Γουδή πίσω από το σταθμό Μετρό Κατεχάκη, στο χώρο του ΓΝΑ.

Εκεί θα προετοιμαστεί το έδαφος για την μελλοντική έλευση των δύο ΤΒΜ (μετροπόντικες) που θα αναλάβουν την διάνοιξη των 133 χιλιομέτρων. Εργοτάξια θα στηθούν συνολικά σε 15 σταθμούς και 9 φρέατα. Στις πρόδρομες θα γίνει η κατάληψη των εργοταξιακών χώρων, η παράκαμψη δικτύων και αρχαιολογικές εργασίες.Το έργο των πρόδρομων εργασιών το αναλαμβάνει η ΕΡΕΤΒΟ.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η παράλληλη συνεργασία πρόδρομων και κυρίως έργων, δηλαδή των δύο εργολάβων, για να μην εμφανιστούν φαινόμενα καθυστερήσεων. Αυτό θα μπορέσει να γίνει με την εποπτεία της Αττικό Μετρό αλλά και του ανεξάρτητου μηχανικού που ειδικά σε αυτό το έργο θα κληθεί να λειτουργήσει με ακρίβεια. Να σημειώσουμε πως αυτό το διάστημα τρέχει ο σχετικός διαγωνισμός και εκτιμάται ότι θα δώσουν το παρών όλες οι μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Μία νέα γραμμή

Να θυμίσουμε πως η νέα γραμμή 4 του Μετρό θα διαθέτει περίπου 13 χιλιόμετρα νέας υπόγειας γραμμής και 15 νέους σταθμούς. Η γραμμή 4 θα συνδέεται σε αυτή την πρώτη φάση στον Ευαγγελισμό με τη γραμμή 3 και στο Πανεπιστήμιο με τη γραμμή 2 (ο αντίστοιχος σταθμός της γραμμής 4 θα ονομάζεται Ακαδημία και η σύνδεση θα γίνεται μέσω υπόγειας διάβασης).

Το έργο θα διαρκέσει 96 μήνες και κατά τη διάρκεια του η Αθήνα, θα ξαναζήσει στιγμές της δεκαετίας του 1990.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα