ΥΠΟΙΚ: Αυξήσεις μόνο για το 14% των ιδιοκτητών στο ΕΝΦΙΑ του 2018

Πολυκατοικίες στην Αθήνα
Πολυκατοικίες στην Αθήνα EUROKINISSI

Με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης του φόρου για το 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις.

Μικρή ελάφρυνση για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία και αυξήσεις μόνο για το 14% των ιδιοκτητών έφερε ο ΕΝΦΙΑ του 2018, ο οποίος υπολογίστηκε με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης του φόρου για το 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις. Από αυτούς που είδαν αύξηση στο εκκαθαριστικό για το 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος, εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την περυσινή εκκαθάριση, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 200  ευρώ ήταν φέτος λιγότεροι κατά 79.181. Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, αφορά φορολογούμενους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις).

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η αύξηση κατά 50.000 ευρώ του κατώτατου ορίου περιουσίας επί της οποίας επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία, καταργώντας το συμπληρωματικό φόρο για όλους τους φορολογούμενους με συνολική περιουσίας αξίας έως και 250.000 ευρώ.

Η αύξηση φόρου θα μπορούσε πιθανόν να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών.

Τέλος σημειώνεται ότι αξιοσημείωτες μειώσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως π.χ. σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Λαμία, την Πάτρα, την Τρίπολη, την Κατερίνη αλλά και σε λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής (Πετράλωνα, Νέα Χαλκηδόνα, Κολωνός κ.λπ.).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΝΦΙΑ, Υπουργείο Οικονομικών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε και είναι ελαφρύτερος από το 2017

Οδηγός επιβίωσης για τον ΕΝΦΙΑ που έρχεται

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις Airbnb

SHARE: