ΥΠΟΙΚ: Ψάχνει “εφεδρείες” για το φινάλε του 2020

ΥΠΟΙΚ: Ψάχνει “εφεδρείες” για το φινάλε του 2020
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi Sports

Η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά και του lockdown αποτελεί μια μόνιμη ανησυχία για το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να ψάχνει συνεχώς για νέες ''εφεδρείες''.

Στην αναπλήρωση μέρους των περίπου 5 δις που θα διατεθεί για υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου επικεντρώνει τώρα της προσοχή του το υπουργείο οικονομικών.

Η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά και του lockdown αποτελεί μια μόνιμη ανησυχία για το οικονομικό επιτελείο. Ο φόβος ενός lockdown στην Αττική, αν και καταβάλλονται απεγνωσμένες προσπάθειες για να αποκλειστεί, αφορά πρώτα απ’ όλους το υπουργείο οικονομικών.

Παράλληλα οι ανειλημμένες υποχρεώσεις είναι μεγάλες καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πληρωθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δις ευρώ για τις συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και ένα μέρος από το δώρο των Χριστουγέννων όσων από τις επιχειρήσεις έχουν αυτό το διάστημα εργαζόμενους σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Επίσης στον προγραμματισμό υπάρχει και η πληρωμή κάποιας προκαταβολής που θα απαιτήσουν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων δυνάμεων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν σήμερα τα 37 δις ευρώ. Δείχνουν μεν αρκετά αλλά θα αρχίσουν να εξαντλούνται σύντομα αν δεν ανανεωθούν. Στην κατεύθυνση αυτή, εκ μέρους του ΟΔΔΗΧ, διαβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές και μια νέα έκδοση το επόμενο διάστημα π.χ. ενός 5ετούς ομολόγου μπορεί να πετύχει ένα πολύ καλό επιτόκιο με δεδομένο ότι στην δευτερογενή αγορά διαπραγματεύεται με επιτόκιο με απόδοση στο 0,175% (παρότι χθες ήταν ο μόνο ελληνικός τίτλος που παρουσίαζε αύξηση στην απόδοση του), ενώ και το δεκαετές έχει εδώ και μέρες σταθεροποιηθεί σε απόδοση στο 0,8% και ίσως μιας νέας έκδοσης λίγο πριν το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι συνθήκες της αγοράς και των μεγάλων εκδόσεων που ετοιμάζει η ΕΕ. Για παράδειγμα μέσα στο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να δανειστεί από τις αγορές 100 δις ευρώ για να χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία SURE η οποία στοχεύει στην στήριξη της απασχόλησης απέναντι στις συνέπειες του κορονοίού από την οποία η Ελλάδα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2,7 δις ευρώ. Σίγουρα μια έκδοση ομολόγου δεν μπορεί να αποκληθεί αλλά όπως τονίζεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να γίνει τον κατάλληλο χρόνο για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επίσης το οικονομικό επιτελείο μπαίνει από σήμερα στην διαπραγμάτευση για την όγδοη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία συνδέεται με την επόμενη δόση ύψους 640 εκ ευρώ από κέρδη ομολόγων (ANFA’s SNP’s) που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές Τράπεζες. Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εξ αποστάσεως το πολύ σε τρείς μέρες μέχρι και την Πέμπτη και θα κλείσει χωρίς προβλήματα αφού μετά και την ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα στην Βουλή δεν υπάρχουν μεγάλα ανοιχτά θέματα.

Το ζητούμενο είναι τα χρήματα της δόσης να εκταμιευτούν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Θα πρέπει δηλαδή η έκθεση της επιτροπής μαζί με τα επιμέρους θέματα που θα προκύψουν να ολοκληρωθεί και να δημοσιοποιηθεί μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου και να εγκριθεί μαζί με την δόση στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι στις 30 Νοεμβρίου αφού δεν θα γίνει σύνοδος υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας μέσα στον Δεκέμβριο. Στην συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβριο και πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων και του ESM πριν δοθεί η τελική έγκριση για εκταμίευση του ποσού προς την Ελλάδα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα