Εκπαιδευτικοί Νάξου – Αμοργού: Να μην κλαπεί ούτε μία ώρα προϋπηρεσίας των αναπληρωτών

Εκπαιδευτικοί Νάξου – Αμοργού: Να μην κλαπεί ούτε μία ώρα προϋπηρεσίας των αναπληρωτών
Σχολική αίθουσα - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

"Η επίθεση στο πτυχίο και την προϋπηρεσία, θα οδηγήσουν σε ένα ατελείωτο “ανθρωποφαγικό” κυνήγι πιστοποιητικών, σεμιναρίων μεταπτυχιακών, προσόντων και κριτηρίων κατά βάση επί πληρωμή και εν τέλει στην καρατόμηση των εκπαιδευτικών που θα έχουν επιδοθεί σε έναν αλληλοσπαραγμό" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νάξου, Αμοργού και μικρών Κυκλάδων διαμαρτύρονται για τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Τα νέα μέτρα οδηγούν στην “ανθρωποφαγία” στο κυνήγι πιστοποιητικών και σεμιναρίων ενώ ο Σύλλογος ΠΕ Νάξου, Αμοργού και μικρών Κυκλάδων με το κείμενό του που έστειλε στο alfavita.gr  διεκδικεί ως κριτήρια την προϋπηρεσία και την επιτυχία στον ΑΣΕΠ.

Ο Υπουργός Γαβρόγλου έχει ανακοινώσει τον μόνιμο διορισμό 15.000 (4.500 στην ειδική αγωγή τον Σεπτέμβρη του 2019 και 5.250 το 2020 και άλλους τόσους το 2021). Όλες αυτές οι εξαγγελίες αλλά και οι κινήσεις του Υπουργείου (εγκατάσταση ρολών ασφαλείας στις εισόδους του Υπουργείου) δείχνουν το φόβο για τον κυκλώνα που έρχεται. Το κίνημα των εκπαιδευτικών που συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε πέρυσι. Γιατί λέμε φτάνει πια σε μια ολοφάνερη και προκλητική κοροϊδία τόσο απέναντι στους εκπαιδευτικούς όσο και σε ολόκληρη τη κοινωνία που προσωποποιείται στις ανάγκες των παιδιών.

Για άλλη μια φορά οι εξαγγελίες περιλαμβάνουν το “βάθος τριετίας” ενώ ξανά θα υλοποιηθούν από την επόμενη σχολική χρονιά. Όπως και παλιότερα οι υποσχέσεις δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένο σχεδιασμό για να δώσουν έστω την ψευδαίσθηση του πραγματικού. Κανένας καταμερισμός των διορισμών δεν έχει γίνει, όπως για παράδειγμα πόσοι από τους 4.500 ειδικής αγωγής της πρώτης χρονιάς θα είναι για πρωτοβάθμια και πόσοι για δευτεροβάθμια, πόσο μάλλον για ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης ή παράλληλη στήριξη, Δημοτικά ή Νηπιαγωγεία, ειδικό βοηθητικό προσωπικό κτλ.

 Αντί για διορισμούς τον Οκτώβρη όπως εξήγγειλαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πήραμε υπόσχεση διορισμών σε βάθος 3ετίας!!!

Όμως μπορεί οι διορισμοί να είναι για το μέλλον αλλά το νέο σύστημα πρόσληψης με το προσοντολόγιο είναι για τώρα όπως μας λέει ο Υπουργός! Αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης με τις εξαγγελίες για διορισμό.

Ταυτόχρονα Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την 1107/13-12-2018 απόφασή του, καθορίζει το πλαίσιο αντίδρασης του κλάδου στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης σχετικά με το σύστημα διορισμών. Συγκεκριμένα αποφασίζει ότι μόλις ανακοινωθεί σχέδιο διορισμών που κινείται σε αρνητική κατεύθυνση, θα προχωρήσει σε μία σειρά κινητοποιήσεων (3ωρης στάσης εργασίας ,όπου καλεί τους Συλλόγους όλης της χώρας να κηρύξουν διευκολυντική στάση για την παρουσία των συναδέλφων στο υπουργείο Παιδείας ,κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης).

Ποιο είναι το νέο σύστημα προσλήψεων που θέλει η κυβέρνηση; Με την χρήση κριτηρίων (επιστημονικά, κοινωνικά κλπ) η Κυβέρνηση έχει σκοπό να υποτιμήσει-ακυρώσει την προϋπηρεσία και να ανακυκλώσει την ανεργία πετώντας πολλούς συναδέλφους που ήδη δουλεύουν εκτός δουλειάς. Το ότι δηλαδή κάποιος δουλεύει και έχει προϋπηρεσία να μην σημαίνει αυτόματα ότι δικαιούται να έχει μόνιμη και σταθερή εργασία ή ακόμα και να μην είναι αυτονόητο ότι θα ξαναδουλέψει την επόμενη χρονιά έστω και ως αναπληρωτής.

Ως Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών απαιτούμε και διεκδικούμε τα αυτονόητα: Προϋπηρεσία, επιτυχία ΑΣΕΠ. Διαφορετικά ανοίγουμε την πόρτα στις προϋπηρεσίες των ιδιωτικών σχολείων.

Δεν ξεχνάμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει την “παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια” που επιτιθέμενη στο πτυχίο, στόχο έχει να αμφισβητεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, των αδιόριστων αλλά και των εν ενεργεία αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών, ανοίγοντας μια διαδικασία παροχής βεβαιώσεων «παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας». Δηλαδή να χάσει το πτυχίο την αξία του και να μην θεωρείται μοναδική βασική προϋπόθεση για δικαίωμα στην εργασία. Όλα αυτά, η επίθεση στο πτυχίο και την προϋπηρεσία, θα οδηγήσουν σε ένα ατελείωτο “ανθρωποφαγικό” κυνήγι πιστοποιητικών, σεμιναρίων μεταπτυχιακών, προσόντων και κριτηρίων κατά βάση επί πληρωμή και εν τέλει στην καρατόμηση των εκπαιδευτικών που θα έχουν επιδοθεί σε έναν αλληλοσπαραγμό.

Σε ότι αφορά τα μεταπτυχιακά:

Υπενθυμίζουμε ότι τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά αναγνωρίζονται μισθολογικά με 2 και 6 ΜΚ παραπάνω. Δεν είναι δυνατόν όμως να αποτελούν κριτήριο διορισμού ή κριτήριο πρόσληψης αναπληρωτή. Κι αυτό διότι αφενός ελάχιστα είναι δωρεάν και αφετέρου ένας αναπληρωτής εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να ακολουθήσει τη λύση του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού, το οποίο κοστίζει. Τα κοινωνικά κριτήρια επίσης αποτελούν κριτήριο τοποθέτησης και υπήρχε η ποσόστωση στις προσλήψεις και στους διορισμούς. Γιατί πρέπει να αλλάξει; Σε αυτούς που δεν έκαναν οικογένεια γιατί μάζευαν προϋπηρεσία, τι πρέπει να πούμε;;;;…

Ως Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, απαιτούμε και διεκδικούμε:

Άμεσους διορισμούς με βάση το  ΠΤΥΧΙΟ και την ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ!

Καμιά συζήτηση για κριτήρια-προσοντολόγιο και τρόπο διορισμού που θα αποτελεί κριτήριο για το ποιοι συνάδελφοι θα πεταχτούν έξω!

Κανένας αναπληρωτής απέναντι στον άλλον ή μόνος!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ALFAVITA.GR:

BeFooT: Δωρεάν Σεμινάρια από τους κορυφαίους chefs, pastry chefs, bartenders
Εξ αποστάσεως & δια ζώσης διήμερο σεμινάριο: Ο εκπαιδευτικός ως εμψυχωτής
Σεμινάριο για το χώρο της τάξης: Αναδιαμόρφωση και Μετάλλαξη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα