Κόντρα ΚΕΔΕ – υπουργείου Παιδείας για τα 4χρονα

Κόντρα ΚΕΔΕ – υπουργείου Παιδείας για τα 4χρονα
Παιδιά Νηπιαγωγείου EUROKINISSI

Συνάντηση με αντεγκλήσεις για τα 4χρονα και τον νόμο περί εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής μεταξύ Γαβρόγλου-Σκουρλέτη και Πατούλη. Πώς αντιδρά η ΝΔ

Σκληρή στάση κράτησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απέναντι στον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γεώργιο Πατούλη σχετικά με το θέμα της εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και τις επιφυλάξεις του ίδιου για το κατά πόσο τα νηπιαγωγεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν 4χρονα, αλλά και το κατά πόσο υπήρξε μαζική συναίνεση από πλευράς δημάρχων, για το μέτρο που ξεκινά να εφαρμόζεται ήδη από τον Σεπτέμβριο 2018.

Ο κ.  Γαβρόγλου συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Π.  Σκουρλέτη και τον κ. Πατούλη, χτες αργά το απόγευμα και κατά τη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ανυποχώρητος στην εφαρμογή του, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ήδη πολλοί δήμαρχοι συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή του.

“Είναι σαφές ότι σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία μιας τέτοιας εμβληματικής μεταρρύθμισης είναι η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο θα την επιδιώξει με κάθε τρόπο”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, ως προς τον ισχυρισμό του κ. Πατούλη ότι ορισμένοι από τους 184 δημάρχους δεν συναίνεσαν στην εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο Παιδείας επεσήμανε ότι οι γνωμοδοτικές εισηγήσεις προς τον υπουργό από τις τριμελείς επιτροπές, στις οποίες συμμετέχει και ο δήμαρχος ήταν ομόφωνες, ως προς τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στους συγκεκριμένους Δήμους.

Συμφωνήθηκε μάλιστα από όλους ότι η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΔΕ για την συλλογή αξιόπιστων στοιχείων θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης συγκεκριμένου σχεδιασμού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο υποδομών και να επισπευσθούν οι απαραίτητες διαδικασίες επισκευών και συντήρησης των σχολικών κτηρίων που αποτελούν αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντιδράσεις ΝΔ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ μέσω διαδικτύου επεσήμανε ότι “είναι προσωπική μου αδιαπραγμάτευτη δέσμευση ότι με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών”, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μήνυμα που έλαβε από δύο εργαζόμενους γονείς, στο οποίο του εξιστορούν την αγωνία τους για το εάν θα καταφέρουν να βρουν μία θέση στις υποδομές των παιδικών σταθμών της περιοχής τους.

“Δουλεύω στο Δημόσιο και η σύζυγός μου σε μια ιδιωτική εταιρία με μισθό 420 ευρώ. Μαζί με τον τρίχρονο γιο μας νοικιάζουμε ένα σπίτι στα Πατήσια και οι δυο μισθοί μας μόλις που επαρκούν. Όπως ίσως ξέρετε πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς”, αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα που έλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ. “Με τη σύζυγό μου έχουμε μπει σε ταλαιπωρία γραφειοκρατίας για να μαζέψουμε τα χαρτιά που απαιτούνται, αλλά φοβόμαστε ότι δεν θα πάρουν τελικά το παιδί μας. Διαβάσαμε ότι πέρσι έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς περίπου 37.000 παιδιά και ακούμε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν περιορισμένες θέσεις. Αν συμβεί αυτό θα βρεθούμε σε αδιέξοδο”.

Κι ενώ ο νόμος για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση έχει ψηφιστεί εδώ και μήνες, έχουν αποφασιστεί οι πρώτοι 184 δήμοι που θα το εφαρμόσουν πρώτοι και οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει, η ΚΕΔΕ με το υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν τις διενέξεις, χωρίς ακόμα να έχει βγει κάποιο πόρισμα για τον πραγματικό αριθμό παιδιών που βρίσκονται στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα