Λοβέρδος προς τους πρυτάνεις: "Σταθερή και ειλικρινή συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων"

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου με προέδρους ΤΕΙ την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014.
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου με προέδρους ΤΕΙ την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος στην 76η Σύνοδο των πρυτάνεων, στη Ρόδο (vid)

Παρέμβαση στην 76η Σύνοδο των Πρυτάνεων, που έλαβε χώρα στη Ρόδο, έκανε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος ξεκίνησε την παρέμβασή του τονίζοντας ότι οι σημερινές εποχές, επιβάλλουν την αναγκαιότητα να υπάρξει μια σταθερή και ειλικρινή επικοινωνία του Υπουργείου με τα Πανεπιστήμια στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης των αυξημένων προβλημάτων. Όπως χαρακτηριστικά είπε  ''είμαστε εδώ σήμερα, όχι απλώς για να κουβεντιάσουμε, αλλά για να πασχίσουμε έτσι ώστε στο τέλος της Συνόδου, να έχουμε δώσει λύσεις''.

Ο Υπουργός αφού παρακολούθησε τις τοποθετήσεις των Πρυτάνεων πάνω στα ζητήματα που απασχολούν τα Ιδρύματά τους, παίρνοντας το λόγο, έθεσε τρεις βασικούς άξονες άμεσης παρέμβασης: Τους Οργανισμούς των Πανεπιστημίων, το ζήτημα των μεταγραφών και την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στο θέμα των οργανισμών, επεσήμανε την υποχρέωση των Πανεπιστημίων να στείλουν στο Υπουργείο, μέχρι 30 Ιουνίου 2014, τα Σχέδια των Οργανισμών, έτσι ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης αυτών και η χώρα να τηρήσει τις συμβατικές της δεσμεύσεις.

Με δεδομένο της άμεσης σχέσης που έχει με τους Οργανισμούς το ζήτημα της Διαθεσιμότητας των Διοικητικών Υπαλλήλων, ο Υπουργός υπογράμμισε την απόφαση του Υπουργείου να αποταθεί σε αντικειμενικό, αξιόπιστο, εξωτερικό αξιολογητή, ο οποίος ήδη επιλέχθηκε και θα υποβάλλει την έκθεσή του μέχρι τις 10 Αυγούστου 2014, βάσει αντικειμενικών, διεθνών δεικτών, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε την πολιτική απόφαση της ΕΛΙΑΣ , του Πολιτικού Φορέα που εκπροσωπεί μέσα στη Κυβέρνηση, να τεθεί το θέμα των απολύσεων, σε μία άλλη βάση διαπραγμάτευσης, ήπιας και τεκμηριωμένης, προς επίτευξη μιας ευνοϊκότερης εξέλιξης, δεδομένου του ήδη τεράστιου αριθμού υπαλλήλων που έχει αποχωρήσει από το Δημόσιο, ο οποίος σύμφωνα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη ξεπερνά τις 260.000.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει πολλές τεχνικές και πρακτικές δυσκολίες αλλά, όπως συμπλήρωσε, οι πολιτικοί κρίνονται στα δύσκολα και στις λύσεις που δίνουν για τη κοινωνία και τη χώρα. Για το θέμα των μεταγραφών, υπενθύμισε ότι το Μάιο ψηφίστηκε ο σχετικός Νόμος που καταγράφει μια σειρά από κριτήρια, διευρύνοντάς τα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι τρίτεκνοι ή τα τέκνα ασθενών, εκφράζοντας την πρόθεση του Υπουργείου να εισάγει και περαιτέρω διευρυμένο οικονομικό κριτήριο, βάση του οικογενειακού εισοδήματος.

Σε σχέση με το θέμα διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών υποστήριξε την αναγκαιότητα εφαρμογής του Νόμου, συμφωνώντας με την παρατήρηση των Πρυτάνεων ότι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις φοιτητών χρήζουν μιας πιο ευαίσθητης προσέγγισης. Στην κατεύθυνση της Διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ανακοίνωσε την απόφαση να αναζητηθούν άμεσα οι αναγκαίοι πόροι έτσι ώστε να ιδρυθούν Τμήματα για Αλλοδαπούς Φοιτητές, αρχής γενομένης από τα Φιλοσοφικά.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την σταθερή, ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές προκειμένου να βγει η χώρα από τη δύνη στην οποία έχει περιέλθει. Προσκάλεσε τέλος το Τριμελές Συντονιστικό Όργανο των Πρυτάνεων, σε σύσκεψη στο Υπουργείο, τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, ώστε να συνεχιστεί η από κοινού αναζήτηση λύσεων σε όλα τα προαναφερθέντα θέματα.

SHARE:

24Media Network