Μαίνεται η κόντρα υπουργείου Παιδείας – Εκκλησίας

Μαίνεται η κόντρα υπουργείου Παιδείας – Εκκλησίας
Το Υπουργείο Παιδείας Eurokinissi

Κατά του νέου Οργανογράμματος του υπουργείου Παιδείας, η Μητρόπολη Πειραιά, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και γονείς. Εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ. "Τέτοια νομική κίνηση δεν έχει γίνει μετά την Μεταπολίτευση", σχολιάζει ο Κ. Γαβρόγλου

Τη σκυτάλη στο δικαστικό αγώνα κατά του νέου Οργανογράμματος του υπουργείου Παιδείας και την απαλοιφή της πρότασης περί ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών, πήραν εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος που προσέφυγε στο ΣτΕ πριν λίγες ημέρες, η Μητρόπολη Πειραιά, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, αλλά και γονείς.

Με την προσφυγή τους, ζητούν πρακτικά την ακύρωση του νέου Οργανισμού του υπουργείου Παιδείας Π.Δ. 18/2018.

Σύμφωνα με τον παλαιότερο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας, ως βασική αποστολή του ήταν η προαγωγή της Παιδείας, με σκοπό την ηθική πνευματική επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Η φράση βέβαια αυτή αφαιρέθηκε από το νέο Οργανόγραμμα, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων.

Στην προσφυγή της, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς υποστηρίζει ότι ο νέος Οργανισμός και οι πλέον διατυπωμένες φράσεις, είναι αντίθετες τόσο στο άρθρο 16 του Συντάγματος, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΣΔΑ. Την ίδια στιγμή, η Μητρόπολη αναφέρει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σε συνέντευξή του ωστόσο χτες στο Ραδιόφωνο 24/7, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επανέλαβε τη θέση του ότι θεωρεί ακατανόητη την προσφυγή της Εκκλησίας κατά του νέου Οργανισμού, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα του Κανονισμού, έχει ήδη περάσει από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και έχει ήδη πάρει έγκριση. Άρα νομικά, η Εκκλησία ζητά από το ΣτΕ να ακυρώσει ΠΔ που το ίδιο το Συμβούλιο έχει ελέγξει.

«Μια τέτοια νομική κίνηση δεν έχει γίνει μετά την Μεταπολίτευση», σχολίασε στο Ραδιόφωνο 24/7, ο υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα